Осмото издание на One Design Week тече в момента. От 10 до 19 юни Пловдив отново е домакин на фестивала, който тази година е на тема “Мога ли да помогна?”. За да го “отпразнуваме”, предизвикахме част от участниците да си поговорят на произволни теми пред UTL под формата на верига от интервюта. Началото даде кураторът на осмото издание на One Design Week – Рая Стефанова, която зададе своите въпроси на Матилда Кжиковски, която пък си говори с dontDIY Studio, които тази седмица разпитват Михиел Мартенс и Йетске Висер.

Последните си говорят с Ейске Тачикава.

Eisuke-Tachikawa

Кога реши, че искаш да станеш дизайнер?

Докато бях в училище за архитектура, често ме занимаваше връзката между човешките същества и космоса. Намирах за интересен факта, че между всичко, което ни заобикаля, има връзка.

Как започна твоята кариера като дизайнер?

Докато бях в гимназията по архитектура, осъзнах възможностите, които дизайнът дава. Именно затова реших да приема това предизвикателство и да започна мой собствен бизнес.

Как би описал своят почерк?

Доскоро почеркът ми не беше кой знае какво, но в последните 6 месеца значително се подобри, след като задълбочих познанията си по калиграфия. Ще се радвам да споделя част от тях и с вас. (смее се)

Ти говориш за професионалисти, които се занимават с дизайн на нематериални неща. Какво точно имаш предвид?    

Въпреки че ние познаваме дизайна като сфера, в която се създават различни по вид и предназначение предмети, истинският дизайн е свързан със създаването на причина и връзка между заобикалящите ни предмети. Въпреки това, причината и връзката са понятия, невидими за окото. Вярвам, че идеите сами се материализират, веднага щом стигнеш до съществената, невидима част на предмета.

Някои от твоите творби разглеждат фрагилността (например прераждането). Нематериалното играе важна роля и в нашата сфера. Защо според теб това е тема, която вълнува хората?   

Нашето съзнание е подвластно на разликата в дефинициите стабилно – нестабилно, статично и подвижно, приятел – любовник и други. Фрагилността дава възможност да се създаде красива връзка между структурната стабилност и нестабилност.

Твоята мисия е да създаваш значими социални иновации. Коя от творбите ти пресъздава най-добре идеалите ти?

Трудно ми е да избера една, но мисля, че това е „OLIVE”. Този проект започна от малък tweet и доведе до разрастването на “OLIVE”. Например проектът с име “Tokyo Bousai” ( с английско заглавие “Disaster Preparedness Tokyo”) е един от проектите с най-голям тираж в историята на Япония, селектиран от кметството на Токио, публикуван в 7,7 млн. бройки и разпространен сред всички жители на града. Имайки предвид, че Социалните иновации са движение, е важно да не се възприемат просто като работа, а като сбор от активности.

Какво е дизайн? И каква роля ще играе дизайнът в бъдеще?

Думата „дизайн” произлиза от латинската дума “Designare”, което означава „създаване на форма”.  Модерното общество е преминало през множество сътресения от зората на капитализма, преследвало е промяната, с други думи – иновацията. Иновациите изискват нова форма. Именно в тази област е и ролята на бъдещите дизайнери. Създаването на форма е подобно на говоренето на езици. Никой не слуша, ако просто говориш за това, което искаш да кажеш. Бъдещите дизайнери ще трябва да „се ослушват за мълчаливото множество”.

Има ли разлика между азиатския и европейския дизайн и ако да, каква е тя според теб?

Мисля, че има разлика в архитектурата, тъй като е много силно културното влияние на всеки регион. Архитектурата в Европа е зидана конструкция, основаваща се на стени, които трябва да защитават от заобикалящите ги атаки с оръдия. От друга страна, архитектурата в Азия е от дървени конструкции, съставени от подпори. Колкото до сигурността, да се довериш на околните води до сигурност.

Европа=Активен, Азия=Пасивен.

Модерната епоха застава на пътя на античното ориенталско мислене. Въпреки че сме в такова време, е жалко че модерните политици и икономиката на Япония са много далеч от красивия начин на мислене от античността.

Създаването на форма е подобно на говоренето на езици. Никой не слуша, ако просто говориш за това, което искаш да кажеш. Бъдещите дизайнери ще трябва да „се ослушват за мълчаливото множество”.

На кой дизайн/дизайнер най-много се възхищаваш? И защо?

Чарлс Иймс, Бъкминстър Фулър и Ото Нойрат. Исками се да добавя и всички, които създават нов живот, култура и красота чрез дизайна, а не просто форма.

Кое е най-ценното нещо, което притежавате?

Бих казал, че това е съпругата ми и красивата ми къща (традиционна японска къща). Въпреки че, технически, аз не ги притежавам.

Кога сте най-удовлетворен?

Когато всички неща намерят своето предназначение и връзка помежду си.