Благотворната сила на дизайна да променя света около нас е фокусът на фестивала МЕЛБА, чието първо издание протича като международен симпозиум и изложба на български дизайн.

 

На 10 ноември по време на симпозиума ще имаме честта да се срещнем и поучим от главния редактор на The Gentlewoman, програмния ръководител на Space10 и още 8 гурута в дизайна, сред които един от основателите на сп. Apartamento – Алберт Фолк, работил и за издания като METAL, Tiger и Openhouse. Той е и творчески директор и основател на водещото испанско студио за графичен дизайн, визуална комуникация и медии Folch. Той пристига в София заедно с професионалния си партньор Рафа Мартинез. Докато броим часовете до срещата ни, си разменихме няколко думи с тях за дизайн и тайните на успешния бизнес.

RAFA_FOLCH-TEAM__DIZYDIAZ_2018_0014
ALBERT_FOLCH-TEAM-2018_DIZYDIAZ_2018_0013

Как започна одисеята ви с дизайна?

Албeрт Фолк: Изучавах геология, когато за първи път открих графичния дизайн, благодарение на електронната музикална сцена. След като се занимавах с наука почти две години, реших да се откажа от всичко и рестартирах кариерата си, този път в графичния дизайн. Не отворих студиото си веднага, бих казал, че по-скоро се получи естествена еволюция. За известно време изучавах фотография в Антверпен, след което се завърнах в Барселона и продължих да работя на свободна практика. Започнах да получавам все повече и повече работа и реших да се отнеса по-професионално към положението си. Така, в крайна сметка, основах компанията си Folch. Няколко години по-късно партньорът ми Рафа се присъедини към студиото и оттогава не сме преставали да работим.

Рафа Мартинез: С Алберт се познаваме от гимназията. И двамата обичахме електронна музика и заедно организирахме партита. Бяхме добър екип, но с времето пътищата ни се разделиха. Първоначално учих журналистика, но работата ми винаги е била свързана със света на бизнеса. Един ден пътят на Алберт отново пресече моя и той ме покани да се присъединя към студиото. В момента работим заедно и засега доста успешно.

 

Как дизайнът се отразява на другите? 

А.Ф.: Дизайнът е навсякъде около нас. Чрез него се докосваме до всичко, което ни заобикаля. Ето защо дизайнът е много е важен, но той е нищо без цел и посока.

Р.М.: За мен дизайнът е средство за трансформация на обществото. Това означава, че е ключов елемент за еволюцията и за бъдещето ни.

 

Как избирате проектите и клиентите, за които работите?

А.Ф.: Въпреки че работим в сферата на услугите, това не означава, че приемаме всеки проект, който се изпречи на пътя ни. За нас е важно да изпитваме взаимна емпатия с клиентите си, да разбираме техните нужди и да можем да проследяваме целия процес заедно, търсейки задоволителни резултати и за двете страни. Много внимателно подбираме проектите си, защото накрая те ни определят.

Р.М.: Понякога най-добрият начин да се спечели клиент е като му кажеш “Не!” Може би даден проект не пасва на начина ни на работа в конкретен момент, но опитът показва, че друг, който ни пасва перфектно, ще се появи много скоро. Истината е, че проектите ни говорят много за нас, така че, когато клиентите идват при Folch, те знаят както да очакват. Смятам, че много компании се свързват с нас именно заради радикализмът, с който сме известни. Но ние предпочитаме тези, които са отворени за диалог. Това не означава, че не сме гъвкави, но никога не подхождаме към структури, където не се чувстваме удобно.

 

Какво е най-важно, когато създавате история с дизайн?

А.Ф.: Важно е да правите повече от просто дизайн на идентичност или един красив сайт. Стремим се да създаваме значими истории за марки и институции.

 

Р.М.: По този начин имаме по-голямо влияние върху финалния резултат и можем да изградим цяла бранд стратегия за клиента си, да произведем всичко в рамките на студиото.

abeb1233877768.56bb68d09edc5
8109de33877768.56bb68d09fff3

Какъв е процесът в създаването на един проект?

А.Ф.: Обикновено нашата работа започва като задание по едиторъл дизайн, което след това се развива в идентичност или проекти по уеб дизайн. Добавяме слоеве истории и стратегии, които превръщат финалния резултат в нещо много по-силно и конкурентно. Що се отнася до финалната велика идея, предпочитам да вземам решения на базата на интуицията си.

Р.М.: Ключът е в това да имате глобална визия и да се опитате да не се фокусирате върху това, което казва клиентът. Прилагайки стратегическо мислене, можем да открием потенциални възможности в първоначалното задание, а това е от огромно значение за успеха на проекта. Веднъж щом стратегическият подход е ясен и основата на проекта е стабилна, финалната идея идва естествено.

 

Какви са тенденциите в едиторъл дизайна? Как стигнахте до момента да публикувате свой собствен?

А.Ф.: Опитът ни в едиториъла ни накара да осъзнаем, че искаме да създадем нещо различно. Стремяхме се да увеличим обхвата на полето на едиториъла, затова нашите собствени проекти като Odiseo и Eldorado имат трансмедиен подход. Искахме да стъпим извън традиционната логика и да доведем нашите издания до една хибридна среда. Дигиталното и хартията са допълващи се медии – ако използвахме само хартия, щяхме да пропуснем много интересен опит. Винаги експериментираме със стратегии, комуникация, концептуализация и куриране: умение, което след това можем да приложим в работата си с клиенти.

 

Р.М.: Нашите издания като Odiseo и Eldorado предлагат алтернативни и експериментални начини свободно да изследваме нови почви и да създаваме истории, разширявайки обхвата си на популярност и влияние. Например, изследвайки света на модата, нашите издания ни отварят нови пътища към потенциални бизнес възможности.

FS-Portfoli-19
El_Dorado-01
fs-portfoli-20

Списания или книги?

А.Ф. и Р.М.: За нас няма значение.

 

Какво е първото нещо, което казвате на новите попълнения в екипа си?

А.Ф.: Искаме те да бъдат свободни да се развиват личностно и професионално в рамките на студиото. Очакваме да бъдат проактивни и това, което е по-важно, да имат правилната нагласа. Много проекти са ограничени от конкретни неща като време, ресурси и т.н., но това не бива да са причини за компромиси с резултата, който трябва да задоволява и двете страни – клиента и дизайнера. В този ред на мисли, ние окуражаваме нашите нови попълнения да мислят извън кутията и да откриват нови решения за проблеми, които са се решавали по конкретен начин години наред.

00_WOUF

А как подбирате служителите си?

Р.М.: Не търсим конкретен профил, а по-скоро талант. Когато открием някой специален, някой, който може да донесе нещо ново в студиото и да го обогати със своя бекграунд и своите виждания, го искаме в екипа си. Може би не винаги имаме ясно дефинирана роля за тях в студиото си, но сме гъвкави и преди всичко винаги вярваме в таланта.

 

Споделете тайна за успех в бизнеса?

А.Ф. и Р.М.: Да откриете правилния партньор. И не е нужно той да бъде дизайнер.