Георги Иванов е един от основателите на Enhancv – компания, подкрепена от Eleven, която бързо набира популярност, благодарение на иновативната си платформа за креативни автобиографии. Създават добре изглеждащо и персонализирано CV, с което искат да счупят системата от скучни форми за кандидатстване, като показват пълния потенциал на всеки и му помагат да получи мечтаната работа. Жоро, както го наричат приятелите, ни разказва за успехите и предизвикателствата в предприемачеството и описва последните години от живота си като „състезание със себе си“, тъй като според него стига да си мотивиран и да имаш желание, никога не е късно да започнеш и винаги можеш да се научиш. 

_MG_5542_bw

Какво ти харесва най-много в това да си предприемач?    

Всеки нов ден ти поднася толкова много нови неща, с които трябва да се справиш. Самата среда, в която си, е много динамична и далеч по-предизвикателна от това да си просто служител в компания. Благодарение на това, искаш или не, порастваш и се развиваш. Learning by doing е единственият начин.

Налага ли ти се да поемаш рискове често?    

Да, постоянно. Голяма част от предприемачеството е умението да премерваш риска дори с хората, които наемаш, но не във всяка ситуация можеш да предвидиш всичко. Вземали сме на пръв поглед нелогични решения, които са били рискови, но освен да прецениш чисто логически и математически плюсовете и минусите, трябва да се доверяваш на вътрешния си глас и да му вярваш. Колкото по-бързо вземаш решения, толкова по-бързо се справяш със ситуациите и проблемите.

За теб лично каква е била най-голямата трудност, с която си се сблъсквал?    

Как да стигна до пълния потенциал на идеята за компанията. Да предвидиш какво е следващото нещо, което ще се случи за компанията ти, за индустрията и света като цяло.

Случвало ли ти се е да направиш грешка, която да те научи на нещо ценно?    

Правил съм много грешки, но не са били чак фатални. Всичко се развива по-добре, когато си спокоен, затова трябва да се научиш да приемаш, когато се случват и лоши неща. В живота много бързо се сменят върховете и паденията, приятни и неприятни емоции, а при предприемачеството тези смени стават по няколко пъти в рамките на един ден, заради динамиката и огромното количество неща, които се случват ежедневно.

_MG_5561_bw

Какво те вдъхновява? 

Обичам да правя нови неща, които се случват случайно и спонтанно! Като да летя с балон рано сутрин в събота. Някой път се качвам в колата и отивам до Витоша за няколко часа, за да съм сред природата. Изкуството ме зарежда, не бих казал че разбирам много от изкуство, но обичам да му се наслаждавам и ми носи радост. Обичам да ходя на театър. Обичам неща, които не можеш да предвидиш, които изискват мислене, които те изненадват. 

Какви са ключовите фактори за развитие на успешен бизнес според теб?    

Най-добре е да скочиш в дълбокото, но ако е без знания и покритие, шансът за провал е огромен, затова трябват дисциплина, четене и практика. А знания можеш да придобиеш по много различни начини. Бих казал, че запознанствата с хората около мен и решителността ми да им задавам въпроси са оказали изключително голямо влияние. Също така смятам, че трябва да гледаме в собствената си паничка, да не критикуваме другите и да не им търсим сметка. Вече не плащам данък чуждо мнение и се чувствам много по-свободен. 

Вече не плащам данък чуждо мнение и се чувствам много по-свободен.

_MG_5506_

Какво е важното за един добър екип?    

Да имате еднакви или поне много подобни ценности. Всеки член на нашия екип иска да направи нещо голямо, но не за да бъдем богати или успешни, а защото осъзнаваме колко много би означавало това за цялата среда. В малка държава като България имаме много добри условия и талант и можем да се научим на това, което не знаем все още.

Какъв е най-важният урок, който си научил дотук? 

Ако не се отказваш, нещата ще се получат, защото няма нищо невъзможно! Има такова правило в шаха – ако целта си заслужава, преследвай я докрай.

Смяташ ли се за успял? 

Мисля, че съм на правилен път, но има още много какво да се желае. Във всяко отношение – да съм по-добър колега, син, брат. Харесва ми цялото това преживяване и смятам, че пътят, който съм избрал, ще ме направи успешен. Чувствам се добре в кожата си и мисля, че да си в мир със себе си е най-важното, защото явно тогава правиш правилните неща.

…има още много какво да се желае. Във всяко отношение – да съм по-добър колега, син, брат.

_MG_5520_bw

Рубриката е подкрепена от Credissimo – лидер за онлайн кредити в България.