Съчетавайки традиционен занаят с изчистени линии и отличителен дизайн, Таня и Нуша са вдъхновяващото дуо майка и дъщеря, стоящо зад българския бранд Lambent. Определящи се като женски startup, двете се обединяват и създават чудесни вълнени килими чрез старата техника “плъстене”. Името на бранда идва от първосигналната асоциация между вълна и агънце, но съчетана с любима на Нуша дума от италиански – l’ambiente, която означава заобикалящата ни среда. 

_MG_8177_

Още в началото на разговора ни грабват с хармонията помежду си, топлината, с която говорят за работата си, а завладяващите им истории за целия творчески процес ни се струват магически. Всеки един от килимите излиза от сръчните ръце на Таня и е плод на много любов и вдъхновение. Обикновено изработката отнема около седмица, като всичко се прави на ръка от самото начало до ръчно бродираното лого на калъфа, в който се поднасят килимите. Всеки един си има собствена история, специфично вдъхновение, а двете дами са категорични, че вълната е жива материя и попива от емоциите, с които я заредиш, и ги пренася в новия дом, в който килимите попадат.

_MG_8166_

Разкажете ни как ръчната изработка на килими намери място в живота ви. Какво провокира идеята за бранда?    

Използваме една от древните техники за изработка на нетъкан текстил – плъстенето, но се опитваме да я представим в един по-съвременен дизайн. Вярваме, че в забързаното ежедневие и консуматорството хората започват да се обръщат все повече към природата, естествените материи и предметите с история, в които е вложен ръчен труд, енергия и усилия на твореца. Основахме бранда преди повече от година, защото искахме да създаваме продукти, които да носят любов и уют в домовете на хората, които ги избират. От самото начало се стараем да разказваме повече за плъстенето като процес, за вълната като материя с уникални свойства. Ръчната изработка прави предметите специални, уникални, с душа. Философията на Lambent е вдъхновена от стремежа ни да живеем в хармония с природата и да използваме това, което тя ни дава, за да имаме по-добър, красив и устойчив живот. Отделяме много внимание и влагаме любов в целия процес – от грижа за това, откъде идва вълната за килимите ни, през процеса на създаването им, който често отнема дни интензивен труд, до момента на поднасянето им в новия им дом.

Lambent e семеен бранд, коя е най-вълнуващата част от това да работите заедно като майка и дъщеря? 

Вярваме, че нещата, които правиш с душа и истинско отношение, успяват и биват разпознавани от хората като нещо стойностно. Lambent е истинско приключение за нас и един нов начин да се допълваме. Всяка от нас има своя професионален опит, който допринася брандът да е това, което е по най-добрия възможен начин. Но това, че сме майка и дъщеря го превръща в нещо още по-специално. Ние приемаме това начинание не като работа, а като вълшебство. Такова, което носи любов в домовете, среща ни със страхотни хора в България и чужбина, които оценяват творчеството ни. Влагаме много душа, творческа енергия и усърдие във всеки един проект за килим и колекция.

_MG_8149_

Голяма част от традиционните занаяти се изгубват с времето и за някои от тях са останали единици майстори, които могат да предадат умението и традицията. Какви бяха най-големите предизвикателства при изработването на продукт с толкова специфичен процес?

Когато открихме случайно тази техника, започнахме да я изучаваме. Научихме основните похвати в нея на кратка работилница в София, но искахме да създаваме нещо по-голямо като продукт, искахме да се предизвикаме. Това се оказа много смело решение, защото нямаше кой да ни покаже как се прави килим с тази техника. Така започнахме да се учим в самата работа, да експериментираме, да създаваме собствени похвати при изработката. Интересното е, че първият плъстен килим, който сме виждали на живо, е този, който сме създали. 

