SNASK създават брандинг, дизайн и филми, занимавайки се с почти всичко – от бира до велосипеди, а имат и издадена книга. Студиото е създадено от Фредрик Ост и Магнус Берг през 2007 г., а в момента към списъка със собствениците се е присъединил и Ерик Кокум.

snask

За да ги опознаем отблизо, поканихме трима творчески директори да им зададат трите въпроса, които най-много ги вълнуват в работата на SNASK. Ето какво се получи:

Йордан Жечев (Творчески директор – DDB Sofia): Какво освен дизайн ви вдъхновява – какво четете, какви подкасти слушате, какви списания си купувате на летището?

SNASK (Фредрик Ост): Вдъхновяват ни всекидневният живот и култура. Разговорите с приятели. Докато четем за политика, слушаме музика, гледаме филми и разглеждаме списания. Без значение каква е марката или жанра, но през повечето време лайфстайл и дизайн.

Й. Ж.: Каква част от работа ви е плод на личен опит (т.е. резултат на провалена връзка или сбиване, в което сте участвали, или случайна комбинация от храни)?

SNASK (Ф.О.): Почти всеки проект, защото не поемаме задача, ако не изпитаме достатъчно страст и амбиция, за да получим добър резултат!

Й. Ж.: След като не обичате да играете по правилата и често ги нарушавате, смятате ли, че всички правила трябва да бъдат игнорирани?

SNASK (Ф.О.): Не, изобщо. А и вероятно повечето правила са били създадени с добри намерения. Като всичко друго обаче и правилата остаряват и трябва или да се променят с хода на времето, или ще бъдат нарушавани.

Илиан Илиев (Творчески директор  Ogilvy): Как тенденциите влияят на работата ви и има ли някакъв трик да не ги следваме, но все пак да създаваме неща в крак с времето ни?

SNASK (Ф.О.): Не ги следваме сляпо, но ни се отразяват като на всеки друг. Като цяло, не се стремим да сме тренди или модерни. Просто правим това, което смятаме за релевантно в момента и което обичаме. Аз смятам, че тенденциите са като наркотик за творческите личности. Ако зациклиш, те започват да те управляват и се превръщаш в техен роб.

И. И.: Как разпределяте проектите между членовете на студиото си? Например най-добрият в изграждането на идентичности ли взима всички проекти за идентичност?

SNASK (Ф.О.): Разпределяме ги спрямо времето, с което всеки разполага. Но всички те си имат силни страни и ако времето позволява конкретен човек да поеме конкретна задача за идентичност, едиториал или стоп-моушън, се опитваме да му я дадем.

И.И.: Кой е албумът, който сте слушали най-много през последния месец?

SNASK (Ф.О.): Конкретно не можем да кажем, а и имаме много различен вкус. Но никой от нас не си пада по техно, хаус и транс.

Константин Трендафилов (Творчески директор – Saatchi): Защо, по дяволите, някой би искал да бъде дизайнер?

SNASK (Ф.О.): Ти ми кажи. Отказах се от амбициите си преди години. Но все още помня пламтящата страст да правя дизайн. Мисля, че идеята да създадеш дизайна на проект, който накрая изглежда точно както си си го представял, е изключително могъща и удовлетворяваща.

К.Т.: Как оценявате дизайн?

SNASK (Ф.О.): Зле. Всеки път, когато сме били жури, осъзнаваме, че не ни е стигнало времето. Да изчетеш три параграфа за дизайна на пет различни, но някак много подобни и минималистични етикета на вино, се оказва доста изморително. А и накрая често излиза, че просто така е изглеждало страхотно.

Много пъти се е случвало и членовете на дадено жури да оценяват на база, дали харесват определен цвят или марка. Така че много от тях имат абсолютно ирелевантна оценка, други нямат достатъчно опит, а трети просто правят ужасни неща. Това, което имам предвид е, че не вярвам Юсеин Болт да иска някой, който тича бавно, да оценява бягането му.

К.Т.: Кой е най-големият ви страх като студио?

SNASK (Ф.О.): Да станем скучни и корпоративни. Да се разраснем и да имаме толкова служители, че да не помним имената на всички.

На 4 юни от 19:00 до 20:00 ч. SNASK ще поговорят за дизайн като част от програмата на Absolute Creative Space (3-9 юни).