Yiannis-Taloumis-portrait-(002)

От 23 години се фокусираш изцяло върху кафето и неговите вариации. С какво те спечели то?

 

Това е един от любимите ми въпроси, защото всеки си мисли, че има някаква невероятна история покрай навлизането ми в тази сфера, докато всъщност беше просто случайност. Когато бях млад, работих в семейния ни бизнес с кафе, което малко по малко се оказа доста интересно за мен и аз започнах да се стремя да научавам все повече и повече за кафето. Исках да променя начина, по който се гледа на кафето и да му придам повече стойност, както и да се създаде едно ново преживяване за потребителите, което да обръща внимание върху целия цикъл – от отглеждането на кафе до ежедневната му употреба.

 

Компанията е създадена преди повече от 25 години, каква беше първоначалната й идея и какви промени претърпя в процеса? 

Преди 11 години реших, че искам да внеса нов поглед върху кафето и цялата култура, свързана с него. Тогава започнах да създавам specialty кафе, което беше част от проекта ни за директна връзка с фермите за кафе, отглеждащи специални сортове. Проектът стартира през 2008 г. и заедно с него навлязоха радикални промени в компанията ни, продуктите, магазина, услугите и цялата култура на Taf.

TCH_9327-MOV-00_00_37_57-Still001-(003)

 

Именно с тази нова кафе култура, която все повече забелязваме навсякъде по света, хората стават по-образовани по отношение на кафето и целия процес на произвеждането му, печенето и начините му за консумация. Как се справяте с предизвикателствата, които съпътстват новите нужди на кафе-ентусиастите?

 

Образоването на потребителите никога не е било плащещо за нас. Напротив, в Taf разпространяването на тази нова кафе култура винаги е било главна цел. Промените в coffee shop-a ни, които споменах по-рано, се уповават именно на факта, че искахме да образоваме публиката ни колкото се може повече. Taf coffee shop беше първият магазин в Гърция, който постави кафе машината си на задния плот, за да улесни максимално интеракцията с хората. Отворихме пекарната си за посещения, уъркшопи, семинари. Искаме клиентите ни да знаят колкото се може повече за кафето, за да оценят красотата на качественото кафе, както и да им показваме иновации в тази сфера, да ги заинтригуваме и по този начин и самите ние да станем по-добри.

Заради всичко това избрах да работя със specialty кафе, не само като тренд, а и като стойностна идея и фокус върху качеството на всички нива.

+IMG_4972

 

Фокусът на компанията е върху грижливо подбрано specialty кафе. Можеш ли да ни опишеш какво представлява то и защо избрахте да го предлагате?

 

Може да се каже, че терминът specialty кафе включва много неща. Ако трябва да го разгледаме от чисто техническа перспектива, това е кафе, което има над 85+/100 по скалата на SCAA. Това са сортове, култивирани по стриктен протокол, биват избирани и обработвани много внимателно, дори мястото за дефекти е много силно регулирано. Заради всички тези характеристики тези сортове допринасят за единствен по рода си профил, ако, разбира се, са опечени и приготвени правилно. За мен обаче specialty кафето е много повече от това. То е усилието и любовта, които фермерът влага, непрестанното търсене от хора като мен на необикновени сортове, майсторството и експертизата на пекарите, креативната работа на баристата, вниманието към природата, подкрепата от местното общество, силното желание на хората за чаша наистина изключително кафе. Заради всичко това избрах да работя със specialty кафе, не само като тренд, а и като стойностна идея и фокус върху качеството на всички нива.

 

Кои са най-важните фактори, които взимате предвид при избора на производител и продукта му?

 

Със сигурност качеството е най-важният критерий, което идва от добрата практика на производителите, която е много важна и за нас. Разбира се, това трябва да е съпроводено от лична връзка и взаимно доверие. Именно и заради това програмата е наречена Taf Direct Relationship. Познавам цялата ни мрежа от доставчици и ги посещавам всяка година, което прави възможно те да отговорят изключително точно на нашите нужди.

 

Освен пекарна и coffee shop в Атина, са разпръснати и няколко Taf points в целия свят, включително Лондон и дори Сингапур. Каква е тяхната идея и с какво се различават от кафето в Атина?

 

Taf point е концепция, която разбработихме през годините и нейната главна цел е да разпространява кафе културата дори в места, които не са свързани с кафето на пръв поглед, но с нашата помощ и знания, мястотото разгръща пазара си и се превръща в специално. Местата може да са необикновени ресторанти, иновативни книжарници, деликатесни магазини и всичко, което би могло да инкорпорира тази концепция.

Целият цикъл, от всичките фази на отглеждането му до финалната капка в чашата кафе, където съм направил всичко възможно за запазването на характера на сорта, е изключително завладяващ за мен.

+IMG_5010

 

Предаваш страстта си в обучаващите центрове на Taf с потребители и бъдещи баристи. От толкова много дейности в компанията коя е най-любимата ти?

 

Това определено е труден въпрос. Въпреки че обичам всяка част от работата си, мисля че, ако трябва да избирам само една, това би била рисърчът за зеленото кафе. Целият цикъл, от всичките фази на отглеждането му до финалната капка в чашата кафе, където съм направил всичко възможно за запазването на характера на сорта, е изключително завладяващ за мен.

 

Какво предстои в бъдеще за компанията? 

 

Бихме искали да продължим с разпространяването на философията ни и пресъздаването на продуктите ни по безупречен начин във всяка една стъпка. Целим да създадем малки или средни общества както от професионалисти в тази сфера, така и от потребители, които да имат лесен достъп до продуктите ни.

IMG_8798-(002)
IMG_1247-(002)

 

Ейрини Даскалопулу е нов талант в академията на Taf, която печели второ място на гръцкия бариста шампионат тази година. Как изглежда едно бариста състезание?

 

Това е едно голямо предизвикателство, най-вече за нивото на образование на участниците и изпитание за рутината на баристите, която е специално подготвена за състезанието.

 

Taf Coffee Tasting Experience ще се състои този уикенд със старт в 10:00 в любимото ни Drekka на ул. Гладстон 60.