Джеймс и Майкъл Фицджералд са близнаци, както името на техния дизайн бранд подсказва The Project Twins . Мултидисциплинарно дуо, създаващо от илюстрации и графичен дизайн до инсталации и скулптури, които носят интелигентно остроумие. Именно веселият иронично-саркастичен подход, заедно с ярки цветове и семпли изчистени линии, напомнящи ретро плакати, правят работата им особено отличителна. 

FB_eyes_riso

Разкажете ни за началото на The Project Twins и с какво се занимавахте преди това? Имаше ли определен момент, който ви подтикна да се присъедините към креативната сфера?

И двамата учихме графичен дизайн в Корк, Ирландия. Не бих казал, че е имало конкретен момент, който да ни бутне в тази посока. Изкуството е нещо, което винаги е било част от нашия живот, така че всичко се разви естествено. След дипломирането си прекарахме няколко години в различни дизайнерски студиа и рекламни агенции, а през 2010 година започнахме да работим заедно. Работата и брандът ни се развиваше и постепенно започнахме да се обръщаме все повече към илюстрацията и към лични арт проекти, като винаги се стремим да поддържаме целия процес и естетиката през призмата на графичния дизайн. Харесва ни да работим в различни дисциплини и да се движим между тях. Интересно е и как те си взаимодействат. Това прави работата ни много по-вълнуваща!

В проектите ви има много препратки към изкуството и естетиката на 60-те години. Това ли е любимата ви ера във визуалното изкуство и какво друго ви вдъхновява?

Работата ни е много проста и графична. Обичаме да се фокусираме върху идеята и концепцията, но определено има едно общо усещане и тон в цялата ни работа. Предвид че сме учили графичен дизайн, сме много повлияни от артисти като Paul Rand, Saul Bass и Abram Games, които работят в сферата на плаката. Особено обичаме стилистиката на старите съветски плакати и полските филмови плакати от 50-те и 60-те.

Въпреки че не се опитваме да имитираме и използваме изкуството от миналото, винаги се стремим към изчистеност и яснота в илюстрациите ни, което по някакъв начин напомня този период от време. Големи фенове сме на абсурдния хумор на Erwin Wurm. Има цял куп художници, дизайнери, артисти и илюстратори, на които се възхищаваме!

ProtestConversations
Flag_Chimneys

Има ли предизвикателства в това човек да работи със своя брат близнак или точно обратното? Споделете кои са най-приятните и най-досадни моменти?

Изобщо не го виждаме като предизвикателство! Обикновено работим заедно с много диалог и скици. Имаме изградени наистина добри работни отношения, а конфликт на идеи няма, тъй като те идват в резултат на колаборацията ни. Най-хубавото е, че си разделяме количеството работа, но пък най-лошото е, че трябва да си разделяме и заплащането наполовина.

Това, че сте от Ирландия повлия ли по някакъв начин на проекта и на самата ви работа?

Ирландия е доста малка страна с малка дизайн сцена, което прави създаването и поддържането на кариера в тази сфера доста трудно. От друга страна това е и донякъде положително, защото винаги ни е мотивирало да покажем работата си и на други пазари и да видим как ще се приеме в други страни. Ирландия няма много история по отношение на визуалните изкуства, но хуморът, забавните истории и остроумието са част от културата, което определено влияе на нашата работа и подсилва идентичността й.


Как изглежда работното ви място? Има ли конкретен обект или пространство, което да ви вдъхновява и да стимулира креативността ви, когато не се чувствате особено мотивирани?

Работно ни пространство е изключително важно за нас. Разполагаме със студио в стара промишлена сграда, която е част от по-голям колектив на артисти. Може би изглежда сурово и голямо, но е идеално за работата, която вършим. Важно е да имаме пространство, където спокойно да можем да направим бъркотия и да работим в по-голям мащаб.

ScienceLies

Кой беше последният иновативен проект, който остави трайна следа у вас?

Едно страхотно шоу на Гилбърт и Джордж в Белфас на което присъствахме скоро. Изключително вдъхновяващо! Макар да знаехме за тяхната работа, да го видим наживо и да изпитаме целия мащаб и амбицията беше доста впечатляващо.

Имате ли любим проект, с който се гордеете?

Няма само един проект, който да споменем, но работата ни по лични арт проекти обикновено е една от най-важните теми за нас и нещото, с което най-много се гордеем. Точно там имаме свободата да учим нови неща и се опитваме да излизаме извън собствените си граници.

Колко е важно за вас да експериментирате в работата си и да се опитвате да излизате извън зоната си на комфорт?

Да излезеш от комфорта на собствения си балон доста често е плашеща задача, но и много удовлетворяваща в последствие. Личните ни дизайн проекти обикновено са с по-голям размах и малко по-луди. Те обаче водят до интересни комерсиални проекти като огледалната метална скулптура, която направихме за едно от училищата в Ирландия или огромните илюстрации на една от стените в офиса на Google.

FBimage1

Как успявате да поддържате работата и идеите си свежи при цялата тази визуална информация, която е лесно достъпна постоянно. Притеснявате ли се понякога да няма тя грешно влияние върху творчеството ви?

Имаме достъп до толкова много визуална информация онлайн, че понякога е едновременно вълнуващо и объркващо. Има страшно много невероятни артисти, които можеш да намериш всеки ден, които те впечатляват, но и трябва да внимаваш да не бъдеш повлиян твърде много от тях, за да не започва това да обърква работата ти. Затова е хубаво вдъхновението да идва от по-широк спектър и различни сфери, а не само от неща, близки до собственото ти поле на работа и главните ти интереси.

Позволете ни да надникнем в свободното ви време. Какво слушате или четете напоследък?

Скоро си взехме няколко книги, посветени на датския художник Tal R. Много харесваме подхода му и начина, по който възприема собствените си творби. Последният гиг, на който един от нас ходи, беше на една нова ирландска банда, която се казва Saint Sister и се оказаха доста добри. Много е яко как използват традиционен ирландски музикален инструмент като арфата и го правят да звучи по нов и модерен начин.