Малко след последното му ревю в Берлин, сега е най-подходящото време да разкажем за нашата среща с Владимир Каралеев — българският дизайнер, базиран в Берлин, който показва колекциите си на тамошната седмица на модата от 2010 г. насам.

Vladimir-Karaleev-1

Всъщност, Владо ни хвана, усмихнат и съвсем неглиже, да чакаме на вратата на двора, докато пием поредното освежаващо мате. Качихме се в студиото му — помещение, което си разделя с художник, очевиден фен на внушителните грандомански платна. Още с влизането ни се запознаваме с асистентката на Влади. Оказва се, че получава доста имейли с кандидатури за такива, много от които са от българи. За него обаче не е от значение дали си българин или не. Важно е какво можеш да правиш. Затова, когато избира асистента си, предпочита да се спре на човек, в чийто умения е убеден по някакъв начин. И все пак намира за як факта, че в Берлин има българи, които правят доста адекватни неща.

Exif_JPEG_PICTURE

Иначе споделя, че в германската столица е лесно за такъв тип дизайнери, защото наемите са евтини и не се изисква особено голяма инвестиция. И като заговорихме за това къде е готино да се живее и къде не, Владо категорично отряза Париж, понеже там му се “струва скучно за живот”. Обича да живее на живо и неспокойно място, така че твърдо се застъпи за Ню Йорк, където всеки път отсяда в различни квартали, но винаги се връща в Гринуич.

Адски странно е, че докато работи, Владимир предпочита да слуша токшоута, защото музиката го изнервя.

Exif_JPEG_PICTURE

Производството му е в София. Оказва се, че точно количеството, в което произвеждаш, те поставя в рамки, защото “често не можеш да вземеш примерно под 500 м плат”. Естествено, понякога има фирми, които подкрепят независимите дизайнери, откъдето можеш да си набавиш плат в по-малки количества и да направиш точно това, което искаш.

Vladimir-Karaleev-3

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE