Наскоро отворилият шоурум на Cactus Lab вече работи с пълни сили и ни зарежда със свежо усещане за зеленина дори и в студеното дъждовно време в София. Утре в малката градска джунгла предстои ново тематично събитие, част от серията #botanicaldesignevents. Малко преди Международния ден на жената, Plant Lady поставя фокус върху 6 млади дами, които се занимават с илюстрация, и тяхната гледна точка, вдъхновена от сложния женски свят, природа и форми. Откриването на събитието е от 17.30 часа в уютното пространство на Cactus Lab, където ще можете да разгледате илюстрациите, да си поговорите с авторките и да отнесете принта, който най-много ви харесва у дома. Всичко това допълнено от усмивки, добро настроение и крафт бира.

Илюстрациите могат да бъдат разгледани на място в шоурума в рамките на една седмица, а след това ще бъдат достъпни в онлайн магазина на бранда. 

_MG_2396_

Здравей, Нуша, разкажи ни как cat lady се превърна в plant lady и откъде дойде идеята за събитието?

Всъщност plant lady is the new cat lady е една шега, която от известно време се прокрадва в Instagram. Според мен обаче plant lady никога не е било просто тренд. С Cactus Lab почти от година работим с български артисти и дизайнери за създаване на продукти, свързани с мястото на растенията в интериора. Хрумна ни, че връзката между жената и растенията е чудесно вдъхновение за артистите и може да бъде провокация за създаване на илюстрация. Мястото на растенията в нашия градски живот е близо до нас, за да имаме по-здравословен, красив и зелен живот. Защо да не го покажем в илюстрации, които да се превърнат в чудесен подарък за предстоящия празник на жената.

Как подбра артистите, с които да работите по този проект?

В това приключение забъркахме талантливите илюстратори Андреа ПопйордановаАнелия Баренска, Ева МарковаZdravolina, Ели Ангелова, София Димитрова. С почти всяка от тях вече имаме общи проекти за наши лимитирани колекции принт продукти. Когато работим с артисти, за нас е важно да сме част от процеса по творчеството, но да представим тяхната идентичност, без да се месим. Да покажем тяхната предпочитана техника, цветове, светоусещане, любими материали, т.е. пълна свобода. И от това винаги са се получавали страхотни неща. Те са много различни и ето защо на предстоящото събитие ще може да видите различни светове, представени в илюстрации и вдъхновени от темата plant lady.

Здравка Будинова (Zdravolina)    

Здравка Будинова (Zdravolina)
Zdravolina_At-home-with-my-plants_and-cats_V3

Какво правиш, когато не рисуваш?

Аз съм от хората, които все искат още и още работа и се натоварват с пет дини под една мишница. Работя като криейтив дизайнер и илюстратор в Ahorn design/Studio More. Фрийланствам като илюстратор на корици на книги, детски книжки и дрешки. Отскоро се захванах и с нещо по-различно – йога учител по Ащанга Виняса. Oбичам да доброволствам в различни проекти и фестивали. И за десерт – доста често пътувам надалече и за по-дълго с цел опознаване на света и най-вече на себе си.

Какво стои зад илюстрацията, която създаде за проекта?

Доста често главна тема в илюстрациите ми е автопортретът. Този път вдъхновението дойде от идеята за смяна на къщурката ми. Изобразила съм някакъв микс между сегашната ми стая и бъдещата мечтана – три котки (ще дублирам моята Рита), плантация от зелени приятели, книги, възглавници и други мечтани детайли. Нещо ново, което също ме вдъхнови, е желанието за малко по-различна гама цветове и текстури в изработката на илюстрацията.

В тона на предстоящия Международен ден на жената – представи ни една жена, която за теб е модел за подражание.

Има много дами, които всеки ден ме нахъсват с нещо, което правят или с начина, по който действат или изглеждат. Но мисля, че най-значимата жена, на която ѝ правя евала за вечната ѝ загриженост към хората, за вечната доброта и съвети, за мотивирането и помощта, е майка ми. Иска ми се на нейните години и аз да бъда толкова енергична, дейна, позитивна и никога да не се отказвам, независимо от обстоятелствата и препятствията по пътя ми.

Ели Ангелова

Ели Ангелова
5

Как изразяваш себе си освен чрез илюстрацията?

Графичен дизайнер, открил своята страст – калиграфията. Буквите винаги са пленявали вниманието ми, но истински им се посветих след като започнах да работя самостоятелно. През последните месеци имам щастието да случвам все повече проекти с четки и туш и се надявам в бъдеще портфолиото ми да продължи да се обогатява в тази посока.


Какво
е вдъхновението зад илюстрацията ти?

Фактът, че рисуването не е на фокус в моето творчеството, даде ход на множество експерименти в търсене на нови техники с познатите инструменти в несесера. Докато си повтарях наум темата, нежното звучене на Lady дирижираше движенията на четките, които оставяха уникални следи, точно като листата на растенията – всяко със своя текстура и характер.


