Aideen McCole image by Matthew Thompson

Обяснете какво представлява 100 Archive и каква е целта му?

100 Archive е платформа за дизайн в Ирландия. Целта ни е да публикуваме 100 забележителни проекта, избрани чрез отворена покана в рамките на годината. Тези годишни архиви съдържат проекти от непрекъснато разширяващата се област на комуникационния дизайн (графичен, редакционен, типография, дигитален и т.н.) в редица приложения: от плакати на клубове до международни корпоративни ребрандинги и от идентичности за малкия бизнес до кампании за големи социални движения.

Освен че събираме на едно място съвременен комуникационен дизайн, ние публикуваме статии, организираме събития и създаваме проекти, които анализират влиянието на дизайна по света и това къде се намира ирландския дизайнът в момента, за да установим накъде ще върви в бъдеще. Партнираме си с дизайнери, професионални организации, правителствени агенции и национални институции, за да утвърдим и подсилим значението на дизайна в живота, обществото, търговията и културата и да изградим ангажирана публика за дизайна в Ирландия.

 

Как се роди идеята за създаване на архив на графичния дизайн и как започнахте?

100 Archive е плод на четири ирландски дизайнерски студия и е основан с подкрепата на широката общност през 2012 г.: първите ни разходи бяха покрити чрез краудфъндинг от дизайнери и студия, затова и до днес дизайнерската общност остава решаваща за начина, по който работим.

Имаше редица причини да започнем 100 Archive. Знаехме, че в Ирландия се създава страхотен дизайн, но не винаги знаехме кой стои зад него. Искахме да подкрепим добрия дизайн и тези, които го правят, както и да го направим по всеобхватен и приобщаващ начин, предлагайки алтернатива на схемите за награди, които припознават само малък брой проекти всяка година и често изглеждат доста ексклузивни (представяйки едни и същи студия всеки път). Целта ни бе да създадем форум с достатъчно пространство за страхотни проекти на студия и дизайнери от всякакъв вид, на всички етапи от кариерата им. Искахме да подкрепим дизайнери, работещи в Ирландия, както и ирландски дизайнери в чужбина.

Също вярваме, че дизайн наследството трябва да бъде изучавано и разбрано. Само когато знаеш как се е развил дизайнът в страна ти, ще можеш да начертаеш пътя му за в бъдеще. Как можеш да се откъснеш от традициите, ако не ги познаваш?! В този ред на мисли,  все повече виждаме смисъл, не само в това, което можем да предложим на дизайнерите по отношение на обучението им, но и в това, което можем да предложим на широката публика. Дизайнът е много голяма част от културното наследство на една държава, но идеята да поставите дизайна наред с визуалните изкуства, театъра, историческите артефакти… това беше нещо ново тук в Ирландия. 

Act Like You_ve Got It Dept of Health campaign_designed by Unthink_selected by the 100 Archive

 

Как се развива графичният дизайн в Ирландия? Има ли съществени разлики между графичния дизайн в Ирландия и този в други части на Европа?

Ако попитате 100 души от дизайн индустрия в Ирландия, ще получите 100 различни отговора на този въпрос. Преди време направихме кратка поредица за личността на ирландския дизайн на сайта ни и получихме само четири гледни точки, а има много повече. Някои казват, че е пълен с хумор, разказва истории и има специално отношение към думите, а според други е добре изработен. Трети смятат, че се справяме по-добре от нашите европейски колеги, а четвърти – че е по-лошо.

Европейският контекст, с който съм най-запозната, е Дания (преди няколко години бях един от основателите на конференция за дизайн там) и ключовата разлика между Ирландия и Дания по отношение на графичния дизайн е разнообразието от практики. Сцената на графичния дизайн в Дания до сравнително скоро беше доминирана от две големи агенции. Разпознаването на по-малки студия и дизайнери се случи едва през последното десетилетие или две.

За разлика от тях, Ирландия никога не е разполагала с големи агенции, а вместо това индустрията ни е съставена от различни малки студия, които доскоро практикуваха основно „традиционен“ графичен дизайн. През последните десетилетия броят на тези студия нарасна и работата им се разнообрази – сега те разработват стратегии, дизайн на услуги, дигитален и традиционен графичен дизайн. Към тях се присъединиха много фрийленсъри, разпръснати в цялата страна, не само в Дъблин (въпреки че, разбира се, там са концентрирани най-много). Факт е, че големи международни фирми за професионални услуги отварят дизайнерски отдели именно в Ирландия. Така че, кариерата на всеки завършил дизайн в Ирландия може да поеме в много различни посоки. От друга стана, това „разнообразие“ в Ирландия е едно доста тясно понятие. Ако говорим за културно, социално, расово и полово разнообразие, имаме накъде да се развиваме…

 

Как бихте  обяснили, че такава малка страна като Ирландия има толкова богат опит и история в графичния и комуникационен дизайн?

Смятам, че Ирландия има много интересни отношения с графичния и комуникационния дизайн. За нас, корените на дизайнерската професия в Ирландия са поставени през 50-те години на миналия век, когато ирландският туристически сектор започва работа с холандски дизайнери (някои от тях се установяват в Ирландия не само за да работят, но и преподават); преди това не сме имали професионалисти, които да се идентифицират като графични дизайнери или комерсиални художници. 

