След успеха на пилотното издание на  Ritual Gathеrings, което се проведе за първи път на плаж Червенка до гр. Черноморец миналото лято, събитието се завръща с второ, по-голямо издание на същото място на 27 и 28 юли 2018 г.

Акцентите тази година са добре познати от електронната сцена на Тулум, както и богатата програма от кулинарни изживявания, изкуства, занаяти и ритуали от различни точки на света. Петте елемента на събитието –музика, природа, храна, ритуали, изкуства и занаяти, ще бъдат разпръснати в цялата зона около Бар Ботаник по време на фестивала. Пространствата ще бъдат трансформирани чрез арт инсталации, етнически и традиционни орнаменти с духовен символизъм. Сред участниците е и бранда за бижута Origin of Hearts. Основателката му открива уникални племенни занаяти, накити и ръкоделия от найотдалечените краища на света и да ги прави достъпни за всички. Повече за нея и за същината на Origin of Hearts, чети надолу.

Коя е Ирина? Как би се описала?

 

Аз съм приключенец и пътешественик, моден консултант и активист, интересуващ се от философията, космоса, човешката природа и безкрайната мистерия на живота. Родена в България и базирана в Барселона през последните 16 години, израснах в пънк, рок, рейв и техно сцените от 90-те години и животът ми винаги се е развивал и процъфтявал в сферата на изкуството, музиката, активизма и изследването на света.

 

Ловец ли си или събирач?

Събирач, когато си почивам и играя, и ловец, когато работя.

 

Ако всички бяхме пастели в кутийка, кой цвят щеше да си ти и защо?

 

Зелен. Защото зеленото е живот, раждане, чистота. Защото зеленото е пълно с надежда и обещание. А няма нищо по-мощно от надеждата и нищо по-обещаващо от раждането.

 

Как изглежда пътят от световно-известните модни марки към собствения социално-осъзнат моден бранд?

 

Изглежда като изкачване на връх Еверест. Тръгваш надъхан и целеустремен с единствената цел да служиш на себе си и на егото си. Мислиш, че имаш всичко и че всичко ти се полага, но колкото повече се изкачваш, толкова по-силни стават бурите и в един момент започваш да се бориш за оцеляване в екстремни условия. Тогава разбираш, че не трябва да доказваш нищо на себе си и че има толкова много по-смислени неща за правене, които да са долу, в долината. После идва един ден, в който решаваш, че върховете на планините са си добре там, където са и ги оставяш на алпинисти, докато слизаш надолу, преди някоя лавина да e ударила.

Sandro_Arabyan_Ritual_Gatherings_X_Origin_Of_Hearts_27
Sandro_Arabyan_Ritual_Gatherings_X_Origin_Of_Hearts_30

Ако можеш да се отучиш от едно нещо, което би било?

 

Няма такова. Знанието винаги служи за някаква цел, която рано или късно разбираме.

 

Какво е Origin of Hearts?

 

Моята основна цел с Origin of Hearts е да откриваме уникални племенни занаяти, накити и ръкоделия от най-отдалечените краища на нашата планета и да ги правим достъпни за всички, като по този начин подпомагаме местните общности и създаваме устойчиви икономически възможности за племената, запазвайки тяхното културно наследство.

 

Разкажи ни историята за това как се роди Origin Of Hearts?

Животът в динамичната корпоративна среда ме накара да потърся алтернативна реалност и ме тласна да пътувам по света, откривайки отдалечени племена, където хората все още живеят верни на начините на своите предци и запазили своите древни традиции, вярвания и естетики. Вибрацията, чистотата и магическата пустош на тези племенни общности ме омагьосаха и страстта ми да ги изследвам се засили през годините.

 

 

В този контекст, Origin Of Hearts се роди органично и не толкова неочаквано в един горещ прашен ден в дома ми при масаите в тежката Кенийска Савана. Това беше по време на доброволческата ми работа в сиропиталищата там, когато се опитвах да разбера как мога да им помогна в дългосрочен план.

Sandro_Arabyan_Ritual_Gatherings_X_Origin_Of_Hearts_24
Sandro_Arabyan_Ritual_Gatherings_X_Origin_Of_Hearts_32

Какво помага  на една идея да се материализира?

 

Страстта и любовта. Когато това, което правиш, идва от чисто място и е на база намерения, които са в синхрон с Вселената, то би могло да доведе само до нещо магическо. Хората и средата, с която се обграждаш, също са много важни. Вдъхновението, силата, мотивацията… всичко се влияе от енергийните потоци, които текат около нас. Много е важно човек да може да усети тези енергийни потоци и да почувства дали те изкарват най-доброто от него на повърхността или го изпомпват и остават без нищо.

 

Какво е най-изненадващото нещо, което научи за масаите?

