Лия и Дейзи са от готините деца на Източен Лондон, които измислят идеята за създаването на The Hardihood на по чаша чай в известния клуб Shoreditch House. Докато разпалено обсъждат мечти за хелти кафене, където да се продават всякакви здравословни сокове и лечебни отвари, задълбават в идеята за сладки, които да са направени изцяло от натурални съставки и супер храни до толкова, че през 2014-а започват да изпробват рецептите си и в началото на 2015 г. вече изготвят кетъринг за модните събития на седмицата на модата в Париж. През следващата една година напускат своите дневни (нощни) работни места, преместват се в студио в Шордич, разрастват екипа си и започват издаването на собствена книга с рецепти. 

DSCF5987-2
DSCF5052

Момичетата от The Hardihood са абсолютно вдъхновение заради начина, по който разрастват своя бизнес в един от най-забързаните градове в света, а освен че тортите им са безкрайно вкусна алтернатива на традиционни рецепти, те са и изключително фотогенични само погледнете техния профил в Instagram

Прекарах цял ден в кухнята с тях, наблюдавайки процеса от изсипването на кашу в блендера до поръсването на вече готовите торти с цветен прашец, а през това време успяхме да си поговорим и за развитието на местния бизнес в Лондон, хелти революцията в Лос Анджелис и това как се отразява Веган трендът на техния бизнес…  

DSCF5311

Какво означава The Hardihood?

Всъщност това е стара дума от времето на Едуард VII, която означава сила, жизненост, твърдост. Днешно време думата “hardy” все още се използва, за да опише нещо, което е издръжливо, но като цяло, употребата й е доста рядка.

 

Как започна всичко?

Познаваме се от много, много години и един ден — тъкмо се бяхме отказали от продукти, съдържащи рафинирана захар — стигнахме до извода, че няма достатъчно заведения в Източен Лондон, където се предлага здравословна храна. Днес има много, но тогава трябваше да отидеш до другия край на града, на Запад, за да хапнеш нещо такова. Решихме да пробваме с нашите експерименти — купихме блендер, много фурми и ядки и започнахме да правим здравословни торти. Впоследствие просто забравихме да се спрем и така стигнахме дотук.

Отразява ли ви се веганството, което става все по-популярно през последните няколко години — клиентите ви променят ли се?

Когато започнахме да се занимаваме с The Hardihood, да бъдеш веган все още не беше популярно във Великобритания. Хората се оглеждаха за здравословни алтернативи на любимите си храни и обръщаха гръб на рафинираната захар — на тази основа построихме бизнеса си. Впоследствие открихме, че най-лесният начин да приготвяме продуктите си с натурални съставки беше като използваме такива с растителен произход. Това е допълнителен бонус, за който много се радваме.

 

В момента се обръща голямо внимание на малки бизнеси като вашия. Кое е нещото, което ви откроява от тълпата?

Винаги сме обещавали, че всичко, което създадем, ще бъде не само изключително вкусно, но и естетически красиво. Хората си представят здравословната храна като скучна и безцветна, но когато бъде приготвена добре, тя може да бъде напълно обратното. Има толкова много красиви натурални цветове и вкусове — с тях правим прекрасни торти, с които с удоволствие може да се поглезите.

Базирани сте в Лондон — практически сте в центъра на света. Макар и лесно достъпни, колко смятате, че може да пораснете като бизнес?

Лондон е страхотно място за бизнес, но и тук се чувстваме у дома и знаем, че близките ни винаги биха ни помогнали, ако времената загрубеят. Смятаме, че сме изградили здрава основа, върху която да градим бизнеса си. Открихме, че е много лесно да се задълбочите в ежедневните си проблеми, да стигнете от А до Б. От време на време обаче трябва да се погледнете отстрани и да помислите как ще стигнете от А до Я. В нашия случай трябваше да напуснем града за малко. Усетихме Лос Анджелис като страхотна дестинация за бъдещо развитие след скорошното ни посещение там. Хората в Ел Ей наистина се интересуват от това какво ядат и искат да опитват нови и интересни вкусове, дори и храната да изглежда странно.    

Когато правите тортите си, придържате ли се към дадени тенденции, за да постигнете естетичния им вид? Вдъхновявате ли се от цветове и форми?

Вдъхновението ни е доста абстрактно. Понякога търсим конкретен вкус, например с нашия Hardibar — нашата версия на Snickers, се опитахме да намерим вкус, който ни кара да се развълнуваме, колкото и оригиналът. Друг път се вдъхновяваме от изкуството, различните цветови комбинации, архитектурата наоколо, различните култури по света… Измислихме много интересна галактическа торта, вдъхновени от Космоса. За нас стилизирането и представянето на продукта е резултат на креативен процес, който може да продължи много дълго време.

 

В момента подготвяте първата си готварска книга. Можете ли да ми разкажете повече за нея?

Книгата се казва “Raw Cake” и току що предадохме първата й чернова. Следващата стъпка е да заснемем всичко, което ще използваме в нея. Прекарваме голяма част от времето си в студиото — често сме по 7 души и всички сме вманиачени по разположението на една единствена троха. До такава степен сме свикнали да снимаме всичко с телефоните си, че не си представяхме, че фотографията може да е толкова фино и прецизно изкуство. Въпреки това, се наслаждаваме на процеса, защото вярваме че резултатът накрая ще си заслужава. Ще бъде страхотна книга за торти!

image1

Рецепта от момичетата за какаов флапджак

 

½ купа едро смлени бадеми

1 препълнена чаша фурми – (предварително киснати във вода)

1/2 чаша овесени ядки (ние използваме такива без глутен)

¼ чаша златно ленено семе

4 супени лъжици Биоглан какао

2 супени лъжици конопено семе

3 супени лъжици сурова елда

1/4 чаша бадемово или фъстъчено масло

1/3 чаша сироп от фурми

 

Добавете всичко в блендер и разбъркайте добре. Правите тънък блат от получената смес в метална тава и оставете в хладилника за няколко часа, докато се втвърди хубаво. Режете на правоъгълни парчета, които може да съхраните в хладилник или направо да хапвате.