TimeHeroes издават първата си книга “Работа с доброволци: Наръчник за неправителствени организации и активни граждани” и поверяват илюстрациите на изданието на Ася Колева (познаваме я най-вече от работата й за нейното издателство “Бяла лодка”). Екипът на най-голямата платформа за доброволчество в България разказва, че с това партньорство целят да направят изданието разбираемо, полезно и любопитно за по-широк кръг от хора. Сътрудничеството на организацията с Ася Колева дава добър пример за стил на работа, като демонстрира потенциала на съвместния труд с професионалисти от творческата сфера. Чрез използването на дизайн и изкуство посланията на неправителствения сектор стават достъпни и близки до всички нас. Ася Колева с радост приема поканата, защото вярва в каузата на доброволчеството. За нея доброволците са супергерои.

vg__2313

Защо избрахте да работите с Ася Колева? Кое ви грабна в работата й, за да й се доверите за такъв голям проект?

TH: Ася Колева, която е автор на илюстрациите, и Илина Илиева, която подреди информацията, дизайнира и странира Наръчника, се оказаха чудесен моментален тандем, без дори да се познават. Магия!

Ася има супер опит в социалната сфера и изобразяването на важни за обществото теми. Фактор за това е работата й за вестник Капитал, откъдето я заобичахме като артист (част от екипа ни е работил с нея там няколко години) и разбрахме за способността й да вниква в темите и да показва разбиране. Работата с Ася е ключова за дейностите ни напоследък и за предаването на мисията на TimeHeroes – развиването на доброволческата култура в България. Неправителственият сектор тук има много поле за развитие в посока на комуникиране на идеите си и колаборация с дизайнери и илюстратори. Има и страхотни примери за такива.

vg__2314

Върху каква тема фокусира илюстрациите и коя бе обединяващата ги сила за ясно предаване на посланието?

АК: Върху това, че доброволците са суперхора. Нищо не може да ги спре, когато са решили да направят нещо за другите. Да.

Разкажете ни как премина процесът на съвместната работа? Какви бяха първоначалните изисквания към Ася Колева и тя как се справи с тях?

TH: Работата с дизайнер като Ася е лесна, защото бързо разбира какво искаш да постигнеш и защото социалните теми не са й далечни. Разбира се, първата стъпка е въвеждане в проблема, който искаме да разрешим с наръчника – да насърчим повече български организации и групи да включват доброволци в работата и каузите си по смислен и ефективен начин. Видяхме се на среща, пратихме й десетина текста, разменихме си няколко мейла – това беше достатъчно, за да получим точно това, което искаме. А именно – илюстрации, които предават както смисъла на текста, така и тона, с който TimeHeroes говори на публиките си – приятелски. Доброволците са “герои”, а времето е тяхната суперсила. Затова – героите по страниците на наръчника летят!

Искаме да отбележим и работата с Илина – което беше като разходка в парка в слънчев ден. След като й зададохме посока, не трябваше да седим зад рамото й и да й казваме кое къде да сложи – тя създаде перфектен продукт. Илина направи умен, не самоцелен дизайн. Дизайн, който служи на текста. От опита си знаем, че най-добрите дизайнери на текст са тези, които четат внимателно, обмислят и вникват в онова, над което работят, а не просто го “наливат”. Илина беше прочела 100-те страници наръчник преди първата ни среща на живо и си беше направила бележки. Супер е.

vg__2316

Кой факт или статистика те впечатли най-много от прочетените материали? Защо?

АК: Много неща изскочиха, разбира се. Впрочем, дадох си сметка колко адски уместно е името ТimeHeroes. Наистина, за това става дума. Да бъдеш герой. Да учудиш сам себе си с това как можеш да вместиш в невъзможната си програма още нещо. Важно нещо. Да намериш време за добро. Въпреки всичко и всички. Въпреки себе си.

Къде ще разпространявате наръчниците?

TH: Наръчникът е онлайн на https://timeheroes.org/bg/pages/handbook. Организации, неформални групи и активни граждани, които създават или искат да създават доброволчески инициативи, могат да вземат копие от печатното издание от тези локации (линк към публикацията в сайта) в (засега) пет български града.

vg__2315

Проектът вече е реализиран: какво ще ви остане от него като най-ярък и хубав спомен?

TH: Колко му се радват хората. Как реагират “Колко е красиииив!”, когато го видят, а после пишат, за да кажат колко е полезен.

Коя бе най-хубавата част от работата с TimeHeroes?

AK: О, те са чудесни по всяко време навсякъде и аз много, много ги обичам. Човек, на който каузата му е да прави добро, свети и обръща планини, да знаете.

Какво ново очакваме от TimeHeroes до края на годината?

TH: Скоро ще имаме официален старт на следващия си голям проект – кампанията “Доброволчеството е ценност”. Най-общо – това е декларация на работодателите в България, в която те обещават да вземат предвид доброволческия опит при набиране на кандидати за работа, както и да развиват и подкрепят доброволческа култура в рамките на организацията си. В този проект имаме отново подкрепата на Ася Колева, която създаде визуалната му идентичност.

 

vg__2317

Кои са посланията, които настоявате да изведете като водещи при работата си с доброволци? А при работата с НПО?

TH: Към доброволците – че правенето на добро, освен че помага на някого, може да осмисли твоето собствено съществуване. Към НПО – че доброволците са изключително ценен ресурс – диамантите в неправителствения сектор – който трябва да бъде ползван, но трябва да знаеш как да го привлечеш, как да го мотивираш, как да го задържиш. Не е лесно, не е и супер трудно. Въпрос на организация и човешко отношение, най-вече.

Коя би била твоята доброволческа кауза?

AK: Ох, всичко бих правила – от сортиране на храни, през чистене на плажове, до менторство на дете. Наистина. Регистрирала съм се няколко пъти, но не съм стигнала до края. Вероятно трябва да се срещна с някоя мама с малко дете и собствен бизнес и да я питам как й се получава да намери време и за добри дела.