 

Почтеността, откритостта, лоялността и надеждата, която тези хора притежават, въпреки че живеят в такива сурови условия. Напредъкът, съвременната култура и навлизането в бъдещето с бързи крачки е вълнуващо, но ние някак сме забравили нашата истинска същност, традициите и ценностите на старите поколения. Те не са. И аз им се покланям за това. Също така и фактът, че всеки мъж има законно право на няколко жени и съпругите са абсолютно окей с това :)

 

Как минава един твой ден при масаите?

Дните там започват рано – между 5 и 6 часа сутринта. Първото нещо е да запали огън, на който да се сгрее дъждовна вода (ако сме извадили късмет да имаме такава) за чай и кафе, както и кофа за душ. С течение на времето се научих да използвам все по-малко от скъпата вода и към края на престоя ми бях напълно способна да се изкъпя само с 2 литра от нея. Разбрах, че е напълно окей да си переш дрехите, без да ги изплакваш, както правят масаите, както и да миеш  зъбите си по същия начин.

 

След това вървях около половин час през напуканите и прашни полета, за да стигна до училището, където всеки ден между 8 и 15 ч. учех и се грижех за тригодишните деца. На децата там им се налага да ходят между 1 и 3 часа в посока всеки ден, за да стигнат до училище, а таксите са между 40 и 60 евро месечно, което прави основното образование на децата невъзможно за повечето семейства и огромна част от тях остават неграмотни. След 15 ч. работех върху това, което считахме за най-необходимо за децата и за тяхната безопасна среда, като закрепване на съоръженията и т.н.

 

Нощите бяха студени. Няколко дни след пристигането си се бях сприятелила с всички буболечки, паяци и странни животни, дори със скорпионите. Даже спрях да се притеснявам от кучетата, които лаеха по хиените, приближаващи колибите през нощта. А когато идваше дъждът, валеше по главите ни през дупките на покрива, докато спим, но и с това свикнах

Sandro_Arabyan_Ritual_Gatherings_X_Origin_Of_Hearts_36
Sandro_Arabyan_Ritual_Gatherings_X_Origin_Of_Hearts_42

Колко време отнема да се направи един традиционен накит на масаите?

 

Всички наши Maasai бижута са направени от най-малките мъниста и ръчната обработка отнема много време, което варира според модела. Всяка от нашите жени може съвсем лесно да прекара цял ден в работа за едно единствено колие, изработвайки дизайна, формата и цветовата комбинация.

 

А за какво се тревожат масаите и какво ги прави щастливи?

Масаите са пастирски племена и животът им зависи от природата. Сухата им почва не може да се култивира за пшеница, царевица, зеленчуци, бобови растения, ориз или плодове, така че те живеят основно отглеждайки едър рогат добитък. През последните три години е имало суша без капка дъжд, поради което повечето от добитъка им или е умрял, или се е разболял. Липсата на храна води до същата участ и техните собственици. Няма работни места и няма източник на доходи.

 

В деня, когато пристигнах, започна да вали за първи път от много дълго време и станах свидетел на изключителната радост и еуфория сред местните жители. Дъждът беше дългоочакваното обещание за по-добро бъдеще, реколта и здраве. Не вярвах, че малките дъждове биха могли да окажат толкова голямо влияние върху живота на хората и бях скептична, когато ми разказаха как ще промени всичко в рамките на една седмица. И тогава се случи магия, избуя зеленина, а кравите, козите, овцете и хората бяха повече от щастливи и развълнувани. Простите неща в живота.

 

Жените в общността на масаите работят усилено. Те вършат и женската, и мъжката работа в дома: събиране на дърва, носене на вода, готвене, чистене, грижа за децата и т.н., докато мъжете са цял ​​ден навън с добитъка. Жените работят много и имат между 7 и 12 деца.

 

Прекарвайки времето си и разговаряйки с тях, разбрах, че най-важното, което искат в живота, е да могат да изпратят поне едно от децата си в училище, така че да му дадат шанс за по-добро бъдеще. Без възможността да имат някакви самостоятелни доходи, обаче, това остава просто мечта за повечето от тях. Origin Of Hearts вече дава работа на 15 жени и тази бройка тепърва ще нараства. Тази мисъл ме прави много щастлива.

Sandro_Arabyan_Ritual_Gatherings_X_Origin_Of_Hearts_43
Sandro_Arabyan_Ritual_Gatherings_X_Origin_Of_Hearts_44

Каква е най-погрешната представа за масаите?

Това, че са обикновени селяни. Има 40 племена в Кения и се срещнах и прекарах известно време с представители на много от тях. Масаите бяха най-интелигентните, честни, верни и чисти от всички племена, които срещнах, въпреки че живеят доста изолиран и номадски живот.

 

Какво би искала да попиташ хората, които четат това?

Бих искала те сами да попитам себе си с какво допринасят за един по-добър свят за себе си и децата си?

 

Научи ни на нещо, което не знаем.

Това може да се случи само на дансинга. (смее се)