Второто издание на Типофест стартира съвсем символично на деня на славянската писменост 24 май в София. Първите инициативи на събитието са две тридневни работилници – „По-добър летеринг“ с водещи Криста Радоева и Мария Дореули и „Проглеждане в дизайна на шрифт“ с водещ легендарния дизайнер на шрифтове Лукас де Гроот.

В края на седмицата, на 28 и 29 май, програмата на събитието се мести в Пловдив за международна конференция, на която лекции ще изнесат 14 представители на съвременната типография. Сред лекторите са дизайнери от Германия, Русия, Холандия, Италия, Англия, Полша и Хърватска.

В рамките на фестивала могат да се видят и две изложби. „Съвременна кирилица 2014“ представя работата на 29 финалисти от последното трето по ред издание на единствения конкурс за кирилски шрифтове в света, който се провежда в Русия. Ретроспективната изложба на доц. Васил Николов  пък показва работата на един от доайените на цифровата типография у нас.

Имаме удоволствието да ви запознаем с основния двигател зад Типофест – Борил Караиванов, Кирил Златков и Велина Мавродинова, които познаваме най-вече като графични дизайнери, а отскоро и като организатори и куратори на това изключително точно прицелено и амбициозно събитие.

_MG_6186_01

Представете се.

Ние сме Велина, Криста, Кирил, Ботьо и Борил. Основно организацията лежи на Борил, но всички останали помагат с каквото могат.

С какъв фокус е Типофест и за кой е?

Типофест е за всички дизайнери и професионалисти с отношение към типографията, независимо дали специализират в печатна, или уеб среда. Гост-лекторите на фестивала са от автори на най-използваните шрифтове на съвремието до програмисти, създали редакторите, с които се правят същите тези шрифтове.

Защо решихте да стартирате собствено събитие за типография?

Защото осъзнахме, че няма кой друг освен нас да го направи. Събития от подобен характер са важни както за опознаване помежду ни, така и за споделяне на чужд опит и сверяване на часовника с последните тенденции в областта. Фестивалът е с конкретен фокус и изисква известен кураж да бъде организиран в този му вид, тъй като нямаме гаранцията, че професионалната ни общност чувства нужда от усъвършенстване. Надяваме се, че само със съвместни усилия нивото ще се повиши.

Събитието се провежда в Пловдив и в София. Защо и това събитие се мести към Пловдив?

Защото в Пловдив гостите на конференцията ще могат по-лесно да са заедно. Не е за подценяване и фактът, че там има и какво да се покаже като туристически забележителности, така че всички гости на фестивала да отнесат със себе си незабравими спомени.

Велина Мавродиева

За кой са предвидени работилниците? Може ли всеки с интерес към шрифта и графичния дизайн да участва в тях?

Определено. Целта на работилниците е да въведат постепенно участниците в летеринга и дизайна на шрифт. Програмата предвижда достатъчно нисък старт, за да може в тях да се включи всеки. Въпреки това и за онези, които вече имат опит, ще бъде интересно, тъй като лекторите са дизайнери с международен опит.

Показвате изложба за съвременна кирилица. Ракажете ни какво може да се види в нея?

В изложбата „Съвременна кирилица 2014“ могат да се видят повечето значими шрифтове с кирилица, които са произведени през последните няколко години. Сред авторите са такива имена като Матю Картър, Робърт Шлимбах, Ерик Шпикерман и др. Не трябва да пропускаме и факта, че сред финалистите има и българи. Иван Петров и Светослав Симов от Фонтфабрик печелят в категорията „Текстови шрифтове“ с шрифта Glober.

Разкажете ни за работата на доц. Васил Николов, който ще бъде представен в самостоятелна изложба?

Васил Николов е дизайнер с осезаемо присъствие в графичния живот на страната ни. През последните 20 години заедно с фирмата с  ХермесСофт той създаде едни от най-използваните цифрови шрифтове на нашето съвремие. Няма рекламна агенция, издателство, печатница или дизайн студио, което да не използва шрифтовете му.

Фестивалът е с конкретен фокус и изисква известен кураж да бъде организиран в този му вид, тъй като нямаме гаранцията, че професионалната ни общност чувства нужда от усъвършенстване.

Кирил Златков

Организирате и много интересна конференция с лектори от цял свят. Кои са те и какви са темите, по които ще говорят?

Едва ли кратък обзор на 14 лекции, всяка от които представена от хора с дългогодишен опит и международна известност, ще бъде достатъчен, за да се добие представа за обхвата и нивото на конференцията. Трябва да споменем обаче, че освен доайените на шрифтовия дизайн като Лукас де Гроот и Хенинг Краузе, които имат зад гърба си хиляди проекти както за големи корпорации и медии, така и собствени, има и млади хора, които в същото време притежават уникален опит. Такава е Алесия Мацарела, която ще разкаже с какви трудности се е сблъскала при проектирането на шрифтове за напълно непознати за нея индийски писмености. Водещият дизайнер на най-голямата фирма за цифрови шифтове в Русия, Александра Королкова ще сподели методите, които използва при проучването и разработването шрифт. Томас Мило, който е специалист по арабски, ще разкаже за това как компютърът може да бъде научен да борави с толкова сложна от лингвистична гледна точка езикова система като арабската. Създателите на редакторите на шрифтове Glyphs, FontLab и RoboFont ще демонстрират възможностите на своите най-нови продукти. Индра Купфршмид ще запознае аудиторията с възможностите на съвременната типография в интернет. Хърватският дизайнер Никола Джурек ще разкаже за няколко свои проекта, създадени в мултиезичния контекст на Балканите, а Гаяне Багдасарян ще сподели опита си на независим автор на шрифтове. Руският изследовател на шрифта Данила Воробьов ще разкаже за еволюцията на формите в печатната кирилица и отражението и в шрифтовете, които ползваме днес.

Борил Караиванов

Как искате да се развива Типофест през следващите си издания?

Амбициите ни са Типофест да се наложи в международен план като внимателно куриран фестивал, в който ползата е повече от шоуто. За нашата среда е важно да има подобно събитие, което от една страна да дава възможност на българските дизайнери да се докосват до световните тенденции на достъпна цена, а от друга да запознава чуждестранните ни гости с българския опит и традиции в областта на кирилските шрифтове.

Паралелно с Типофест ще продължаваме да развиваме и образователната си инициатива Типоклас, която е насочена изцяло и само съм българските дизайнери с желание да получат професионална типографска подготовка. Амбициите ни са големи и очакваме, че за няколко години ще повлияем сериозно на заобикалящата ни визуална среда. Все пак шрифтът е основно изразно средство за дизайнера, а типографията сякаш касае по един или друг начин всеки един от нас.