_MG_8326_

В днешно време интересът към занаятите намалява, а майсторите, които могат да предадат уменията и традициите, се изгубват.

OURHOOD се връщат към дървото като основен ресурс и черпят вдъхновение от семейството и дома, за да създават красиви, функционални мебели и аксесоари със семпла линия, успявайки да запазят естествения вид и красота на дървото, но влагайки модерен, леко индустриален дизайн. Вниманието и любовта към работата им си личи от дългия процес по избирането на правилните материали, през прецизната обработка до финалните щрихи във визуалното представяне.  

_MG_8126_
_MG_8242_

Синът ви е първоначалното вдъхновение за пилотния ви продукт – столчето на Мил. Така ли се роди идеята за OURHOOD и какво стои зад името?    

Да, Мил е вдъхновението ни за столчето и оттам започна всичко. Любо откри любовта към дървообработването, а аз намерих за себе си ново поле за дизайнерски експерименти. Идеята за OURHOOD под една или друга форма се въртеше в главите ни от много години и е естественото продължение на столчето. Искахме да създадем място, в което да споделяме със света продуктите на нашето вдъхновение. Оттам идва и името OURHOOD – това е нашето място, време, енергия. Тук имаме пълната свобода и сами определяме правилата, което е и един от най-силните ни мотиватори.

Разкажете ни за дървото като материал и как избирате различните видове, с които работите? 

Дървото е невероятно по природа! За нас то е произведение на изкуство само по себе си. Стараем се да запазим естествената му красота чрез внимателна обработка, която завършваме с натурални масла и восъци, които подчертават природните му дадености. Подбираме материала спрямо качествата и цвета. Работим главно с орех, дъб и бук, а скоро попаднахме на невероятен махагон, от който се получават впечатляващи маси. Всяко парче носи своята уникалност и история, което прави усещането на мебелите наистина вдъхновяващо!

_MG_8116_
_MG_8302_

Хората са доста внимателни какво избират за дома си. Как протича дизайн процесът при вас – вземат ли клиентите активно участие с идеи или ви оставят пълна свобода и креативност?    

Нашата идея е да предадем определено чувство чрез мебелите си. Обичаме да експериментираме с форми и размери, но се стремим да се придържаме към единно усещане и стил. Хората лесно могат да видят това, чувстват го близко и мислим, че именно това им харесва. Някои искат мебел точно като на снимките ни, а други питат за индивидуални размери, но като цяло винаги свободата на креативността е в нашите ръце. А удовлетворението идва, когато това се оценява!

_MG_8043_
_MG_8087_
_MG_8080_

Срещат ли подкрепа хората с идеи в България и кое е най-голямото предизвикателство да изграждаш собствен бранд тук?    

Зависи от идеите. Колкото по-добра е една идея и колкото по-голяма нужда има обществото от нея, толкова по-голяма подкрепа получава. Но предизвикателствата определено са много. За млади и неопитни хора като нас, стартирането на собствен бизнес е огромно предизвикателство, без значение дали тук или извън България. Всеки ден се сблъскваме с нови непознати неща и се налага да се учим бързо, за да можем да се развиваме в правилната посока. А по отношение на това, дали тук е по-трудно да пробиеш – да, определено! На Запад възможностите са много повече и по-големи. Има много автори и предприемачи, които изобщо не искат да продават тук и директно се насочват към чуждите пазари. Но ние вярваме, че нещата в България се подобряват. Постоянно срещаме и се запознаваме с все повече страхотни хора, които харесват това, което правим, подкрепят ни и ни дават сили да продължаваме. Надяваме се, че и ние даваме вдъхновение на тези, които искат да започнат да развиват своите идеи.

Всеки предмет разказва история. Какво послание влагате в предметите, които създавате?    

За нас вдъхновението е главната движеща сила. В предметите си влагаме голяма доза от него и искаме чрез тях хората също да получават вдъхновение. Предметите ни са материалният облик на енергията, която кипи в нас!

_MG_8159_
_MG_8274_

Освен любимите хора, с които го споделяш, как изглежда перфектният дом за вас?

Домът е най-личното ни пространство. Ние вярваме, че то влияе пряко на вътрешното ни състояние. Перфектният дом за нас е изграден с любов и носи чувство. Когато се обграждаме с неща, които са стойностни и ценни за нас, ние намираме вътрешен баланс. Той прави живота ни по-хубав и по-смислен!

Кой е последният продукт или артист, който истински ви впечатли?

Впечатлих се от вазите, приличащи на медузи, представени на световната седмица на мебелите в Милано. Като цяло от изложението видяхме доста вдъхновяващи и впечатляващи неща.
[Вазите на японския бранд Nendo са изработени от тънък силикон и поставени в аквариум се задвижват под влиянието на водата, пречупвайки традиционната идея за взаимодействието между цветята, водата и вазата като предмет – бел.ред.]

_MG_8179_
_MG_8204_

Какви са следващите проекти, по които ви се работи? Какви продукти можем да очакваме да видим в бъдеще?

Главите и тефтерите ни са пълни с идеи! Искаме да направим хиляди неща, но се стараем да се придържаме към границите на възможното и действаме стъпка по стъпка. Следващите неща, които предстои да представим, са махагонова маса, кафе масички, нови бюра и още нещо, което ще оставя за изненада. Следващото ни участие ще е в пролетното издание на базара в СОХО, където ще можете да видите повече.

_MG_8132_