Когато си мислим за комуникации в модерния свят, едно от първите имена, които изскачат в ума ни, е това на Ния. Тя е дигитален маркетолог, part-time DJ, full-time cat owner и основател на българската платформа за инфлуенсър маркетинг – INFLUENCER.BG. Ния умее да комуникира успешно на всякакви нива и във всякакви социални мрежи – неслучайно е основател на бутиковата ПР агенция FRANK strategics, а профилът й в Instagram e задължителна спирка при всяко зареждане на приложението.

_MG_3749_

Представи се в 140 символа.  

Аз съм Ния. Пускам музика, танцувам и карам хората да се смеят. Занимавам се с дигитален маркетинг и комуникации. Обичам да създавам.

 

Каква е разликата между Nia Faye и Ния Коцева?

Nia Faye съм аз, а Ния Коцева е работното ми амплоа. Все пак трябва да бъдем сериозни хора (от време на време). Faye се роди преди 6 години, когато търсех начин да изразявам артистичните си излияния, без това да накърнява тогавашната ми работа. Работата се смени, но Faye си остана. Някак намерих себе си точно там.

 

Колко време на ден прекарваш пред екран? 

Постоянно съм си на телефона, в другото време на компютъра, а в останалото спя. Работата ми е свързана със социалните мрежи, така че нямам много избор. Приятелите ми също са там, така че това се включва и в свободното ми време. Не мисля, че е толкова зависимост, колкото неизбежност. И все пак от скоро започнах да си налагам контрол сама, защото осъзнавам колко много време прекарвам в социалните мрежи – време, което мога да инвестирам в по-важни неща като четене на книга, писане и реално време с хора. Вечер и уикенд си изключвам телефона, а компютъра използвам само за филми и музика.

IMG_3699_

А какво става, като ти падне батерията?

На телефона или моята? Ще ми се моето зареждане да беше толкова лесно като това на телефона. Винаги съм си мислела, че синдромът “бърнаут” е абсолютна измислица, докато самата аз не дадох на заето. Започнах да се дразня от шумове на коли, от хора, да изпадам в екзистенциална криза само като чуя звъненето на телефона и осъзнах, че съм попаднала в капана. Лекувам това с изключване от социалните мрежи и почивка. Сънят е много важен за спокойни нерви. Не бива да го подценяваме.

 

Чрез коя медия комуникираш най-често?

Instagram е мястото в момента. Визуално е, бързо е и все още донякъде можеш да контролираш и сортираш притока на информация. Обичам да правя сторита с лудата ми котка Обри, а хората обичат да ги гледат. Това е моментът да ви приканя да ме последвате -> @nia.faye. За музика използвам Mixcloud, където качвам миксове си

 

Колко често отговаряш със Seen? 

Ежедневието ми е лудница и много често seen-вам хора във всичките социални мрежи и апп-ове. През деня се съсредоточавам само върху работна комуникация, която държа да поддържам извън Facebook и Instagram. Вярвам в силата на мейлите, а за бързи неща човек винаги може да ме намери на телефона. Приятелите ми знаят добре.

IMG_3641_

Държиш ли на кирилицата и грамотността в онлайн общуването? Смяташ ли, че имат бъдеще сред следващите поколения?

Важно е да си грамотен онлайн, офлайн, във формално и в неформално общуване. Въпрос на грамотност е и не приемам да бъде извинено с мързел. В последните години наблюдавам изчезването на “шльокавицата” и дори единственото ѝ използване като шега, в смешна комуникация. Не мисля, че кирилицата ще изчезне. По-малките са доста готини и повече я използват, отколкото да не я. Също така четат книги, с което успяват да тренират кирилицата си. Има надежда.

 

Наглеждаш ли телефона си по време на среща?

Когато съм на среща, си обръщам телефона с лицето надолу. Не мисля, че е уместно да си гледам телефона при разговор, а също така не намирам за лесно да проследя разговора и едновременно с това да свърша нещо на телефона. Има си време за всичко. По-добре бърза и концентрирана среща и след това други задачки на телефона.

 

Поддържаш ли различен имидж в различните социални медии? 

Винаги ме е интересувала темата с изграждането на самоличност онлайн. Това неизбежно ме доведе и до това, което работя. Смятам, че е важно човек ясно да изгради своя облик в социалните мрежи и активно да го курира. Не става въпрос да влизаш в неестествени роли, а по-скоро едновременно да предпазиш личния си живот и да вземеш възможно най-големи ползи от онлайн присъствието си. В социалните мрежи съм аз така, както бих искала да бъда видяна и възприета. Използвам личните си канали, за да предоставям музика на хора. Професионалните мрежи използвам с друга насоченост и по друг начин. Това, според мен, е правилно.

 

Коя е най-добрата медия за свалки?

Real life human interaction. Много е готино, спестява време и не създава нереалистични очаквания.

IMG_3679_

Колко публикации на ден са приемливо много, преди да се превърнеш в спамър?

Зависи от социалната мрежа. Но и това е много абстрактно. Благодарение на алгоритмите на Facebook и Instagram ти виждаш най-вече публикациите на хора, с които имаш интеракции харесваш повечето им постове и гледаш профилите им често, пишете си. Дори някой да качи 20 поста за деня, ако не си харесвал предишните му, трудно ще бъдеш “наспамен” с всичките 20. Тоест, социалните мрежи предпазват незаинтересованите от спамъри. По-важно от количеството е качеството на съдържанието. Ако качваш разнообразни неща (които реално интересуват някой), не е проблем бройката, стига да са ангажиращи. Ако качваш 20 свои снимки на ден, това не е спамърско, а просто скучно.

 

Как избираш кои моменти от живота си да споделиш онлайн?

Микс е – избирам тези, които искам да споделя, като гледам също какво е интересно и на хората, които ме следват. Минавам го през собствената си призма – какво ще ми е интересно на мен като страничен наблюдател да видя от този човек (Ния). Не споделям личния си живот, защото не е ваша работа, и не споделям размисли за живота и тежки емоционални моменти. Това просто не е интересно и позитивно. Хората не искат да слушат философстването на някой или драмите му. Искат просто да се смеят (или да гледат снимки на яки мацки и/или котки).

IMG_3614_

А как онлайн живота ти се отразява на този офлайн?  

Онлайн присъствието ми ме мотивира активно да развивам хобитата си като пускането на музика и миксирането. Безценно е, когато с мен се свързват хора, които слушат нещата ми и споделят как им въздействат миксовете ми. Дори да бъдат двама човека, няма значение, дава смисъл на това, което правя. Така от миксовете онлайн започнах да пускам музика по партита. Същите тези хора, които ми пишат, идват и на тях. Ето реално преливане от онлайн в офлайн. Тази комуникация пък спомага и работните ми контакти. Оказва се, че хората, които гледат сторитата ми с котката Обри, ме чувстват като познат човек, с който могат лесно да започнат разговор, без да се познаваме реално. А няма по-добър ice breaker от “Хей, какво прави откачената ти котка?? Обожавам сторитата с него!”

 

И понеже знаем, че не можеш без музика, за финал, поздрави ни с песен, която си открила току-що. 

Ушите ми винаги са насочени към UK. Ето нещо ново с Dizzee Rascal, което открих преди няколко дни:

Ocean Wisdom – Revvin’ feat. Dizzee Rascal

 

 

Ния прави нов микс PRE-DRINKS всеки месец, който съдържа нова музика на известни и неизвестни изпълнители. Целта на миксовете е да се слушат преди излизане на парти, за “загряване”. Чуйте този за месец март – https://www.mixcloud.com/nofaye/pre-drinks-march-18/.