Любомила Йорданова е най-инициативният и природолюбящ предприемач, с който сме се срещали. Пред няколко месеца тя стартира първа по рода си платформа за дарения  изцяло за природни каузи – Plan A, която има за цел и да образова хората за климатичните промени по забавен и ангажиращ начин. Каузите, върху които Plan A се фокусира, са океани, гори, енергия, пчели, диви животни, замърсяване, здравословен живот и екосела.

_MG_7804

Разкажи ни повече за концепцията на платформата Plan A. Откога съществува организацията? С какви резултати може да се похвалите досега?

Plan A е платформа за благотворителност, изцяло отдадена на природни каузи. Бизнес моделът е доста различен от познатите краудфъндинг платформи като Kickstarter например. Всеки месец събираме средства за 5 благотворителни организации, които се борят за една и съща кауза. В рамките на този месец образоваме аудиторията на Plan A за проблема, който кампанията засяга, поставяйки го в контекста на голямата картина за промените в природата.

Преди дни тръгна официално първата кампания, която цели засаждането на 100,000 дървета на 4 континента и подкрепя дейността на 4 организации, работещи в тази област.

Какво те накара да си по-активна относно спасяването на планетата ни?

Прекопаване на градинки и грижата за всякакви странни и нечак толкова странни животни са били част от живота ми от ранна възраст. През последната година любовта ми към природата порасна изключително много след няколко “wake up call” пътувания.

Ходих на сърф в Мароко, където прекрасните плажове бяха затрупани с изгорени пластмасови бутилки (мароканската система за рециклиране). Тогава още живеех в Лондон и пристигайки обратно започнах да забелязвам огромните количествата боклуци, които се трупаха по улицата в рамките на един ден и изчезваха отново на следващата сутрин. В рамките на няколко месеца вниманието ми по тази тема се изостри и започнах да осъзнавам, че природата във всичките й аспекти е негативно повлияна от съжителството си с нас. Започнах да търся онлайн платформа, която да ме информира по темата и да ми даде възможност да предприема конкретни действия за решаването на различните проблеми. Не намерих такава и реших да я изградя, напускайки работата си във финтек стартъп в Лондон. 

Всяка от кампаниите ви е в рамките на само един месец. Достатъчен ли е за събирането на необходимите дарения за дадената кауза?

Изборът на конкретната цел за всяка кампания се прави с помощта на организациите, които в последствие получават равно количество от събраните средствата. Идеята е, че те имат експертиза за конкретния проблем и знаят какви действия ще имат истински позитивен ефект върху природата. Ние разбираме от бизнес страната на процеса.

Един месец е недостатъчен период, за да се спре процес, които е стартирал преди десетилетия, за някои от проблемите – преди стотици години. Това, което обаче постигаме за месец, е даване на гласност на проблеми, свързани с борбата срещу промените в климата в резултат на нарушения баланс между човека и природата. Междувременно успяваме да съберем достатъчно средства, които отиват при одобрените екоорганизации.

_MG_9956-1

Представи ни процеса на една кампания от създаването й до финалната права.

Първата стъпка е да изберем една от осемте каузи на Plan A.

След това с помощта на „екокомисията“ на Plan A избираме организации, които работят по конкретната кауза. Подбираме петте организации, които имат най-сериозен опит по темата и са прозрачни за това как се изразходват даренията.

През същия период разработваме и образователната част, която съпровожда конкретната кампания.

След като кампанията завърши, организациите са задължени да ни изпратят детайлен финансов анализ на тема как средствата ще бъдат използвани, както и снимки и информация за резултатите от използването на средствата. Това ни дава възможност да сме напълно прозрачни с нашите донори.

Освен онлайн платформата има ли и офлайн живот? Организирате ли някакви събития, за да представите концепцията например?

До момента сме организирали няколко събития – прожекции на документални филми на екологични теми в партньорство с Betahaus Берлин, вечери за събиране на средства за кампанията, както и просто meetup за хора, заинтересувани от темата за промените в климата.

За догодина сме замислили climate change шоурум, в който хората да имат възможност да преживяват предстоящите климатични промени – 40 градуса, градушки, порои и суша едновременно. По този начин искаме да направим промените в климата осезаеми. София, Берлин и Лондон ще са първите спирки.

С какво се занимаваше преди да стартираш Plan A?

Преди Plan A учих и правих стажове из Европа и Азия. Последната компания преди Plan A беше iwoca – стартъп за финансови технологии в Лондон, в който стартирах като стажант и в последствие започнах да работя директно с основателите на компанията. Отговарях най-вече за теми, свързани с връзките с инвеститорите и партньорствата. Това беше интензивен курс по изграждане на компания – в рамките на една година бяха назначени над 100 души и добавени три държави към портфолиото на компанията. Също така този опит ме накара да обмисля идеята да стартирам нещо мое и да съм сигурна, че не искам да се връщам в корпоративния свят.

_MG_9944-1
_MG_9927-1

Колко е голям екипът, който стои зад платформата?

В момента Plan A се състои от няколко души освен мен – CKO (Chief Knowledge Officer), който отговаря за образователната част, дизайнер и тек екип, който помага периодично.

Помощ отвън получаваме от екоекспертите (Plan A еко комитетът), които имат дълъг опит по различните теми, с които се занимаваме.

Дарителите също считаме за част от отбора. Без тях трудно мисията на Plan A би била постижима.

С какво те спечели Берлин, за да решиш да стартираш проекта именно там? Не е ли трудно да започнеш нещо от нулата в чужбина?

Изборът да се преместя в Берлин от Лондон не беше особено труден – стартъп екосистемата в Берлин се разраства изключително бързо в момента и доста от стартъпите са отдадени на теми, свързани с каузи като тази на Plan A, което прави намирането на съмишленици лесно.

Иначе стартиране от нула според мен не съществува. Всеки един от нас носи натрупания си опит, изживявания и насъбран през годините ентусиазъм. Ако използваме това, вече стартът е 100, а не 0.

Какво предстои за Plan A?

100,000 засадени дървета на 4 континента и около 1000 щастливи лемура до края на годината.