t_1

Кой е най-удобният стол, който си татуирал на някого и този, от който си татуирал?

Мисля, че последният, който правих преди няколко месеца. Клиентката ми, Кристин, чакаше татуировка от мен от известно време. Хареса ми начинът, по който каза “…или един от твоите столове…”. Благодарение на доверието ѝ просто оставих столът да се “случи” без много да направляваме нещата. Що се отнася до най-удобен стол в смисъла на предмет, ще кажа този в Lifetime Tattoo в Денвър. Страхотно студио, помещението е уникално – сякаш си в кораб, а Уолт и момчетата са супер. Работата и купонът там са “хардкор”. Такова трябва да бъде едно истинско студио – място, където имаш усещането, че почти всичко може да се случи. Истинска магия. Истинска сила.

t_2

Кажи ми как е еволюирал стилът ти и как продължава да го прави?

Ако под стил имаш предвид по-скоро рисунък, то мисля, че той постоянно се променя. Понякога е по-груб, понякога по-прецизен. Ако пък става дума за мотивите, които рисувам – не е нещо, върху което мисля много. Винаги съм харесвал птици, змии, въобще животни. Харесвам животни. Харесвам дървета. Планината.

Кой е човекът, оказал най-голямо влияние върху татуирането ти?

Tomas Garcia. С него купихме студио от наш приятел и работихме рамо до рамо години наред. Страхотно преживяване. Той беше супер с клиентите – даваше на всеки цялата си енергия от началото до края. Много концентриран. Тотален професионалист. Работата му в кожата е изключително технична, а рисунките и дизайните му носят много хумор. Беше хубав момент в живота ми!

t_4
t_5

Как спиритуалните и окултни изображения, превърнати в татуировки, влияят върху носителя си в съвременния свят?

Актът на татуирането, ритуалът сам по себе си е трансформация. Ако свържеш лично вярване с определено изображение – това вече притежава изключителна сила. Един от елементите в татуирането, който е много специален, е това да “отдадеш” част от кръвта си, защото считаш, че си заслужава. Това е много социален акт. Няма как да се татуираш по шибания интернет!

Във връзка с предишния ми въпрос – би ли ми разказал повече за сета таро карти, който нарисувахте с A.P. Shrewsbury, Robert Ryan и Tomas Garcia?

Има доста за разказване, хахаха. Томас ми се обади, когато живеех в Ню Мексико. Разговарял с Робърт и Адам за таро и идеята се родила. Попита ме дали бих искал да се включа в колаборация по темата. Бях много развълнуван – големите аркани винаги много са ме привличали! Всички сме големи фенове на трите книги на Стюарт Каплан. И така – решихме да нарисуваме нещата за една седмица – всеки избра по 4 карти, като първата и последната бяха колаборация. Изборът на картите премина супер гладко. Срещнахме се на летището в Сакраменто (Калифорния) и карахме 4 часа на север до заснежен вулкан на име връх Шаста. Там се случиха и нещата – през деня разучавахме, а нощем рисувахме. После дойде работата по издаването – сканиране на рисунките, форматиране, печат… Аз се заех с пакетирането – подпечатване на 200 кутии – доста работа, но си струваше! Всичко, което правиш сам, е по-добро от това, което друг би направил. Може би готвенето е изключение… освен ако не си готвач, хахаха.

t_6

Ти си един от най-продуктивните хора, които познавам, що се отнася до рисуване. Какви са любимите ти техники и какво те вдъхновява извън изкуството?

Харесвам много скречбордовете – те се явяват един вид гравюрите на бедняка. Бих пробвал да резбовам дърво и да работя с бронз. Извън изкуството ме вдъхновяват доста неща – природата, книгите, хората…Възпитаните и интересни хора!

Дай ми кратка формула как може татуирането да се върне към основните си цели и примитивния си чар?

Доста трудна задача! Въпреки че в тази епоха е пълно с отвратителни рисунки и откровено тъпи символи, които постоянно се повтарят – татуирането все още си е татуиране. То няма да се подобри, ако го правим в пещера пред огъня. Истинското татуиране си е съвсем живо и добрите дизайни винаги ще печелят битката с болните намерения на артистите и клиентите, които не познават или не желаят да познават историята и корените му.

 

Както и животът, татуирането ще се променя с времето и ще означава различни неща за различните хора. Татуирането е вечно. Ние не сме.

Ако искаш татус от Ерик. можеш да си запишеш час от 7 до 9 октомври на FB страницата на anonymous tattoo или на vranstopan@gmail.com.