Барселонското студио за графичен дизайн Hey, основано през 2007 г., специализира в създаването на визуални идентичности, кампании, опаковки и печатни издания. През последните 13 години Hey успява да наложи визуална комуникация, подчинена на опростените, директни и изчерпателни образи. Сред техните клиенти са Apple, Uniqlo, Vodafone, Monocle, The Wall Street Journal, Penguin Random House и Oxfam.

Verònica Fuerte

Прочетете какво ни разказа основателката му Вероника Фуерте, която преподава в няколко различни университета в Барселона и често говори на международни конференции. Т.е. има какво да каже и ще поговори още повече по време на лекцията си, част от програмата на фестивала МЕЛБА.

Тази година МЕЛБА за първи път ще се проведе онлайн на 7 ноември от 11 ч., а билетите са тук. 

Как се насочихте към дизайна? 

Творческото винаги е било част от живота ми, още откакто бях дете и когато трябваше да избере в каква посока да поема професионално, имах два варианта – филм и дизайн. Накрая завърших графичен дизайн.

 

Как бихте описала Hey Studio и философията зад него?

Hey е студио за дизайн, фокусирано върху графичния дизайн, но също и върху всякакви проекти, където нашият подход би паснал – от физически до дигитални. Hey е по-скоро стил, отколкото конкретен процес.

3aaf8448b40260e468264224d1cb18d606bbde06_1100
Scopitone©hey04
Scopitone©hey01

Има ли стил в дизайна, който харесвате повече от останалите?

Докато учих дизайн, открих модернистичния стил и оттогава съм му голям фен. По мое мнение, това е първият стил, който се развива по едно и също време в целия свят и е поставил основите на модерния графичен дизайн. Той е вечен.

 

Какво влияе и диктува процеса ви на създаване на дизайн? 

Имам собствен процес на работа, който се развива през годините. Освен това, всеки проект е различен, всеки клиент също, но се стараем да следваме собствения си подход, като адаптираме някои стъпки спрямо нуждите им.

Pink_BurstingWhitJoy©hey02
Pink_BurstingWhitJoy©hey01

Какъв е подходът ви към илюстрациите и как това влияе на работата ви?

Илюстрациите винаги са заемали важна роля в работата ни още от създаването на студиото. Харесва ми как двете дисциплини съществуват заедно и се допълват една друга. Като дизайнер, начинът, по който подхождам към илюстрациите, е много графичен.

 

Как бихте определили вашия дизайн?

Такъв, който отговаря на нуждите и прави посланията разбираеми и красиви едновременно.

Hey_Caravelle_Packaging
Daydream©hey06

Как се променил процесът ви на работа в сравнение с началото на кариерата ви?

Това, което се промени най-много, е бързината. Когато преди години работих в други студиа, времето, давано за създаването на една идентичност, беше три пъти повече от сега. Според мен процесът беше по-акуратен тогава, отколкото сега. Днес всичко се иска веднага, което промени както подхода към дизайна, така и резултатите.

 

Как намирате баланс между основните комерсиални проекти и по-малките странични?

Откакто изградихме собствен бранд, страничните проекти са част от ежедневната ни работа. Но през първите седем години се фокусирахме върху изследване на стила си и начините да надскочим заданието, без да разочароваме клиента си и да излизаме от крайния срок. Освен това, страничните проекти внасят допълнителна енергия в комерсиалните. Начинът, по който гледам на първите, променя гледната ми точка и към вторите, така че накрая ползата е за всички.

Смятате ли, че има нужда от промени в полето на дизайна? Как си представяте бъдещето? 

Да, смятам и че пандемията му повлия много. Процесите, от които имахме нужда преди пет години, се случиха за месеци. Дигитализацията е факт и сега е по-необходима от всякога, а дизайнерите сме тук, за да й помогнем.

 

Какъв съвет бихте дали на младите дизайнери?

Да се развиват, да учат и това е само началото. Пътят им зависи само от това, до каква степен ще се посветят на дизайна.