Със сигурност сте попадали на продуктите на Frudada в моментите, когато искате да грабнете бърза закуска или освежаваща напитка, а нямате време да си забъркате смути вкъщи. През последните седмици еуфорията около новия им здравословен веган сладолед пък изпрати всички градски герои, развълнувани да опитат новия продукт, на сладоледен лов по супермаркетите в търсене на разхлаждащия десерт. Зад добрите идеи и иновативните продукти на Frudada стоят Злателина Бежева и нейното семейство, които преди 2 години основават компанията и налагат на пазара продукт, който носи необходимата доза плодове и зеленчуци в диетата ни. Зад създаването на Frudada има бизнес и емоционален аспект. Злати се е занимавала с финанси и маркетинг, а смутита открива докато живее в Америка и те бързо стават част от ежедневието й. Сърцето на баща й пък е в кулинарията и заедно семейството обединява сили, откривайки възможност за развиването на серия здравословни и вкусни продукти, които липсват на рафтовете в магазините. Frudada вече се продава и извън България, а успехът се дължи на внимателно подбрани чисти и свежи суровини, щадящ метод на производство и балансиран вкус. Всичко това затворено в красива бутилка, за да създаде цялостно преживяване с продукта.

_MG_1654_

Тенденциите в България често закъсняват, но бумът на здравословното хранене от няколко години стабилно диктува развитието на кулинарната сцена. Ще се превърне ли това в начин на мислене и живот за повече хора?
Животът в България става като този в чужбина – все по-забързан и по-стресиран, което води до проблеми и хората трябва да се обърнат към себе си и към вътрешното си аз. Да обърнат внимание на грижата за себе си, защото само така можем да бъдем по-успешни. Този начин на живот и мислене не се случва мигновено, за мен не се случи веднага, а започна с едни малки здравословни промени като смути сутрин и те доведоха до други. Постепенно се случва промяна в тялото ти и тя е съпроводена с изменение в мисленето ти. Промяната със сигурност не се случва изведнъж!

 

Ти как успяваш да балансира купищата ангажименти?
Това, което съм разбрала, че ми помага най-много в ежедневието, както на здравословното хранене, така и на работата, са спорта и движението. В последните години съм все по-голям любител на йогата. Ако имам повече време обичам да практикувам навън, тъй като е най-добре съчетана с чист въздух. Здравословният начин на живот е 360°, не можеш да се фокусираш само върху едно нещо. Бих искала да пътувам по-често, защото това е свързано с опитване на нови неща. Когато влезеш във фаза на работохолик, избираш по-продуктивното и по-лесното – да отидеш на фитнес, да се храниш по един и същи начин. Вярвам, че трябва да излизаме постояннно от тези граници и да опитваме нещо ново и различно.


Защо хората се плашат, когато чуят „здравословно“, „веган“ и „вегетариански“?
Да, наистина, когато чуят „веган“, хората малко се стряскат и мислят, че няма да е вкусно. Затова на дегустации и изложения им предлагаме да опитат сладоледа ни от плодове и ядки вместо да го представяме като веган сладолед. Българите сме традиционалисти и възприемаме веган като нещо, което не идва от България, което е така, но това не го прави лошо. Смятам, че традиционализмът ни помага, но от друга страна трябва да пробваме да сме по-отворени към нови неща, защото само така отваряме възприятията си и себе си.  Сладоледите ни са веган, защото са едно естествено продължение на смутитата. Можем да ги наречем хранителна замразена смути купа. Тази комбинация е най-лека за стомаха ни и за храносмислането. Сложихме и ProViotic, защото искахме да създадем десерт, който освен, да е вкусен, да е хранителен и да не ти тежи, Така не чувстваш вина от сладкото, което си хапнал.

_MG_1527_

Колко голям е екипът на Frudada и кое е най-важното нещо за един добре стикован и успешен екип?
Управлението на компанията е семейно, но екипът вече доста се разрастна и сме около 13 човека. От голямо значение е всички да са водени от обща мисия и цел, да са убедени в това, което правят и защо го правят. Всички в екипа ни обичат продукта и са кулинари по душа, което много помага смутитата да се получават балансирани и вкусни.

