Днес ви представяме Ксавие Марсенак, cofounder на иновативната компания Nasekomo, която има за цел да произвежда протеини от насекоми, които се използват за храна за животни и органично наторяване.Ксавие има богат опит като предприемач и основател на няколко успешни компании, сред които и CallPoint, която продава на TELUS International преди 5 години. След толкова време, работейки в outsourcing индустрията, решава, че е време за ново предизвикателство. В търсене на нов проект по отношение на устойчивия начин на живот попада на идеята за насекомите като източник на протеини и преди година и половина стартира компанията.

Nasekomo си поставя за цел създаването на един устойчив затворен цикъл, в който се събират органични отпадъци от заводи, в които се отглеждат специален вид черни мухи – black soldier flies. След това протеините от насекомите се извличат и се превръщат в храна за животни и наторяване на почвата.

_MG_9842_

Всеки добър бизнес решава реални проблеми. Кои проблеми решава Nasekomo?

Адресираме няколко проблема на планетата. Първият от тях е липсата на протеини. Статистиката показва, че 50 милиона тона протеини ще липсват след 10 години заради нарастващата популация (с 1 милиард повече хора), нарастващия доход на хората, с който се увеличава и консумацията на месо и риба. Вторият проблем е начинът, по който тези протеини се произвеждат в момента. За да произвеждаш 1 кг месо ти трябват огромно количество вода, храна и труд. За да произвеждаш 1 кг риба са нужни още 3 кг други риби за храна. В това няма смисъл, не е устойчиво. От друга страна, в световен мащаб 45% от плодовете и зеленчуците, които се произвеждат, се изхвърлят. Опитваме се да решим тези три проблема като събираме органични отпадъци от заводи, които даваме за храна на ларви на насекомите.

Консумацията на месо в световен мащаб е огромна, не мислите ли, че е по-лесно хората да консумират по-малко месо, отколкото да се отглежда още повече? 

Естествено, че има прекалена консумация на месо и тя трябва донякъде да се намали. Човек трябва да има балансирана диета, за да се чувства добре. Аз виждам, че сега ми се яде много по-малко месо отколкото преди 20 години например, а моите деца обратното, защото растат, това си е естественият цикъл. С Nasekomo адресираме липсата на протеини, защото ще има 1 милиард повече хора на планетата след 10 години и те също ще трябва да се хранят.

_MG_9829_
_MG_9822_

Защо решихте да започнете именно този проект? Много ли сте заинтересуван от устойчивия начин на живот?

Аз имам 3 деца и както онзи ден каза президент Макрон, няма план Б за планетата ни. Аз може да не съм най-добрият в събирането на отпадъци и рециклиране, но това е възможност да приложа уменията си и да правя нещо добро за планетата.

Какви са най-големите предизвикателства в създаването на един успешен бизнес? 

Много са, но първо, да имаш добър екип. Човек не може да прави бизнес сам, много е трудно. Всеки стартъп си има проблеми. Това е третата фирма, която правя и знам как да се справя с проблемите. Като правиш нещо, което не познаваш, например гледането на насекоми, има и оперативни проблеми. Трябва да си много точен в оперативната работа и производствените процеси. Важно е и как развиваш хората, с които работиш. Когато започнахме TELUS, бяхме 10 човека, сега там работят 3000. За да развиеш една компания от 10 до 3000, трябва да се изгради нещо като пирамида, която работи добре. Намерихме хора, които смятаме, че имат капацитет, развихме ги и им се доверихме. След това им помогнахме и те да предадат всичко това на техните хора.

_MG_9800_

А кои са лесните? 

Няма много лесни неща. Важното е да вярваш, че това, което правиш, е правилното за теб, за други хора и за обществото, както и да имаш визия къде искаш да отидеш. После, да създадеш плана и да го предадеш на екипа, с който работиш. Когато целият екип се обединява от същата визия, е много по-лесно.

Какви грешки сте допускали при стартирането на предишните компании?

Сигурно има много, няма как да се сетя за всички. Например не знаехме как да се организират и разпределят отговорностите в мениджмънт екипа. Важно е всеки да е отговорен за нещо различно. Също и как да си намерим добри партньори за финансиране, имали сме много проблеми с подобни неща.

_MG_9793_

Какъв е планът ви за бъдещето на Nasekomo?

Имаме амбициозни планове. Смятаме, че от тези ферми ще има по цял свят. В следващите 10 години искаме да построим 30 такива. Ако направим това, ще имаме 4-5% от този пазар в света. Амбициозен план, но не чак толкова, особено имайки предвид, че може би има само 20 компании в момента по света, които развиват тази технология.

Защо избрахте това да се случи в България?

Защото живея тук от почти 20 години, нямам планове да се местя обратно. Тук съм добре. Харесвам София, защото е голям град, но не чак толкова, има много хубави ресторанти, планината е наблизо. Човек може да живее много комфортно и добре в София. Любими са ми и Родопите.

Като част от нашата рубрика „Стартъп Герои“ каква е Вашата супер сила?

Много съм добър да мисля дългосрочно, да намирам идеи, да развивам визия, да убедя хората, че това е добра идея.

_MG_9766_

Рубриката е подкрепена от Credissimo – лидер за онлайн кредити в България.