Винаги е добре да инвестираш в неща, които никога не излизат от мода. Точно такива са мебелите, които ще ти покажем. С вечния си чар, всяка една тях демонстрира невероятна способност да придава неповторим характер на пространствата, които обитава и да изглежда добре в продължение на дълги години. Лесно разпознаваеми и със значително влияние върху развитието на модерния дизайн, те никога няма да ти омръзнат и ще придадат особено настроение и дух на интериора вкъщи.

Какво ги прави толкова интересни? Нека да разберем.

01L
01R

Nelson Platform Bench

Създадена през 1946 г. като част от първата колекция на Herman Miller, пейката на George Nelson се превръща в един от най-забележителните символи на модерния интериорен дизайн от средата на миналия век. Използвана по предназначение или като масичка за кафе, тя впечатлява с изчистените си прави линии, рефлектиращи архитектурния бекграунд на дизайнера.

02L
02R

Eames Eiffel Chair

Имитиран отново и отново, The Eiffel Chair е абсолютна класика в света на интериорния дизайн. Създаден е от съпрузите Ray и Charles Eamеs от революционния тогава материал фибростъкло, като оригинално е включен като прототип в международния конкурс за евтини мебели на MoMA през 1948 г. С изчистения си дизайн, тези столове се вписват еднакво добре в модерни пространства и традиционни еклектични интериори.

03L
6 Vanguard - Residential

Isamu Noguchi Table

Isamu Noguchi създава една от най-известните маси на XX век в същата година, в която Ray и Charles Eames създават The Eiffel Chair. Вдъхновен от сюрреализма и дзен градините, той създава множество красиви мебели, но The Noguchi Table си остава най-доброто му творение и ненапразно е наречена “скулптура за ползване”.

04L
04R

Le Corbusier LC2

Le Corbusier, Pierre Jeanneret и Charlotte Perriand буквално обръщат наопаки традиционното кресло и го превръщат в мигновена класика. Идеята им да оставят стоманената конструкция на показ, вместо да я скрият под тапицерията донася огромен успех. През 80-те Maxwell използва креслото в една от рекламите си и превръща LC2 в емблема на поп културата.

05L
05R

Bertoia Diamond Chair

С особената си форма и конструкция от метална мрежа, The Diamond Chair определено стои на едно от челните места за най-разпознаваем дизайн от средата на миналия век. За “изработения от въздух” стол на Harry Bertoia италианският дизайнер Christophe Pillet казва, че в интериорния дизайн той е това, което е малката черна рокля в женския гардероб – винаги на мода и винаги на място.

06L
06R

Saarinen Tulip Table

Eero Saarinen създава The tulip table с ясна цел – да се отърве от бъркотията от крака в американския дом. От тогава до сега тя не престава да бъде задължителен символ на модернизма в обзавеждането. Вдъхновението си Saarinen получава от формите на капки вода и от желанието си да създава “органични” мебели, изработени с една форма и от един-единствен материал.

07L
07R

Jacobsen Egg chair

Arne Jacobsen създава The Egg Chair за лобито и рецепцията на Radisson Blu Royal Hotel в Копенхаген в края на 50-те години на миналия век. Формата на стола ярко контрастира на острия геометричен дизайн на сградата, като същевременно пресъздава неговата идея за симбиоза между архитектура и интериорен дизайн. The egg chair е поредното доказателство, че скандинавците знаят тайната на това как се създават винаги актуални и красиви мебели.