 

Семейната компания сплотява ли семейството? Заедно ли вземате решенията?
Определено! Научаваш все повече един за друг и един от друг. Научаваш защо ти си такъв, защо си толкова взаимно свързан с тези хора. Обикновено виновникът за повечето идеи съм аз, но решенията за бъдещи стъпки и развитието на компанията ги вземаме заедно.

 

Какво е най-вълнуващото и вдъхновяващото в работата ти?
Когато получаваме поздравления и снимки от хората, разказват ни, колко много им харесват продуктите и как ги кара да се чувстват. Това за мен е огромна емоция! Подкрепата от хората е най-голямото признание и тя ни дава енергия да продължим напред и да създаваме нови неща.

_MG_1620_

Какви са нещата, които теб лично те зареждат? Откъде идва вдъхновението за новите продукти?
Основно от срещите ми с хора – изкарват те от този цикъл, в който си и те карат да се замислиш, какъв е смисълът на всичко и защо го правиш. Хората, които са позитивни, отадени на това, което правят и търсещи смисъла, ме зареждат много. За бранда се вдъхновяваме главно от клиентите и от техните нужди, които постоянно придобиват различна форма. Опитваме се да бъдем адекватни и гъвкави дори и спрямо сезона, да реагираме на желанията и нуждите на хората.

 

Как се справяш с провалите и предизвикателствата?
За жалост съм перфекционист, което създава много излишни главоболия. Имам високи очаквания от моята работа и работата на хората около мен и това прави живота на всички малко по-труден (смее се). Но от друга страна се научавам все повече да изслушвам тяхната гледна точка и да осъзнавам, че само в действието човек се научава. Вярата, че следващият път ще го направим още по-добре и с още повече заряд ми помага да изляза и да продължа напред. Самата мисия и визия, която те води, увереността в това, което правиш и убедеността, че това е нещо хубаво и значимо, те изкарва от дупките и те мотивира.

 

Успехът и щастието, както в професионален, така и в личен аспект са доста абстрактни понятия? Какво е успехът и щастието за теб и кога се чувстваш най-щастлива?
И двете са тясно свързани с вътрешното удовлетворението и поставянето на цели както в личен, така и в порфесионален план. Истински доволна съм, когато съм успяла да направя нещо и хората са го харесали. Удовлетворение и щастие ми носят и успехите ми в непрофесиоален план – когато си успял да постигнеш нещо със себе си, дори малките неща като да научиш нещо ново или да направиш нещо ново, вълнуващо и различно.

_MG_1577_
_MG_1546_

Какво предстои за Frudada и как виждаш компанията след 5 години?
Овладяване на всички продукти, които имаме досега, защото потфолиото става все по-голямо и това си е предизвикателство. В началото не си представях, че ще имаме толкова продукти за първите 2 години, но за следващите 5 години си представям да имаме поне още толкова. Имаме много идеи, както се казва „апетитът идва с яденето“. Постоянно ти идват нови и нови идеи, искаш да дадеш все повече и повече на хората – различни вкусове, в различни опаковки. В този сектор хората са много различни, ако на един не му харесва цвекло, има много други които го обичат. Крайната ни цел е да имаме една кухня, в която да експериментираме и да се срещаме с хората на място.

 

Като част от нашата рубрика „Стартъп Герои“ каква е твоята супер сила? 
Интуицията. Осъзнавам, че по-често трябва да й се доверявам, когато я усетя, а не да й противореча. Аз съм зодия близнаци и често изпадам в противоречия. Хората ми казват, че съм боец, бързо се възстановявам и притежавам доза инат, който ми помага. А като компания нашата супр сила е да създаваме и усвояваме нови продукти и рецепти иновативни за българския пазар.

_MG_1616_

Уповаваш се на аналитични умения и интуиция. Това ли е успешната комбинация за един предприемач?
Това са две качества, които е хубаво да ги имаш до някаква степен. Но за младите предприемачи също така е важно да си поставят високи цели, да са смели, да са верни на себе си, да са адаптивни, да умеят да колаборират помежду си, да са смирени, да могат да изслушват клиентите, близките и колегите си.

Рубриката е подкрепена от Credissimo – лидер за бързи кредити в България