_VHG4338

Almost съществува вече от 4 години. Можете ли да ни споделите четирите най-важни неща, които сте научили през годините?

Имайки архитектурен и дизайн опит, стартирахме Almost със самочувствието на хора, които са в свои води. През тези 4 години обаче установихме, че трябва да преосмислим много неща. Научихме разликата между добър дизайн и добър продукт и дългият път, който дели двете. Научихме, че рекламата не е нещо срамно, а неизменна част от продукта. Научихме много за механизмите, по които работи пазара и за това, че не можем да ги игнорираме. Най-горди сме обаче с това, че се научихме да правим големи таблици в Excel.

Започнахте с маси, етажерки и стола, вдъхновен от японските пагоди, който сега разработихте и в мек вариант. Какво следва?

За нас беше важна крачка да създадем цялостна дизайн линия, базирана на някой от дизайните ни. Това направихме с 4th Armchair и с новите му вариации в цвят и с тапицирана седалка. Крачката беше важна, защото превърна стола „4th Armchair“ в продукта „4th Armchair“. По отношение на новите модели, в момента работим по масата First Table в цвят и помощната масичка First Side Table в естествен дъб. Имаме и няколко нереализирани дизайни в различна степен на разработка, които чакат своя ред.

„Научихме много за механизмите, по които работи пазара и за това, че не можем да ги игнорираме. Най-горди сме обаче с това, че се научихме да правим големи таблици в Excel.“

_VHG4384
_VHG4386

До колко е важно продуктите ви да са изработени от дърво? Мислили сте да експериментирате с друг вид материал?

Харесваме дървото по същите причини, по които го харесват и всички останали, но не чувстваме някакъв морален ангажимент към него. Харесва ни да мислим за материали и технологии, които са ни все още непознати. Обмисляме занапред да работим и с метал, плат, керамика.

 

Всички сте архитекти по образование, но все пак в процеса на работа със сигурност ви се е наложило да придобиете много нови умения, далече от архитектурата и дизайна. Кои са те?

Almost се оказа едно предприемаческо предизвикателство за нас. Докато едно архитектурно студио на теория би могло да се менажира и от архитекти, то търговска марка за мебели изисква много допълнителни качества и компетенции. Наложи ни се да научим много за структуриране на оперативни дейности, маркетинг, менажиране на вътрешни процеси, стратегия, оптимизация, продажби и тн.

_VHG4346

В забързаното ни ежедневие никога няма достатъчно време и всичко се променя буквално за секунди.  Има ли някакъв трик за по-бързо придобиване на умения според вас?

Проблемът на триковете е, че почти никога не работят. Предпочитаме консервативната комбинация от търпение, внимание, ентусиазъм и постоянство.

Обикновено обаче го понасяме с мазохистично удоволствие и продължаваме с още по-амбициозни планове.“

Има ли моменти, в които работата ви по бранда пречи на студиото ви dontDIY? Или по-скоро двете са взаимосвързани и всичко работи като една добре смазана машина? 

dontDIY и Almost имат много допирни точки и с времето това партньорство работи все по-добре. Разбира се, има моменти, в които ни се струва, че сме се нагърбили с твърде много. Обикновено обаче го понасяме с мазохистично удоволствие и продължаваме с още по-амбициозни планове.

_VHG4363

Разбира се, случва се по-късно в процеса да се окаже, че идеята не работи. Тогава трябва да имаш волята да я зачеркнеш и да започнеш отначало.“

Сигурни сме, че непрестанно ви хрумват многобройни идеи за нови модели мебели. Как решавате коя да осъществите първо и да канализирате креативността си в едно нещо? 

Както в архитектурната работа, така и когато става въпрос за дизайн на продукт процесът минава през много различни фази. Експериментът, вариациите сравняването на различни идеи е характерно за началната фаза на концепцията. Важно е обаче да излезеш от нея с решение, да заложиш на едно нещо и да се придържаш към него. Разбира се, случва се по-късно в процеса да се окаже, че идеята не работи. Тогава трябва да имаш волята да я зачеркнеш и да започнеш отначало.

 

Споменавали сте, че желаете да изградите постепенен, стабилен, добър бизнес модел, основаващ се на добрия продукт. Кои са първите крачки към осъществяването му и за какво трябва да се внимава най-вече в процеса? 

Нямаме самочувствието на хора, подходящи да дават бизнес съвети. Може би е проблем на възрастта, но не разбираме добре startup модела на експлозивното развитие. Това, което е важно за нас, е да гледаме на бизнеса си като на нещо, с което бихме се занимавали и след 10 години. Влагаме най-доброто от себе си в него, стараем се да градим трайни партньорства, да създаваме продукт с ценности и да се развиваме с постепенни, но сигурни темпове.

_VHG4305

Продуктите ви вероятно са нещо много лично за вас и предполагам, че всички са ви любими. Все пак, ако трябва да избирате един, кой би бил той за всеки от вас?

Не мисля, че имаме определено предпочитание към някой от продуктите си. За нас всеки от тях има сантимента на своята история, перипетиите, трудностите и малките успехи, през които сме минали, за да стигнем до момента, когато имаме моралното спокойствие да го предлагаме на своите клиенти.

Кои са последните дизайн продукти, които са ви направили впечатление и са успяли да ви вдъхновят?

Пазарът сега е изключително жив и пълен с страхотни примери за добър дизайн. Някои от тях за нас са: Snaregade Table от Menu, Split серията на Ton, всичко на Nendo, Herit Armchair от Normann Copenhagen и много други.

_VHG4369
_VHG4380

Повече от Almost тук.