Meetings of Design Students е международна организация, създадена през 2010-а година от и за студенти и млади професионалисти от различни креативни сфери. Най-мащабното събитие е 2-седмичният уъркшоп, който се състои всяко лято в различна държава като участниците са около 200. Изданията имат различна тема, която има за цел да облагороди средата и да помогне на всеки дизайнер да разшири познанията си с нови техники, подходи и умения. Участниците и ръководителите работят заедно по 15 проекта в различни дисциплини – от архитектура, интериорен и продуктов дизайн до фотография, изкуство и дори мода. През последните няколко години се разширява и с други събития като MEDStravel, MEDSexhibition, DSGN и други. Всичко се дължи на огромния ентусиазъм и амбиция на целия екип.

_GRI8121
DSC_0912

Повече ще ни разкажат трима участници и ръководители на MEDS –  Ally Brook, основател на инициативата DSGN, Jack Lehane, част от организационния екип на MEDS Дъблин и Jack Burdess, редовен участник в събитията и бивш национален координатор на UK. 

Как започна всичко?

Нека да завъртим лентата малко назад! В началото MEDS беше просто една малка идея в главите на двама студенти по архитектура. Тъй като на тях им беше омръзнало всеки един уъркшоп, на който присъстват да е единствено за архитекти, решиха да създадат своя алтертнатива, включваща всички дизайн сфери. С помощта на свои приятели разпространяват идеята си и с много работа и постоянство успяват да привлекат 50 студенти от цяла Европа за първия уъркшоп в Алания, Турция. Реализират се 4 проекта, комбиниращи различните умения, познания и култури на всички участници. Оттогава организацията расте с всяка изминала година с все повече студенти от всички краища на света.

 

Кой е най-важният и ценен резултат според вас от MEDS?

Несъмнено силните приятелства и връзки, които създаваш с хора от цял свят! Учиш се на толкова много нови умения и начинът ти на мислене се променя. Също така провеждането на МENC – Meeting of Nation Contacts. Страхотно събитие, което представлява един дълъг работен уикенд всеки октомври, където организаторите и националните контакти работят заедно по развитието на организацията. Тогава гласуваме и за следващите локации на уъркшопа и MENC.

 

Вие защо се присъединихте и как успявате да балансирате всичко останало в живота си заедно с работата в организацията?

Всъщност по-скоро тя ни избра, отколкото ние нея. Всички участници имат подобни интереси и много положителна настройка. Когато за първи път чуеш за уъркшопа, най-вероятно от националния контакт, веднага си привлечен към хората, проектите и събитията! Балансът идва с приотиризиране първо на най-важните неща и спазването на график. MEDS е гнездо от креативност и приятелства и се превърна в неизменна част от нас и дори в наше семейство!

Какво значи за вас MEDS и кое преживяване е най-ценно?

Преживяването определено се разширява извън рамките на уъркшопите. За нас водещото е мрежата от невероятни хора, които срещаме. Ставаш част от това огромно глобално семейство, благодарение на което посещаваш нови градове и виждаш нови култури, опитваш нова храна и странни напитки.

 

Досега са се провеждали 8 събития, кое ви е любимото?

Всичките са невероятни и запомнящи се с нещо различно. Първият уъркшоп е незабравим, защото тогава за първи път разбираш какво наистина е
MEDS и работиш по много интересни проекти със страхотни хора. Любляна беше първото събитие в градски център, в Лисабон спахме в изоставен манастир, в Сърбия работихме в планината и много от проектите се използват и досега от местните, Букурещ посрещна първия екип от Индия, а в Гент работихме заедно с местни стартъпи.


Какво значи да си ръководител на уъркшоп и просто участник в него?


Когато си ръководител, трябва да си много по-фокусиран върху проекта, да работиш доста повече, но в същото време изпитваш голяма гордост от постижението си и от самия факт да видиш собствения си проект реализиран. Работиш с невероятни хора по изпълнението, предаваш знанията си и научаваш нови. Да си участник също си има своите предимства. Имаш възможността да избереш по кой проект искаш да работиш през следващите 2 седмици, да се социализираш повече и наистина да се забавляваш. 

Разкажете ни повече за вашия проект по време на MEDS Тара в Сърбия?

Тъй като всички много обичаме нетуъркинга по време на MEDS искахме да го направим още по-приятен. Проектът ни се казваше Social Experiment и обособихме място за готвене с огнище и пейки, където да можеш да разпуснеш след дългия ден. Стойката за велосипеди и пейките останаха в националния парк Тара и след събитието и се ползват и досега от местните.

 

Впечатляващо е колко много се е разсрастнала организацията от началото си. Сега тя разполага с реална структура, екипи с лидери и все повече събития. Какво е да си част от нещо такова?

Усеща се сякаш всеки ден е рожденият ти ден. Дава ти истинска цел и стремеж към нови постижения. Няма значение от ролята ти, всичко, което правиш е част от нещо глобално! Дори се опитваме да създадем мини студиа и да работим заедно по конкурси извън MEDS. 


2018-та е доста заета за MEDS със следващия уъркшоп в Библос, MEDStravel в Индия, MEDSexhibition в Милано, DSGN в Бали. Колко човека са отгворни за всички тези събития?

Главният екип се състои от около 10 човека, като националните координатори, вече над 50 им помагат, а те на свой ред имат още хора, на които разчитат в собствената си държава. По време на развитието на всички тези събития броят се увеличава, все повече хора се вдъхновяват или имат нови идеи за участие с главните организатори. В момента работим с местни общества от цял свят.


Какво да очакваме в бъдеще?

Нови събития и идеи! През 2019-та ще отпразнуваме създаването на DSGN – Design Student Global Network, съвместно с MEDS, в Бали, Индонезия. Там ще работим с местните за създаването на innovation hub в местно селище. През 2019-та MEDS ще се проведе в Гърция, където ще работим по съживяването на местните докове и облагородяването на работилниците им за лодки. А по-нататък, все повече вдъхновяващи уъркшопи!

MEDS-2016-Bucharest-5
MEDS-2015-Tara-21

Следващото събитие се провежда в Библос, Ливан от 27-ми юли до 11-ти август тази година. Можеш да научиш повече и да кандидатстваш до 20-ти март на medsworkshop.com/byblos.