Александър Михайлов от betahaus е главната движеща сила зад най-популярното споделено работно пространство, което преди 5 години слага началото на този тип места за работа в София и служи като двигател за развитието на общността от стартъпи, малки бизнеси и фрилансъри. Със съвсем прясна награда за млад бизнес лидер от конкурса Next Generation 2017, Александър е един от вдъхновяващите активни хора в България, които не само обичат положителната промяна, но и помагат тя да се случва. Това, което повечето хора не знаят обаче, е, че е запален фен на зимните спортове, а преди да се захване с политически науки, неправителствени организации и предприемачество има и 10-годишна кариера на скейтър. 

_MG_2414_

Разкажи ни за Сашо преди betahaus.    

Най-интересното е, че съм завършил в Берлин и съм живял там 7-8 години. Това бяха едни прекрасни години от живота ми, които много ме промениха и ми повлияха да съм това, което съм днес. А именно да ценя много свободата на действията, решенията и живота си, което естествено не е лесно. Работих в неправителствения сектор в Берлин, бях управител на едно НПО, което се занимаваше с кампании за образоване по политически теми. Там всъщност започна и кариерата ми на предприемач, защото всеки проект, който сме правили, е бил сам по себе си един малък бизнес. 

Какво те мотивира и какво ти харесва най-много в предприемачеството?    

Позитивната промяна е най-голямото ми вдъхновение. Не някаква гениална грандиозна промяна на глобално ниво, а по-скоро микро промяна – да виждам как това, което правя, се отразява на други хора, променя живота, навиците и начина им на работа. Много ме вдъхновяват усмивките на щастливи и доволни хора! Да въздействаш и да влияеш позитивно върху развитието на клиентите си е най-важното за един бизнес в момента. Това, което най-много ми харесва, е, че основният фокус на така наречената нова вълна на предприемачеството не е само да печели пари, а нещо много по-важно – да променя живота на другите и да решава проблемите на хората.

_MG_2461_

Да въздействаш и да влияеш позитивно върху развитието на клиентите си е най-важното за един бизнес в момента.

С какви хора обичаш да си обграден?    

Най-готино е, когато хората, с които се обграждаш, те обогатяват личностно и професионално. В духа на коуъркинга е ценно да има хора от различни индустрии и с разнообразие от умения. В личен план гледам да не са такива като в професионален план, защото предпочитам да не смесвам нещата. Но като цяло прекарвам времето си с хора, с които споделяме едни и същи ценности.

_MG_2428_

Къде отиваш, когато имаш нужда от презареждане?

Най-много ме зарежда природата и усамотяването със себе си. Страшно много обичам планината! Мисля, че това е някаква семейна черта, която съм доразвил до такава степен, че обичам да влизам дълбоко в планината, за да прекарвам време със себе си и мислите си, особено когато имам някакъв проблем или трудност. Няма по-зареждащо от това да си на ръба, на път за някакъв връх и просто да гледаш внушителната природа. В природата има нещо много по-могъщо и затова имам голям респект към нея.

Кое е най-запомнящото се пътуване за теб? 

Много обичам да пътувам, но повече свързано с природа, отколкото с градска среда. Най-незабравимите ми пътувания са в Йордания, Палестина и Израел, където обикаляхме 2 седмици с кола под наем – пустиня, бедуини, каньони, водопади и много невероятни неща, които ни се случиха, както и в Аржентина, Чили и Боливия, където направихме един много зареждащ трип за месец и половина с доста каране на ски и сноуборд.

_MG_2439_

Какви са следващите ти големи планове или мечти?    

Аз съм по-скоро човек на пътешествието, а не на крайните цели. Предпочитам да се фокусирам и да се наслаждавам на пътя, дори и да не знам къде ще ме отведе. Засега цел номер едно e betahaus да се разрасне и да стане още по-вдъхновяващо място, докосващо все повече и повече хора. Тъй като вече сме доста голяма общност в Европа, разработваме и дигитален продукт, развиващ голяма партньорска мрежа от коуъркинг места, с който да вкараме всички участници на едно място, така че да могат да си комуникират без границите на физическо пространство или държава.

Каква супер сила би искал да имаш?

Да мога да летя.

_MG_2406_

Засега цел номер едно e betahaus да се разрасне и да стане още по-вдъхновяващо място, докосващо все повече и повече хора.

Когато имаш някаква цел, преследваш ли я на всяка цена?    

Да, това е едно качество, което на моменти не е много готино. Преследвам идеите си до край така, както аз си мисля, че трябва да станат. Опитвам се да поглеждам по-общо върху нещата, не само как аз си ги представям, но и да събирам повече бизнес мнения за това, което мисля и предприемам. А в личен план се уча да приемам по-смирено нещата и ако нещо не става, то просто не трябва да става тогава – ще се случи по друг начин или в друго време.

Какво би посъветвал своята 10 години по-млада версия?    

Да не се отказва, да опитва постоянно, да приема провалите с лека ръка, да продължава и да се учи. Не просто да прави нещо, а да анализира действията и решенията си. 

_MG_2416_

Какво се случва в момента в сферата на стартъпите и има ли някакъв застой?    

В последните години нашата среда определено имаше много голяма крива нагоре и е нормално да има такива периоди на изравняване. Този застой в момента е много полезен и здравословен, защото това филтрира страшно много средата и има реорганизация на приоритети. Искаме София да е успешен предприемачески хъб, което няма как да стане само с нагоре. Сега нещата се изчистват и съм сигурен, че буквално до края на годината ще се засилят отново. Ще видим много нови лица, както и много компании, които растат и вече са в следващ етап на развитие. 

Като част от нашата рубрика „Стартъп Герои“, коя е твоята супер сила?    

Спокойствието. Изключително спокоен човек съм, дори и в много трудни ситуации. Със сигурност съм по-спокоен, отколкото трябва, а човек понякога има нужда да бъде по-рязък и емоционален.

IMG_2490_

Рубриката е подкрепена от Credissimo – лидер за бързи кредити в България.