Когато чуем думата успех, едно от първите имена, които изскачат в ума ни напоследък, е на Мария Милушева. Защо ли? Мария не само гради успешна кариера в рекламата като творчески директор на Noble Graphics, но и повдигна въпроса за страха от успеха, които изпитват жените у нас, и ограничения им достъп до него със събитието See It Be It България. 

_MG_2221_

Когато растеше, как си представяше една успяла жена?

Жените в детството ми бяха два типа. Едните бяха здраво работещите, стъпили на земята, въртящи дом, деца, семейство, вила и каквото още се сетите майки и баби от малкия град. Те бяха лекари, електротехници, тъкачки на три стана във фабриката, даващи нощни смени, правещи умопомрачителни лютеници и мъкнещи на гръб цимент, за да се построи чешма в планината. До една бяха силни и добри, всяка по свой начин. Другите жени, които изпълваха света ми, бяха героините в книгите, които четях (филми тогава нямаше много) – Дороти, Матилда, Пипи, Анн, Елизабет Бенет, Роня, Алиса. Не е чудно, че в представите ми успехът беше свързан с победа на доброто над злото, с възтържествуване на истината, смелостта и честността, и с други (вече) архаични думи като доблест и великодушие.

 

Как избра кариерата си? Каква мислиш, че е причината да си паснете така добре с рекламата? 

Беше от случайните неслучайности. Винаги съм обичала да пиша и да рисувам, киното ми е слабост и притежавам куп неприятни качества, които вършат чудесна работа в рекламата. Освен това беше любов от пръв поглед – веднага след Журналистическия, благодарение на Стани (Станислава Ивкова) попаднах на място със страхотни хора. Беше истински dream team – Заека, Краси Петков, Марин Марков, Ива Гичева, Добромир Джуров, Гаков, Денката, Вили и Влади (сега семейство), най-любимият ми Михаил Михайлов – Михата, не мога даже да изброя всички.

_MG_2194_

В колко стават успелите хора?

Чувала съм, че стават в тъмна доба и спортуват, докато четат пресата на 4 езика. Аз, за разлика от тях, ставам, когато чуя „Мамооооооо“. По няколко пъти на нощ. Всяка нощ. От три години. Да, безсмъртна съм.

 

А какво закусваш?

Кроасани, пържени филии, мекици, яйца на очи, кафе и кафе. Без закуска не съм човек, ставам зла, кисела и нетолерантна.

 

А как се справяш в личния живот – чувстваш ли се успяла там?

Честно казано не мога да кажа къде свършва едното и започва другото. Което ме прави щастлива. Ако за удобство приемем, че личният живот са семейството и приятелите, то аз съм детето на Джеф Безос и Илон Мъск. С някои от най-близките ми приятели се познаваме от бебета, с други се намерихме в малките класове, с трети – в легендарната стая 505, която се намира на едни 15 години оттук. Безценно е. 

 

Какви са приликите в това да “продадеш” идея на клиент и на малко дете?  

Общото е, че винаги се опитваш да направиш нещо за тяхно добро и с грижа за тях, от позицията на по-големия си опит, но не винаги е лесно да ги убедиш в това.

_MG_2233_

Каква искаш да стане дъщеря ти, като порасне?  

200-годишна околосветска пътешественичка.

 

Вярваш ли в идеята за работното време? А какво мислиш за оувъртайма и носиш ли си работа вкъщи?

Нося, нося. В нашия бизнес няма работно време, има дедлайни. Проектите ти са с теб денонощно и не вярвам някой с философия „от 9 до 5“ някога да е направил нещо смислено и добро. Не само в рекламата.

 

При какви условия творчеството вирее най-добре?

Скука, страдание, свобода.

 

Как се справяш с творческия блокаж? Не казвай, че не ти се е случвало… 

Консумирам. За да излезе нещо, трябва и нещо да влезе: изложби, книги, филми, театър, музика, разговори, пътешествия. Също така спя. Сънят е съвършеният рестарт на съзнанието. Освен това имам късмета да не скучая, докато спя – десетките ми тетрадки с откачени сънища го доказват.

 

По време на See It Be It написа, че майка ти е твоят личен герой. Защо?

Защото е най-добрият Човек, който познавам. Красив отвътре и отвън.  Понятия като честност, емпатия и отдаденост се пълнят със смисъл, благодарение на такива рядко срещани хора. Не го казвам, защото ми е майка, питайте хората, които лекува всеки ден. 

_MG_2189_

И накрая, понеже сякаш има нужда да даваме повече добри примери с успяващи дами – коя е жената, която те впечатли последно?

 

Списъкът е безкраен – Кели Оксфорд, Лина Дънам, Малала, Бионсе, Бионсе и Бионсе. Много са! Благодарение на Cannes Lions имах шанса да се запозная с изумителни жени, с които все още си пишем де-но-нощ-но и този чат, разпрострян на всички часови зони, е най-милото и надъхващо нещо на света. Междувременно успях да доведа See It Be It в България и  покрай това се срещнах с хора като Румяна Тренчева (регионален директор на SAP за Югоизточна Европа), които просто влизат в стаята и те оставят с отворена уста (София Коен и Елисавета Белобрадова а.к.а. Летящата Козила Ерато даже не ги броя – те не са спирали да ме потискат от много време насам). А Яна Бюрер-Тавание и Ани Алексиева от Fine Acts? А Светла Баева от БХК и Power Pops? А шесторъката Вера Шварц? А Ади и Бояна от Студио Комплект? Много са, няма да стигне интернетът да ги изброя всичките.