Грабвайки ни още с корицата си, го разгръщаме и оставаме впечатлени от изчистения дизайн, невероятните фотографии и баланса помежду им. Концепцията е проста: независимо издание без реклами, посветено изцяло на съдържанието, което предоставя на читателите си истински красиви истории. Проектът е на Едвинас Брузас, графичен дизайнер, базиран в Лондон, който е работил за осъществяването на многобройни проекти както в печатната, така и в дигиталната сфера. 

Edvinas Bruzas - Water Journal

Участвал си в различни успешни печатни проекти в работата си като графичен дизайнер. Винаги ли си искал да публикуваш свое списание?

Благодаря за прекрасното представяне! През последните пет години силно се интересувам от печатни издания, което естествено доведе до включването ми в повече фрийленс проекти в тази сфера. Предимно участвах в работата “зад кулисите” и бях нетърпелив да стана част от “разговора” в средите на независимото печатно издателство.  

Как се роди идеята за журнала и промени ли се в процеса?    

Водата и печатните издания ме вдъхновяват изключително много и заради това бях твърдо решен да ги съчетая, с цел да се отпразнува идеята за тях заедно с хора от цял свят, които също споделят страстта ми. Никога нямаше да предположа, че ще се появи толкова искрен интерес от читателите ни, което, разбира се, окуражи работата ни. С позитивния фийдбек и размислите, които те ни споделиха, успяхме да изградим малко общество от хора, споделящи нашата философия.

Журналът е концентриран около истински истории на хора и природа. Мислиш ли, че имаме нужда от напомняне кое е наистина важно и ценно?    

Вярвам, че потокът на човешкия живот е нещо натурално само по себе си и че сме в постоянен процес на учене, но често забравяме колко ценен е животът ни. Бих искал да мисля, че Water Journal-ът има роля в този процес, простичко напомняйки за красотата и сложността на всички водни неща около нас и разбира се, на живота като цяло. Считам го като тих вик за събуждане в сравнение с други важни, но често по-шумни платформи, които споделят подобно виждане.

02 - Water Journal

Описвате журнала като спокойно откритие на всичко, свързано с вода, възхваляващ неоспоримата й красота и сложност. Защо си толкова очарован точно от водата?    

Още в ранното ми детство установих специална връзка с водата, винаги исках да бъда заобиколен от нея или дори понякога да съм изцяло потопен в нея. Израствайки в голям град, се научих как да оценявам всичко, свързано с вода, което невинаги беше буквално.  

Какво предстои? Планирате ли да се фокусирате върху различни елементи например?    

След като вече публикувахме второто издание е ясно, че има още толкова много неизследвани неща. Всеки има история и именно това е красотата, която ние искаме да преследваме. Не бих казал, че ще има журнали на друга тема, но нашата сфера със сигурност ще се разшири. Нямаме търпение да се задълбочим върху по-абстрактни и концептуални истории.

Вече съществуват доста иновативни начини за артисти да финансират проектите си и да създават повече с по-малко. Това даде ли ти сили да започнеш изцяло независимо издание? Какви бяха най-големите пречки, които трябваше да преодолеете?

Изданието не се роди като комерсиален проект, което позволи да бъде просто и най-вече да се фокусира върху съдържанието. Още от самото начало си представях то да бъде във възможно най- истинската си форма, което определено е предизвикателство в днешния свят.

Water Journal-ът не следва стандартната структура на списание, което затрудни адаптацията му сред другите публикации в началото, но пък това се превърна в отличителна и силна негова страна.

Всеки ден се учим и израстваме, срещаме различни проблеми като независими креативни създатели. Също така сме наясно, че това е дълъг процес и всички пречки могат да бъдат преодолени с време и усилия.

Какво те вдъхновява най-много и помага за креативността ти? Можеш ли да ни дадеш съвет какво да правим, когато вдъхновението липсва?    

Постоянно се вдъхновявам от всичко около мен, тъй като начинът ми на работа е визуален и откритието на нови неща оказва най-голямо влияние върху мен. Най-важното е наистина да се интересуваш от работата си и да видиш какво можеш да откриеш. Определено ще помогне да си отворен за нови идеи, да поддържаш по-малко очаквания, за да израснеш повече.

Имаш ли работен ритуал, който спазваш при започване на нов проект?    

Изненадващо не, а пък може и просто да не съм го забелязал. Чаша вода брои ли се? Обикновено просто скачам смело и съм щастлив, че никога не се превръща в рутина, а е винаги ново и вълнуващо.

Артистите, които публикувате, са страхотни! Как ги открихте и познавахте ли някои преди това?    

Благодаря! Water Journal-ът нямаше да е това, което е днес, ако нямаше толкова талантливи съмишленици от цял свят.

За първото издание исках да събера хора, които чувствах, че ще помогнат със започването на историята ни. Беше важно да има колекция от проекти, споделящи обща атмосфера, за да може читателите ни да разберат какво представлява журналът. Благодарни сме, че успяхме да го постигнем и да започнем разговор с хора, споделящи нашите идеи.

Второто издание беше продължение на предишното, с разликата, че вече много повече хора се свързаха с нас, за да разкажат историите си. Публикувахме и някои от предишните ни артисти, което помогна за свързването на двете заедно и носи приятно усещане за последователност, което най-вече се забелязва от тези, които споделят пътя ни още от началото като нашите читатели и доставчици като The Hygge Shop.

Water Journal вече може да се похвали с два напечатани броя, които можете да намерите в Hygge и N8.