В миналото тази техника се използвала за създаване на килими и се практикувала най-вече от мъже и то не един, защото процесът е свързан с тежък физически труд. При плъстенето не се използват специални машини, а само вода, сапун, вълна, здрави ръце и любов. То е като магия, от която никога не знаеш какво точно ще излезе. Но е вълнуващо и всяко усилие си струва. В България, а и по света има много малко хора, които създават плъстени килими, съхраняват и предават тази традиция. Щастливи сме, че имаме възможност да представяме този занаят по един съвременен и по-възприемчив начин, да споделяме с хората неговите специфики и повече за качествата на вълната. Дори създаваме кратки видеа, за да може хората да знаят как се случва тази вълнена магия.

За нас е от голямо значение пътят, който изминава вълната до нашето ателие. Работим само с българска вълна, която често е от малки производства. Докато тя достигне състоянието, в което е готова да се превърне в килим, е нужен усърден труд на много хора и различни процеси. Радваме се, че с нашата работа можем да подкрепяме местното производство, местната вълнена суровина, тъй като се оказа, че се изхвърлят огромни количества и остава нереализарана на пазара.

_MG_8132_

Кой е любимият ви момент от творческия процес? 

В създаването на килимите ни има много специални моменти: от концепцията за дизайна, която искаме от една страна да е съвременна, а от друга да носи българската идентичност, през самото плъстене, което носи невероятен адреналин от очакването на крайния резултат, до поднасянето на клиента и вдъхновението от неговото възхищение и благодарност. Всеки килим носи своето име и послание, а преди създаването му си имаме малък ритуал, в който пожелаваме той да носи любов и топлина в дома, в който ще отиде. От вътрешната страна на килимите поставяме ръчно малката буква „а“, която означава „агне“, „автор“, „а“ като начало на нещо. Не само всеки килим от Lambent е уникален, но и неговото създаване е такова. Никога не може да бъде едно и също, винаги е вълнуващо и предизвикателно, защото вълната е жива материя.

Дизайнът на килимите е много изчистен, едновременно съчетавайки традиционен занаят с минималистичен модерен прочит. Откъде идва вдъхновението за него?

Искахме да представим плъстенето по съвременен начин, който да пасва на съвременния интериор. Същевременно винаги се стараем да не бягаме от българската идентичност, чрез послание, символ, мотив. Lambent създава колекции килими, които да са подходящ акцент за различни интериорни решения. Още от самото начало даваме възможността за създаване на килими по идея на нашите клиенти. Така продуктът е създаден специално за тях и тяхното пространство, като и те са имали възможността да участват в цялостния процес. Така ги правим съпричастни на вълнуващото приключение при този занаят и ги провокираме да реализират идеите си с нас.

_MG_8107_

Създавате изключително топли продукти, заредени с много любов и положителна енергия. Защо точно килим и каква е неговата роля в дома?

Килимът е като огнището в дома. Той носи топлина и уют. Той може да е обединяваща частица в интериора или акцентът, който да прави едно пространство още по-уникално. Плъстените килими в миналото са се правели за много специални поводи – за новото семейство, при раждане на дете и т.н. Да създаваш килим с тази техника си е истинско предизвикателство, защото процесът е много трудоемък, а в Lambent се прави от един човек. Но искахме да правим продукт, който малко хора правят днес по света и той да носи любов в домовете на тези, които са го избрали.

_MG_8110_
_MG_8120_

Знаем, че всеки един от килимите има собствена история и послание. Разкажете ни за идеята зад последната колекция. Имате ли любим килим сред всички, които сте създали?

Предметите с история имат особена стойност днес, когато сме пренаситени от всякакви продукти. Килимите в нашите колекции имат послания, които са отразени и в техните дизайни. Винаги има провокация за тяхното създаване, която се превръща в послание. Най-голямото ни вдъхновение е природата – нейните форми, хармония и съвършенство. Това е и основната линия в колекциите ни. При последната „Посоки“, която представихме този месец, посланието е свързано с дома или с други думи „животът ни води на неочаквани места, но само любовта ни води у дома“. Всеки от килимите в нея си има и своето име – приложено в дизайна – „Събиране“, „Разминаване“, „Пресичане“. Тази колекция наистина представя семпли форми, прости линии, бяло-черна гама, която може да пасва на различни интериорни решения. Някои от тях вече си имат дом, но всеки е специален и любим, защото е създаден с много внимание и отдаденост.