По-голямата част от слушателите на електронна музика в България знаят кой е Васил Иванов Jr. – онова момче, което всеки месец ги радва с нови събития, най-често в Yalta Club. Сред тях са серията BLAME, както и SUNDAY в Culture Beat.

През това лято Васил посети няколко страни в Европа, за да се сдобие с малко повече опит, работейки за големи фестивали като Dimensions. Току-що завърнал се в България, той е готов да обяви ново, по-специално събитие. Това е шестият рожден ден на собствения му лейбъл ELEVATE. Партито се случва на 12 октомври в Yalta Club, а за него пристигат Guti, tINI и Hector от немския Desolat, но и обичайните заподозрени – Liubo Ursiny и Nick Nikolov.

След като разбрахме за event-a, решихме да се срещнем с Васил, за да научим малко повече.

Каква е мисията на ELEVATE?

— Основната ни мисия винаги е била да имаме смисъл. Това се отнася и за всички наши активности през годините. Нещата не се случват просто, за да се случат, а за да доведат до нещо. То от своя страна до друго и така… вече шест години. В началото на всеки един наш проект стои идеята за създаване на общество. По този начин лесно научаваш кои са хората, които те подкрепят. Достигайки тази точка, всичко, което трябва да правиш е да комуникираш — да питаш, да слушаш, да споделяш и най-важното да разбираш.

Как намираш сцената за електронна музика в България?

— Има хубави събития, но не трябва да се залъгваме, че се случва кой знае какво. Не и ако се целим там, където би било добре да се целим. Има промоутъри, които знаят какво правят и защо го правят. Има артисти, за които важи същото, както и няколко супер силни групи от хора, които четат, слушат и виждат онова, което ако всички четяха, слушаха и виждаха сцената щеше да е доста по-различна. Някъде обаче се изгубваме. Не успяваме да се възползваме от това, че сцената ни е малка, а напротив, гледаме на това от обратната страна — като на минус. Не говоря за ELEVATE в случая, а просто като почитател.

Според теб, има ли все още географска граница между България и света?

— Няма. И би било добре, ако освен публиката, и хората зад сцената започнат да се възползват от възможностите, които това предоставя. Публиката пътува, слуша, гледа и сравнява повече от всякога. Трябва и повече от преди. В една нормална среда това води до повишаване на качеството.

Трудно ли е да се наложи и възприеме нова музика от българския слушател?

— Целта на Elevate не е да налага нова музика на българския слушател. Не сме толкова иновативни в музикалният си стил, за да имаме претенции да го правим. Просто даваме максималното, за да отразим случващото се на сцената днес, защото утре същото не би било… същото.

Какво следва оттук нататък?

— Продължаваме.