Малката Нова Година идва в нощта на 23 декември, когато Yalta Club още отвори вратите на голямата зала за Blok X-Mass Party. За танците до сутринта ще се погрижат DJ Stancho, Bumbo & Jana, Keenanblobkboy и Bashment, който ще се изяви и на живо с Chibook. Живо изпълнение очакваме и от Бобката & Марсо, но черешката на вечерта без съмнение ще бъде Мишо Шамара и специалния му гост.

1

Интересите ти към хип-хоп като култура, музика, начин на обличане и т.н. са се зародили в години, когато до България стигаше много малко информация за това. Как си я намираше без Youtube, блогове и онлайн магазини? 

Първите тракове чух от аудио касетки, донесени от чужбина. В началото на 90-те си разменяхме видео касетки с предаването “Йо МТВ рапс”. Всичко се намираше трудно и затова когато го имахме, имаше и стойност. Беше невероятно удоволствие да гледаме най-новите видео клипове. А и да напомня, че 1990-а беше само година след падането на комунистическата диктатура.

Как реши, че ще се занимаваш с музика и кой беше главният катализатор за това решение?

Никога като малък не съм си мислил да се занимавам с музика, но един ден гледах филма Break Dance и после Beat Street. Това ме накара да се влюбя в уличните танци и уличната музика. С времето станах много добър танцьор, но осъзнах, че най-много може да се акумулира внимание и пари, ако продавам шоу, в което аз рапирам. Годините бяха такива, че нямаше от кого да се учим. Единственото българско, което бях гледал беше от Васко Теслата и Диджей Станчо. Та може да се каже, че те също са ме инспирирали да започна да рапирам.

2

Как се зароди идеята за R&B Records?

R&B Records беше продължението на Гумени глави. С Вальо бяхме обтегнали отношения, тогава се появи Sniper Records и те подписаха с него. И така реших да отворя собствен рекърд лейбъл и го кръстих на бара си във Варна. Започнах с продукти като Конса, Бенджамини, Лошите, 100 кила, Дребен Джи, Кобака, Майт и Фет, Диджей Емоушън, Узурпатори, Иво Малкия и други. Създадох собствена линия дрехи, парфюми, списание, та дори и енергийна напитка. Разраснах и бизнеса с нощните си кубове.

3
4
5
6

На какъв принцип избираше хората, които да включиш в лейбъла?

Имам много добро ухо за музика. Освен това, съм учил много от изпълнителите как да рапират и как да ползват гласовете си, как да правят добър флоу и как да създават хитове. На някой от днешните рап звезди лично съм писал текстове.

Как се запозна с Ванко 1?

След успеха на “Фенки, фенки” Ванко прати свои познати да уговорят среща с мен. Видяхме се и така в разговора се роди идеята да направим песен, която да снимаме в Париж. Аз написах текста, така че изцяло да пасне на пловдивската публика и на него. Така стартирахме като дует, записахме албума “Голямата комбина” и снимахме няколко ултра яки видео клипа за времето си.

7

В последните години стрийт модата се превърна в масова тенденция в световен мащаб, но ти създаде R&B Wear в години, когато много малко хора се вълнуваха от такъв стил на обличане. Разкажи ни повече.

Цял живот съм бил бизнес ориентиран човек и винаги съм гледал да превръщам всяко мое усилие в пари. Естествено че мърчандайзът винаги е бил част от мен – да напомним за тениските и шапките на Гумени глави, които бяхме пуснали през 90-те. След успеха на моята музика реших да разрасна бизнеса с дрехи. Взех Иво Малкия за главен дизайнер и сключихме сделка с Ник от “На тъмно” за продажба в неговите магазини. Разрасна се толкова много, че всеки втори човек имаше поне едно нещо, купено от мен.

8

Кой период ти е по на сърцето – с Гумени глави или с R&B Records?

Както в Гумени глави, така и в R&B Records, и днес във FrontLine Hustle правя музика и бизнес с еднаква любов и страст. Всеки период си е хубав сам по себе си и за мене е оставил незабравими спомени и преживявания.