Има ли жена артист, която силно да е повлияла на стила и работата ти?

За настоящата си илюстрация съм използвала много любима техника – „суха четка“, за която често намирам вдъхновение сред работите на Rachel Yallop. Искрено се възхищавам на ефирността и в същото време увереността, с които е разпозаваем стилът ѝ. 

Анелия Баренска    

Анелия Баренска
Анелия Баренска

Разкажи ни накратко за себе си.
Илюстратор и надявам се скоро и добър сърфист. Силно желая рисуването и сърфирането да започнат да си приличат – да ги правя систематично, с лекота. За сърфа – целта е месец тази година, за илюстрациите – цяла книжка.

Откъде дойде идеята за илюстрацията ти за събитието?

Обожавам шалове и райета, а напоследък ги слагам на всичко. Дори имам собствено предизвикателство, “Януари на райе”, и вече втора година го изпълнявам. Наскоро се сдобих с един 4-метров зимен вълнен червено-бял шал, сняг затрупа града и илюстрацията естествено се роди. Да речем, че е нещо като автопортрет. 

Тематично за 8 мартразкажи ни за една жена, която е повлияла на работата ти като илюстратор?

Каталунската илюстраторка Eva Sánchez Gómez е голямо вдъхновение за мен, имах привилегията да съм неин ученик в IED Barcelona. Tя има невероятно усещане за цветове и умее да забърка в приятна комбина акварел и цветни моливи. Още преди да се запозная с нея, бях започнала да експериментирам с техники и материали, но тя окончателно ме привлече в отбора на акварелистите. Бих искала някой ден и моите рисунки да достигнат усещането за лекота и непринуденост, които носят илюстрациите на Ева.

 

Андреа Попйорданова

Андреа Попйорданова
Андреа Попйорданова

Разкажи ни накратко с какво се занимаваш?

Комуникиране на идеи във визуална форма – основно графичен дизайн и илюстрация.

Какво те вдъхнови за илюстрацията, която представяш?

Илюстрацията ми е вдъхновена от един от най-ранните ми детски спомени – как се разхождам в поле от слънчогледи, по-високи от мен. Помня как се чувствах като в гора от цветя, и ми е останало някакво усещане за светлина и безгрижност, което много обичам.

Разкажи ни за някоя отличителна жена в сферата на изкуството и дизайна, която те вдъхновява.

Много харесвам Габриела Марчела – шотландка, която преди няколко години създаде студио “Ризото”. Занимава се със специфичен тип печат – ризографен печат – в град, който отскоро започва да се развива в сферата на по-алтернативното изкуство. Студиото се развива с много голяма скорост и в страхотни посоки, като комуникира с различни брандове и често излиза извън този град със събития и дейности.

Ева Маркова

5
Ева Маркова

Разкажи ни с какво се занимаваш.

Занимавам се с илюстрация, някъде на границата между рисуването и дизайна.

Какво стои зад твоята илюстрация, откъде дойде нейната идея и вдъхновение?

Главното вдъхновение зад почти всичко, което правя, е комуникацията с природата. И този проект не прави изключение, самият той предразполага към задълбочаване в значението на връзката човек-заобикаляща го среда. Опитах се да пресъздам начина, по който се чувствам, когато съм сред природата и в хармония с нея.

Коя жена за теб е модел за подражание и извор на вдъхновение?

Има стотици жени, които ме вдъхновяват с творчеството и живота си. Но при положение, че трябва да избера само една, няма как да не посоча майка ми. Безспорно, най-силното влияние в моя живот идва от нея. Тя ме вдъхновява да бъда себе си преди всичко, а не е ли това най-голямото изкуство?

София Димитрова

Sofia_Photo
София Димитрова

Разкажи ни накратко с какво се занимаваш.    

Занимавам се с графичен дизайн и илюстрация, в момента работя в графично студио заедно с приятел – FictionDesignРисуването е част от живота ми от много години и не си го представям без него, помага ми да канализирам случващото се наоколо. Част от рисунките ми, могат да бъдат видени в личния ми блог.

 

Как се роди идеята за илюстрацията, която представяш?

Природата и формите, които сътворява, винаги са представлявали вдъхновение. В тази конкретна илюстрация исках присъствието на жената да не е на фокус, а по-скоро да напомня за грижата, която стои зад много от красивите неща около нас. Също така в хода на историята доста често жените са анонимни.

 

Вдъхнови ни с една впечатляваща жена, която се занимава с изкуството.

Много се възхищавам от работата на Кусама, заради начина, по който владее пространството и способността й, работейки с много прости елементи, да постига невероятен ефект. Както и силата на духа й – психологичните й проблеми не само, че не я отказват от рисуването, но напротив, това именно е нейният отдушник.