Studio of Basic Design е полски бранд, зад който стоят Михал и Катаржина – студенти по архитектура и посланици на изчистения и функционален дизайн. Техните минималистични тефтери са лесно достъпни и в България като част от селекцията на Hygge – концептуален магазин с внимателно селектирани артикули, които ни дават възможност да правим по-устойчиви и отговорни избори всеки ден.

sobd_1

Всеки дизайн обект си има история. Бихте ли ни разказали какво се крие зад вашите минималистични тетрадки и тефтери? Как решихте да създадете Studio of Basic Design?

Създадохме Studio of Basic Design с идеята да запълни конкретна липса на пазара. Като студенти по архитектура, постоянно бяхме в търсене на перфектния тефтер. Всички налични по магазините артикули бяха или прекалено цветни, или хартията, която предлагаха, беше с много ниско качество. Това ни подтикна да създадем тефтери със семпъл изчистен вид и изключително гладка хартия от високо качество.

Какво отличава вашия бранд от другите?    

Може би се отличаваме с това, че не правим компромиси! Насочили сме се към конкретна пазарна ниша и отнема доста време и усилия да достигнем до нашите потенциални клиенти, но вярваме, че ако продължаваме да отстояваме ценностите, които стоят зад бранда, правилните хора ще ни намерят и ще оценят това, което правим. За нас това не е просто бизнес, а мисия! Вярваме, че малките неща могат да направят ежедневието ни по-добро.

Колекцията ви от тефтери се отличава със специфичен дизайн, използващ мрамор и бетон като вдъхновение. По какъв начин опитът ви като архитекти повлиява стила и философията ви на дизайнери?

Принтовете с мрамор и бетон са пряко вдъхновени от образованието ни. В университета в Холандия, където учехме, се обръщаше специално внимание на материалите, с които се работи. По това време експериментирахме с различни текстури, голяма част от които бетон и различни по вид камъни. Така се роди идеята да ги използваме и върху тефтерите. По-късно осъзнахме, че мраморът всъщност е доста популярен принт в социалните мрежи.

TTL_2261
TTL_2274

Забелязваме, че обръщате особено внимание на визуалната презентация на продуктите и това определено ги отличава. Колко е важна презентацията, за да се продава успешно дизайнът в днешно време?    

Стараем се да пресъздадем нашата философия чрез самите снимки. Представяме продуктите си в изчистена обстановка, с много светлина и малко допълващи аксесоари. Вярваме, че да притежаваш много предмети, няма как да те направи щастлив. Напротив, по-добре е да имаме по-малко неща, но внимателно подбрани и които наистина използваме. Визуалната презентация е ключов начин да привлечеш клиенти в момента. Във време, в което всичко е преекспонирано, ние се стремим да спечелим хората с хармонията и спокойствието, което се излъчва от нашите продуктови снимки.

Следвате ли определени тенденции в продуктовия дизайн, докато създавате новите артикули за Studio of Basic Design?

Интересуваме се от случващото се в момента, но нашата главна цел е да създаваме продукти, които са по-скоро класически, отколкото модерни, издържащи на теста на времето, вместо да са само за момент в светлината на прожекторите.

Коя е най-вълнуващата част от креативния процес за вас?

Най-интересният  момент е, когато трябва да решим колко точно семпъл и изчистен може да бъде един артикул, така че да не загуби част от практичността и функционалността си.

TTL_2269
TTL_2267

Според вас кое е най-голямото предизвикателство, с което се сблъскват младите дизайнери?    

Най-голямото предизвикателство е да достигнеш до самия клиент и да го убедиш, че си заслужава да похарчи повече пари в замяна на продукт, който носи своята собствена история. Нашите цени са малко по-високи, но вярваме, че когато знаеш къде, как и откого е направен продукта, който купуваш, то тогава той със сигурност ще остане по-дълго време в живота ти и ще ти носи много повече удоволствие, отколкото подобен артикул, купен от близкия супермаркет.

Креативната индустрия в Полша се радва на все повече млади артисти, фестивали и изложби. Според вас в каква посока се движи полският дизайн?

Удовлетворяващо е да виждаме, че има раздвижване и развитие на полската дизайн сцена. Появява се все повече интерес към ръчно правените артикули, но за жалост много артисти се опитват да привлекат клиенти, залагайки само на популярни тенденции, които са временни. От друга страна, дизайн, който е по-класически и изчистен все още остава недооценен. Хората се фокусират твърде много върху самите предмети, без да обръщат внимание на функцията, която изпълняват и начина, по който ни помагат и ни карат да се чувстваме. Точно така разбираме и концепцията на думата “hygge” – времето, прекарано с любимите хора и създаването на специална атмосфера е ценно! А предметите – те просто трябва да ни помагат в това начинание.

Какви са следващите ви планове? Какво ново можем да очакваме от Studio of Basic Design?    

В най-близко бъдеще планираме да поработим върху колекция от керамика. Това е един доста амбициозен проект, затова се надяваме да му посветим следващата година. Със сигурност ще работим върху това да достигнем до повече хора със сходни идеи в Европа. Може би ще направим блог, който да служи като платформа за обмяна на идеи и научаване на нови начини, с които да правим живота и ежедневието си по-красиви.

Ще се радваме да споделите, как изглежда перфектният Hygge момент за вас!

(Hygge е датска дума, с която описваме създаване на приятна уютна атмосфера, наслаждавайки се на хубавите неща в живота.)   

Нашият перфектен hygge момент е да се сгушим на дивана под топло вълнено одеяло с ръчно правена керамична чаша, пълна с греяно вино. Четем книга или слушаме джаз. Може би не е много оригинално, но ние обичаме да се наслаждаваме на обикновените неща.

sobd_2

Тефтерите на Studio of Basic Design може да поръчате от thehyggeshop.com