Жените, на които на се възхищаваме, живеят красиво, творят добро, мислят смело, отдават се напълно, подкрепят умно, търсят постоянно, работят сериозно, смеят се наивно и всичко правят от сърце. Една от тези фантастични жени е Жени. Няма как да сте минали покрай “Ангел Кънчев” 29 и да не сте забелязали характерния бретон над изящното лице, съсредоточено върху поредната скулптура от цветя. Да, това е Жени и тя прави света едно много красиво място.

_VHG9876

Как се роди любовта ти към цветята?

Любовта ми към цветята винаги е съществувала, но по-задълбочено започнах да се занимавам преди 5-6 години и оттогава с всеки следващ ден влагам все по-голяма част от енергията и времето си. Харесвах работата като дизайнер и стилист, но въпреки упоритостта ми, възникна период, в който вече наистина не намирах необходимия смисъл, желаното развитие и удовлетворение. Изпитах необходимост от ново начинание и силно желание да се докосна до друга форма на изкуство и дизайн. Флористиката е необятна и така се впуснах в новото приключение. За мен аранжирането на цветя сега до голяма степен ми напомня времето, в което рисувах активно, но промених изразните средства. Определено смятам, че съм открила себе си.

 

А как взе решението да я превърнеш в бизнес?

Винаги съм се старала да давам максимума от себе си, дори в случаите, в които не са ми предоставяли никак добри условия за работа. Със стечение на времето настъпи момент, в който осъзнах, че не бих могла да правя повече компромиси със себе си. Решението беше ясно, ако продължавам в същия дух, ще е единствено и само ако работя за себе си.

 

Какво е общото между цветята и модата?

Природата и в частност цветята са вечното вдъхновение и неизчерпаем източник на идеи за всеки творец. Всички форми и стилове на изкуство заимстват структури, цветови съчетания и взаимодействия както пряко, така и косвено от тях. През различни периоди, а и днес, са неизменна част от начина на живот на хората и съответно модата. Цветя и флорални мотиви са били използвани от багренето и десенирането на текстила, през различни стилове мебели и аксесоари за интериора. Съпътстват аранжирането на магазините и техните витрини, дефилетата, презентациите на козметични продукти, чийто елементи често се съдържат в тях и т.н.

_VHG9927

Защо флорист продължава да бъде типично дамска професия?

В никакъв случай не е типично дамска професия. Има много мъже, които са флористи, в България не е до такава степен разпространено, за да бъде осезаемо, но в други държави има изключителни примери за това.

 

Говориш ли езика на цветята? Как би превела “ти си фантастична жена!!” например?

Цветята преди всичко са израз на възхищение, почит, уважение. Всеки има различно отношение, възприятие и усещането е много индивидуално. Обичам да обединявам трудни за комбиниране цветя и сложните цветови съчетания ми доставят удоволствие.

За най-точен превод трябва да познавам стила и същността на дадената жена. :)

 

Имаш ли любимо цвете? А такова, което не понасяш?

Определено е орхидеята – пленява с изключителното си многообразие, изящност и стил. Много обичам лалета, ранункулус, астрантия, еухарис, протеа и др. Списъкът наистина е много дълъг. Всяко цвете е съвършено, а съществува такова изключително многообразие във флората, че човек не би могъл на избере едно или две. Не съм се докосвала до всички растителни видове, но не смятам, че някое би предизвикало неприязън в мен.

_VHG9857

Толкова ли са лоши карамфилите? А розите наистина ли са такова клише?

Карамфилите са прекрасни и шампиони по издръжливост. Силно подценявани, а имат редица достойнства. Има фантастични разновидности и чрез подходяща интерпретация биха спечелили много симпатии. Радвам се, че все повече от клиентите ми не ги дискриминират. Колкото до розата, всички добре знаем, че розата се е наложила като “царица на цветята” и макар че символиката й е – “ти спечели моето сърце”, определено е вечната класика за всички поводи.

 

Кое е последното цвете, което откри?

Не е само едно. Определено не съм ги открила сега, но напоследък са ми все по-вдъхновяващи – фритиларията и кукурякът. Особено ме впечатляват в тъмните им варианти.

 

Кой бе последният човек, на когото подари цвете? Как го избра?

На моя приятелка, съсед и клиент. Отби се при мен с бебчето си в слънчев следобед. Подарих й топложълт ранункулус – грееше като слънцето.

_VHG9903

Какви са стъпките, които следваш в аранжирането на цветя?

Преди всичко цветята трябва да бъдат свежи, добре селектирани, подготвени и почистени за работа. Не спазвам някои отредени “писани” правила за съчетанието им, в голяма част от случаите решавам спонтанно, сякаш нещо невидимо ме води по време на целия процес. За определени задания, проекти и събития обмислям по-задълбочено, визуализирам как биха изглеждали, след което търся способи и елементи, които да засилят необходимото излъчване.

 

У вас винаги ли има аранжирани цветя?

Отглеждам голям брой саксийни растения. Превес взимат листнодекоративните и кактусите, а от цъфтящите – орхидеи, стрелиция, хибискус и хоя. За съжаление, относно аранжираните цветя у дома, напоследък все по-рядко ми се отдава тази възможност. Явно с времето и заетостта започна да важи пословицата за обущаря.

 

Има ли цветя, които никога не би комбинирала?

Не смятам, според мен, всичко е въпрос на интерпретация. Не бих искала да си поставям такива рамки, а по-скоро да бъде предизвикателство за мен.

_VHG9860

Какво цвете е UTL?

Светлорозов антуриум. 

Pictureq
Picture1