_MG_8309_

Шамел Питс е хореограф, танцьор и споукън уърд артист. Роден е в Бруклин, Ню Йорк и започва танцовото си обучение още в гимназията.

Професионалната му танцова кариера стартира в BJMDanse, Монреал, Sidra Bell Dance, Ню Йорк, и HellsKitchenDance на Михаил Баришников. Шамел продължава кариерата си с една от най-известните компании в света –Batsheva Dance Company от Израел. Преподава“Гага” – движенчески език, създаден от Охад Нахарин – артистичен директор на Batsheva Dance Company.

През 2018 г. получава изключителната награда „Принцеса Грейс” за хореография.

_MG_8330_

Вмъкваме се между репетициите му, за да си поговорим за Basquiat, короните, учителите и пътуванията.

 

Защо Баския и защо короната?

Баския е огромно вдъхновение за мен като артист и създател на перформативно изкуство. Харесвам двойствеността в короната му. Короната е представителен символ на кралското достойнство, но Basquiat рисува своята по един много наивен и детски начин, оставяйки всички несъвършенства.

 

Защо черно?

Черното е любимият ми цвят. Напомня ми и за моите корени.

 

Кое е това, което си напомняш най-често?

Да бъда смел!

_MG_8291_
_MG_8283_
_MG_8090_

Как презареждаш?

Все още не съм открил начин, но съм в процес за търсене.

 

Кой е съвременният артист, който влияе на работата ти?

Всички артисти, с които си колаборирам, са вдъхновение за мен.

_MG_8192_
_MG_8190_
_MG_8114_
_MG_8056_

Имаш различен и богат танцов опит. Ти ли го избра или се получи естествено?

Танцът и аз се избрахме взаимно. Винаги съм танцувал, майка ми често организираше купони и аз бях единственото хлапе, което не спи до късно и танцува с възрастните. В един момент започнах да подреждам възрастните в различни конфигурации и това бяха първите ми опити за хореография. Оттогава винаги използвам танца, за да комуникирам, да се моля, да живея.

 

Какво е да пътуваш, танцуваш и преподаваш по целия свят?

Тежко е и го обичам. Знам, че не е устойчиво в дългосрочен план, но знам и че сега е времето. 

_MG_8187_
_MG_8112_
_MG_8107_
_MG_8080_

Къде е домът ти? Би ли се устроил някъде?

Нямам дом в класическия смисъл на думата и едновременно с това откривам дом в семейството, приятелите, колегите и работата си. Не съм човек, който умее да стои на едно място. Спокойствието ме изнервя. Но точно заради това смятам да го пробвам някой ден. Може би ще науча много нови неща, които ще са ми от полза.

 

Имаш ли учител, на когото се възхищаваш?

Да, Охад Нахарин – артистичният директор на Batsheva Dance Company и създателят на движенческия език “Гага” е един от най-вдъхновяващите ми учители.