В малката му фабрика край гр. Костандово се изработват килими, които могат да бъдат видени в лятната резиденция на кралица Виктория, кабинета на бившия британски министър-председател Тони Блеър, замъка Алнуик, в който са заснети част от филмите за Хари Потър и много, много други.

Screen-Shot-2017-06-06-at-23.03.55

Работата по всяко едно от тези произведения на изкуството започва с постигането на правилен цвят сред над 6500 нюанса, минава през изготвянето на мостри и чертаенето на модели и отнема около 4 месеца за стандартен размер. Годишно тъкачите изработват не повече от десет екземпляра, а в момента работят по първия по рода си килим, копие на френския гоблен “Кефал и Прокрида”, чието шиене продължава 25 години и е придобит от френската корона през 18 век.

 Разговорът с Нино Парпулов е част от кампанията на Volkswagen Crafter – “Тънкостите в модерния занаят”, която обединява истории на успешни български предприемачи в серия от кратки филми. Те ще се излъчват поетапно в YouTube канала на Volkswagen и в социалните мрежи до есента.

Ако случайно сте пропуснали, вижте и разговорите с майсторът на велосипеди Драгомир Кузов и Владимир Димитров и Мирослав Георгиев от Cloudnine.