Боян Левчев е рапър и продуцент от България, но живее и твори в Лондон. Звучи супер адекватно и с интерес изслушахме всичко, което открихме от него, а през октомври ще му се порадваме и на живо по време на Капана Феста в Пловдив.

Дотогава вижте какво ни разказа Боян за себе си и изгледайте новото му видео.

boyanedit

Кой е Боян Левчев, кой е BIG MISTY? А The Rising Sun Collective? Разкажи ни за себе си – откога се занимаваш с музика?

Аз съм Боян Левчев, рапър и продуцент от България, израснал в Америка и пиша музика от 14-годишен.

The Rising Sun Collective e колективът ми в Лондон. Ние сме група от 10 музиканти и видеографисти. Даже правим и събития в нашата къща – последно поканихме Boiler Room да направят сесия в мазето ни хаха.

За Биг Мисти за съжаление не знам много, виждали сме се тук там, май е някакъв извънземен – демек, даже и не човек. Но не знам, като гледам клипа на JAWPAINS, Големият Мъглив ми изглежда като някакво божество, което отвлича хора… Чух, че фейсбукът му е @pymptastic.

Как се зариби по музиката и правенето на музика?

Почнах да пиша рапове, когато бях на 13 и година по-късно си казах “а, бе, май ми трябва и малко музика за тези рапове.” И така стана. Първият ми рап определено беше тъп, но мисля, че оттогава съм станал…. да кажем, най-добрия рапър, който аз лично познавам, но все пак е вярно и че не познавам много рапъри лично.

Би ли определил стила си?

Най-лесно казано – правя алтернативен хип-хоп, но определено най-много ме интересува да правя поп. Съчетавам всякакви стилове в музиката си – хаус, дъбстеп, техно, рок, джаз, даже и чалга. Ритъмът в чалгата, инспириран от ромската музика – оригиналната чалга – ми дава енергия. Перфектен е за правене на клубни хитове.

Кои са хората в бранша, на които се възхищаваш?

За мен най-добрият рапър на всички времена е Андре 3000. Но, за съжаление, напоследък не прави много музика. Понякога пуска по един рап тук-там като гостуващ рапър в песните на други изпълнители. Най-скоро рапира в новия албум на Frank Ocean как е разочарован от рапърите, които не си пишат сами текстовете – и лично ни показва как звучи, когато един истински рапър унищожава микрофона.

Всеки артист разказва история с музиката си. Каква е твоята?

Ами, адски много мисля, даже бих казал прекалено много. Но все пак това ми дава много вдъхновение за текстове. Пиша за момичета и любов, разбира се, но съм писал и за щастие и за депресия, за мечти, за разговори с бог, даже и за теоретична физика. Нямам някаква история как съм израснал в някакво гето или как трябва да се боря с живота всеки ден. Не ми е нужен “стрийт кред”. Просто пиша за каквото си мисля в ежедневието – но поетично.

Кой стои зад новото ти видео? Разкажи ни малко повече за проекта?

JAWPAINS, кой? Нашата обща приятелка Ясмин ми показа един негов проект – Currency, и адски много ми хареса шантавия му стил и странните идеи, леко като от страната на чудесата, но малко по-саркастични. Ясмин ни запозна и той направи клипа за сингъла ми от миналата година Lovers. Ясмин даже танцува в клипа. И оттогава работим заедно. Пуснах му песента A Meeting With God, докато ядяхме някъде по Витошка и си говорихме за музика и арт, и такива неща. Казах само, че си представям как някакво дете се моли в клипа и това беше. Върнах се в Англия и няколко седмици по-късно той вече го беше свършил! Имам му доверие да направи това, което трябва да се прави. Има добри идеи.

Какво ти предстои?

Ами, сега работим с колектива по следващия ни микстейп, ще правим още събития, а аз лично работя по първия ми EP. Няма име, няма дата за премиера, но музиката е там. Ще се опитаме да хванем Big Misty да го снимаме в един нов сериал Mistyfied. Също ще колаборирам с българските артисти Koka MassJazz и Цветелина Чендова – ще правя концерти с тях, както и самостоятелни концерти.. а, бе много предстои!

Къде най-близо до София можем да те чуем на живо скоро?

Ще рапирам на Капана Фест в Пловдив с Koka MassJazz през октомври. И кой знае, сигурно ще ме чуете в някой клуб в София, докато съм в България. А и през юни (което все пак е доста далече) ще се връщаме с The Rising Sun Collective, да свирим по Родопските поляни в Полковник Серафимово на фестивала Meadows in the Mountains. Свирихме и миналата година. Беше може би най-добрият фестивал, на който съм присъствал.