ДЕФИНИЦИЯ

Терминът зийн (zine) – или фанзийн (fanzine) – се появява като съкратена версия на думата „списание” (magazine) и се отнася за независимо или собствено произведенo печатно издание. Дефиницията се появява за първи път през 1946 г. в списанието за научно-фантастични разкази „Изумителни истории”. Първоначално зийновете са се изработвали аналогово и ръчно. Без помощта на компютър и какъвто и да е било софтуер за редактиране на изображенията, съдържанието се подреждало и композирало ръчно, в една първа версия. След това тя е била възпроизвеждана според необходимостта и възможностите, най-често с помощта на копирна машина, а получената книжка е била сгъвана и подвързвана с телбод.

С появата на персоналния компютър се появяват нови инструменти, с които независимите издатели започват да създават по-сложни и по-разнообразни на съдържание издания. Като независимо произведен носител на информация с много специфично съдържание, зийновете често се издават в много ограничен тираж – почти винаги ръчно номерирани и подписани – на практика не повече от 1000 броя.

11059991_935430223180731_1024633134256137580_o
TETRAPHOBIA - Blood Becomes Water

TETRAPHOBIA – Blood Becomes Water

11754847_935431479847272_499813365203077617_o

ИСТОРИЧЕСКИ КОРЕНИ

С напредването на времето и технологиите нараства броят и вида на независимите публикации като малки брошури, памфлети или рекламни листовки. Един от първите и най-важни самостоятелни издатели – Томас Пейн, публикува памфлети като „Здравият разум” – издание, продадено над 500 000 пъти. В него Пейн открито критикува социалните несправедливости и робството и изразява своята позиция във връзка с множество социални проблематики. Друг ранен пример за независимо издателство е Бенджамин Франклин, който създава литературно списание за душевно болните пациенти на болница в Пенсилвания. Изданието е било един вид отворен дневник и е служело като платформа за комуникация между пациенти и лекари – то може да се счита за първият истински предшественик на днешните зийнове.

СУБКУЛТУРИТЕ

През 70-те години списанията тип зийн стават част от пънк движението – тръгвайки от Великобритания и САЩ, те бързо се разпространяват в други страни. Благодарение на по-ниските разходи за фотокопиране една крачка дели създаването на рекламни афиши за концерти до изпробването на фанзийните. Визуалната естетика на пънк зийновете характеризира цялата субкултура: много обложки за албуми, лога на групи и афиши за турнета са създадени на ксерокс машини и тяхната силна визуална идентичност е оказала влияние върху днешния графичен дизайн и типография.

През 80-те списанието „Фактшийт файв” (Factsheet Five) се разраства във важна мрежа, свързваща издатели и читатели на зийнове – zinesters. Зийновете стават основен начин за обмен на информация и тенденции във вътрешността на субкултурите. Движението “Riot-grrrl” от началото на 90-те години води до огромно количество най-различни нови зийнове с по-грубо, отчасти крайно и категорично съдържание, насочено към феминизма и сексуалната идентичност на жените – в резултат, конвенционалните медии започват да обръщат повече внимание на зийновете и в последствие някои сборници със зийнове са публикувани като книги. Днес зийновете предлагат широк спектър от теми на читателите си – музика/групи/турнета, научна фантастика, фен фикшън, къси разкази, комикси, поезия, илюстрация, изкуство, графичен дизайн както и безброй експериментални издания, които е трудно да бъдат категоризирани. Повечето зийнове намират своето място далеч от мейнстрийм потока и затова разчитат на независимо издаване.

12000952_890898167631388_7900841640408312975_o
Фото зийн на Дени Георгиева

Фото зийн на Дени Георгиева

12006700_890898157631389_1039264790365565516_o

ИНТЕРНЕТ

В края на 90-те години интернет се превръща в неизменна част от ежедневието и зийновете започват да изчезват от публичното пространство. Глобалната мрежа дава нови възможности за изява и реализация на артисти и издатели, в следствие на което много зийнове се трансформират в уебсайтове. Разнообразно съдържание започва да се генерира от бившите потребители – появява се тъй нареченият “prosumer” – произвеждащ потребител. Mногообразнието от блогове, фокусирани върху различни тематики, благоприятстват за създаването на много по-богата медийна среда от тази предоставена от техните печатни предшественици. Могат да се забележат няколко основни прилики между по-младите блогове и зийновете – и в двата случая създатели и публика са отделни личности или групи от хора, които споделят общи интереси, повечето блогове функционират без да генерират приходи, не публикуват реклами и са независими, често блоговете са посветени на дадена субкултура и прадоставят един различен поглед върху културата извън общоприетите и актуалните тенденции на мейнстрийма и не на последно място – един блог или малък уебсайт може да бъде създаден още по-бързо и лесно дори от отпечатването на един зийн.

comics cookbook - centrala

comics cookbook – centrala

tumblr_nsj4qjwNDK1rumjoko2_r1_1280

ДИЗАЙН

Днес изкуството, илюстрацията, фотографията и графичният дизайн се развиват и разпространяват по-бързо от всякога – интернет епохата предоставя много добри условия за творческата дейност на артистите. Независимо от бумът на интернет издателствата и електронните издания, интересът към независимото издаване и печатните медии се завръща с пълна сила. Все по-разпространените и лесно достъпни технологии дават почти неограничени възможности на артисти и издатели да реализират качествено своите независими печатни издания. И нека не забравяме реалното физическо изживяване, което не може да бъде симулирано от никое интернет издание.

Наблюдава се нарастване на броя зийнове и независими публикации, а през последните години няколко независими публикации за графичен дизайн и изкуство се издават почти в цял свят. За дизайнерите зийновете предоставят алтернативна посока за развитие на личните им портфолиа, както и средство, чрез което да установят нови контакти и да показват образци от своята работа. Ръчната обработка представлява още един начин да се използват печатните медии за създаването на уникални произведения с индивидуална, но и обществена значимост. Във времената, когато печатните медии доказват правото си да съществуват се заражда един нов вид творчество, боравещо по нови и неочаквани начини с различните печатни материали и техники, и открояващо се със своето желание за експеримент и стремежа си към високо качество на дизайна.

mila1
collective Chark

collective Chark

collective Chark

collective Chark

подкрепя, насърчава и празнува DIY публикациите, самиздата, комиксите, списанията и периодичните издания от България и цял свят. Цел на събитието е да представи разнообразието на съвременната независима издателска сцена, да осигури платформа за разпространението на този вид авторски издания и да вдъхнови повече хора да колекционират и създават печатни издания.

По време на събитието публиката ще се срещне със артисти и издатели, които ще представят своите публикации. Ще има прожекции на няколко късометражни документални филма за независимите издания и базар, по време на който ще могат да бъдат закупени зийнове, комикси и други печатни издания.

Hip Hip Zine Fair се организира от Hip Hip Library с подкрепата на Културния център на Софийски университет, домакин на първото издание през септември 2015 г.! Партньори на събитието са Унгарски културен институт „Балаши“ и Полски културен център, София.

За повече информация вижте страницата на събитието във Facebook или пишете на zinefair@hiphiplibrary.com.