SUBURBIA 1972-1974

Фотографът ни пренася в едно от големите преселения в американската история, започнало през годините непосредствено след края на Втората световна война.

Bill Owens©Suburbia 09

През 1968 г. Бил Оуенс работи като фотограф в малък калифорнийски вестник. Там той осъзнава, че е свидетел на нещо специално, и започва да го фотографира. Запечатва лика на хората – участниците в миграцията, които напълно в духа на Америка купуват не само къщи, но и мечти за по-добър живот.

Bill Owens©Suburbia 16

Серията Suburbia (Предградие) е издадена на книга през 1973 г. и мигновено се превръща в класика. Причината за това е, че Оуенс уважава чувството на освобождение, представено от пристигащите там. „Долавям духа на свободата в предградията…”, цитира той един от героите си.
Bill Owens©Suburbia 01
Bill Owens©Suburbia 04

Събитието е петата изложба от платформата “Майстори на фотографията”.
Бил Оуенс (76) е американски фотограф, фотожурналист и редактор, който работи в сферата на документалната фотография. Оуенс е носител на Guggenheim fellowship – награда, която се присъжда за изключителни творчески способности в областта на изкуството. Освен това признание той е удостоен и два пъти с престижната награда NEA Grants. Влиянието му през 70-те е огромно, най-вече в черно-бяла портретна и документална фотография.

Bill Owens©Suburbia 18