Напоследък, често се замислям за първите десетилетия на ирландската държава, когато постепенно придобиваме независимост от Великобритания. По това време използваме визуален дизайн по интересни начини, за да отразим независимостта, която търсим: през 20-те години на миналия век боядисваме нашите британски пощенски кутии в зелено вместо в червено, щамповаме британските марки с думите „Saorstat Éireann“ (което означава Ирландска свободна държава) и през 30-те години на миналия век сечем собствена валута, изобразяваща местната дива природа. Разбрали сме, че при липсата на реална независимост (която не е постигната в Република Ирландия до 1949 г.), можем да деколонизираме нашата визуална и материална култура.

Но дали имаме по-богат опит в графичния и комуникационен дизайн от други страни в същия мащаб, не сме я да твърдя. 

It Stops Now campaign for the National Women_s Council of Ireland_designed by Piquant Media_selected by the 100 Archive

 

Map Irish Design излезе от голям изследователски проект, ръководен от 100 Archive. Бихте ли обяснили някои от предизвикателствата по време на процеса на създаването му? Как се справихте с цялата тази информация?

Map Irish Design беше създаден в резултат на едно голямо предизвикателство, пред което бяхме изправени от самото начало: събирахме материали, но не можехме да направим нищо с тях, освен да ги публикуваме на нашия уебсайт. Не успявахме да идентифицираме повтарящи се модели в проекта или заданието, не извеждахме теми, не правехме заключения . Така че с помощта на ирландското правителство, от 2018-2020 г. създадохме Map Irish Design – онлайн проект, който ни позволи да се задълбочим в съдържанието на 100 Archive и цялата свързана с него информация, за да научим за въздействието, което дизайнът оказва върху живота, бизнеса, културата и обществото в Ирландия.

Най-голямото предизвикателство в процеса на създаване на Map Irish Design беше мащабът: 2300+ проекта, общност от 1000+ дизайнери и десет години онлайн! Данните бяха проучени от нашия водещ изследовател с екип от доброволци, и това продължи с месеци. Едва тогава екипът започна да открива моделите и нишките в работата, както и да използва данните, които имахме, за да демонстрира какво се случва в месната индустрия: какво е съотношението между полове, географското разпространение, разпределението по сектори (културни, търговски, корпоративни, благотворителни и др.). Всичко това направихме, за да комуникираме едно доста просто нещо: дизайнът е навсякъде, той засяга всичко и когато дизайнът е добър, помага да се случват добри неща.

 

Годишно 100 Archive получава десетки дизайнерски проекти с цел да бъдат публикувани в платформата. Как управлявате голямото количество кандидатури и по какви критерии избирате тези, които си струва да бъдат представени?

Всяка година приемаме около 350 проекта и след два етапа на отсяване ги свеждаме до 100, които ще бъдат включени в годишната селекция. За да отговаряте на условията, трябва да сте дизайнер, работещ в Ирландия, или ирландски дизайнер, работещ в чужбина, и да изпратите работа, завършена през предходната календарна година. Работата трябва да отговаря на професионален брийф (не на студентски) и да е одобрена и оповестена публично от вашия клиент. Ако проектът е личен, работа трябва да е била публично разпространена. 

По отношение на типа работа, стремим се да запазим критериите възможно най-широки. Бихме искали да видим проекти за комуникационен дизайн, представени от дизайнери във всички етапи на тяхната кариера и за всякакъв вид клиенти. 

D8 Winter Ale_designed by Gargoyle Creative_selected by the 100 Archive

 

Смятате ли, че 100 архив влияе и променя графичния дизайн на местно ниво?

Мисля, че 100 Archive допринася за развитието на дизайна в Ирландия по два начина. Единият е, че дизайнерите могат да разгледат наистина широка гама от отлична работа, завършена от техните колеги ежегодно. Това е каталог на отлични умения, интелигентни решения, прогресивни проекти и вечни подходи. Нашите статии, събития и проекти като Map Irish Design пораждат дискусии и критика, което ни помага да се придвижим напред. От друга страна, 100 Archive служи като платформа за клиенти. 

 

Какво наследство искате да оставите с 100 Archive?

Целта ми е един ден в Ирландия дизайнът да се използва от всички сектори на обществото в услуга на гражданите. Искам да вярваме, че всичко около нас е внимателно обмислено и когато не е, имаме правото да търсим по-добро – по-добра среда, по-добри комуникации, по-добри продукти, по-добри услуги, по-добри решения за всеки аспект от живота. 100 Archive сам по себе си няма да осигури това, но като организация, която представя, обсъжда и контекстуализира дизайна може да изгради по-здрави мостове между дизайнерската индустрия, други сектори и широката общественост, а и може да ни доближи до тази голяма визия.

 

Какво предстои за 100archive?

Иска ми се да е нещо по-положително, но следващото предизвикателство пред нас е нашето собствено оцеляване. Винаги е било трудно да поддържаме дейностите си, но последните 18 месеца направиха това още по-сложно. Въпреки това гледам положително на ситуацията: правителството и академичните институции започват да разбират колко важно е творчеството – под каквато и да е форма – за всеки гражданин на Ирландия. Остава да се убедим, че те разбират ролята на дизайна в това и могат да ни подкрепят да напреднем в програмата.

Science Stamps_designed by Detail_selected by the 100 Archive

 

Повече за 100archive, Map of Irish Design и мисията на Aideen McCole можете да чуете на

International Symposium на Melba Design Festival 2021