Желанието й за промяна в кулинарната сцена в страната започва с интересни събития като Ritual Gatherings, което ще се проведе този уикенд на плаж Червенка. Идеята е да се създаде едно цялостно изживяване за всички сетива, където всичко е в симбиоза – от вкусната храна, придружена със страхотна музикална селекция и лежерна обстановка.

DSCF2161

„Да те дразни като не ти е красиво и като не ти е чисто. Да искаш да е готино около теб, да ти е стилно. Просто да има красота наоколо.“

Untitled-1
DSCF2116

Както всички знаем, Божана е човек на емоциите и без изненада научаваме, че участието й в Masterchef всъщност е съвсем спонтанно. Приятелите й я записват във формата на шега, след като се прибира в България с идеята да се върне в Холандия и да се устрои перманентно там. От малка обича да готви и експериментира с различна кухня, но именно в Амстердам погледът й към храната се променя. Там открива ъндърграунд места с по-различна концепция, където няма определено меню, а се предлагат степенни дегустации. Любимият й готвач e Action Bronson, известен с поредицата си за Vice – Fuck, That’s Delicious. Харесва го, защото е човек без излишни претенции и обича това, което прави. 

Untitled-2
DSCF2134

Споделя, че не работи по предварително изготвено меню, а избира продуктите си според това, което й хареса на момента и оттам развихря фантазията си. Доказателство са трите ястия, които приготви пред очите ни – татаки от тон с шам фъстък, рап с патица по пекински и дип от едамаме и октопод с пюре от манго. Оказва се, че за да е вкусно и красиво, не са нужни безброй съставки, а по-скоро правилният подход.

„Ако е сготвено с достатъчно любов и отношение, пак си е гурме, дори сармите. Каквото и да е, пача да е, да е направена, както трябва.“    

Untitled-3
DSCF2155

Не иска да прибързва с отварянето на ресторант, въпреки че ни разкрива, че вече си е харесала перфектната локация за него. Първо иска да събере доверен екип от хора, които споделят идеите й за по-колективен подход към работата. Като един истински меломан, иска в нейната кухня да звучи готина музика и всички да готвят с удоволствие.