Пристигайки във Виена (от летището до центъра на града си хващаш влак за 4.10 евро; еднопосочен билет), веднага можеш да се потопиш в атмосферата на столица на една бивша империя. Ако си на кратък трип само за няколко дни, то най-добре си вземи билет за всички видове градски транспорт за 72 часа. Цената е 15.40 евро и определено си струва парите при положение, че едно билетче е 2.10 евро. А ходенето и обикалянето няма да са малко.

DSCF4835

Виена е красива и стара, и ти го доказва. Разхождайки се в града, случайно можеш да се натъкнеш на най-старата църква във Виена. Или на места като това:

DSCF4850

За любителите на забележителности Виена със сигурност може да предостави достатъчно красоти. Една от тях е дворецът Шьонбрун (Schloss Schönbrunn). Това е една от най-големите и посещавани туристически дестинации в Австрия и мястото, свързвано с император Франц Йозеф и съпругата му Елизабет, по-известна като Сиси. За 11.50 евро можеш да направиш обиколка вътре в двореца (22 стаи) и да слушаш малко за историята на мястото.

DSCF4888

DSCF4927

Пасът за 18.50 евро пък ти дава достъп и до някои от наистина красивите градини около сградата (включително и градини-лабиринт) и до арката (Gloriette) срещу двореца. Да пиеш кафе на Gloriette определено изглежда изтънчено.

DSCF4944

Първият в света зоопарк е този във Виена. Зоологическата градина Шьонбрун се намира в парка на двореца Шьонбрун. Там можеш да видиш лъвове, хипопотами, слонове, панди, жирафи (впечатляващи) и пингвини (изключително сладки). Нормалният билет за зоопарка е 16.50 евро.

DSCF4973

DSCF4998

DSCF4967

Въпреки че в него живеят близо 2 милиона души, градът е изключително спокоен. Освен на основните туристически улици и места, Виена рядко може да те накара да почувстваш задушен в тълпата.
Паркът Прaтер е много подходящ за почивка – да се разходиш или да седнеш на пейка за по кен бира или кола. В него се намира и известният увеселителен парк Пратер, в който може да се влезе безплатно. За да се качиш обаче на някоя въртележка или влакче, ще ти струва между 1.50 и 5 евро.

DSCF4856

DSCF4859

Струва си да се види къщата на австрийския художник и архитект Хундертвасер (Hundertwasser). Сградата е с уникална архитектура и достатъчно странен външен вид. Във Виена има и музей на Хундертвасер, за който трябва да платиш 10 евро.

DSC02371

Музеумсквартир (Museumsquartier) пък e страхотно място да изпиеш кафе/бира с приятели. Там освен това има и безплатен достъп до WiFi, което си е рядкост за града.

DSCF5003

Мястото всъщност представлява един от най-големите културни комплекси в света. Освен че наподобява гигантска всекидневна, Музеумсквартир помещава музеите Leopold и Mumok, детския музей ZOOM, музикален театър и студио за съвременни танци, младежки театър, Архитектурния център на Виена, куп магазинчета за млади дизайнери, както и пространство с мини офиси с различни артистични и културни цели.

DSCF5007

Mumok – музеят за съвременното изкуство.

DSCF5006

Столицата на Австрия е препълнена с кафенета и кафе-ресторанти. Не би било преувеличено да се каже, че те са на всяка крачка, като всяко едно от тях има уникална атмосфера. BurgRing 1 е едно такова заведение. Намира се на улицата със същото име и може да е малко трудно да го намериш, но си заслужава. Интересно е, че заведението е разделено на пушачи и непушачи без никаква преграда между двете групи. Просто пушачите са във външната част на кафето, а тези, които не пушат, във вътрешната. Цените са умерени, като една чаша бяло или червено вино ще ти струва около 4 евро. И си заслужава, виенското вино е добро.

photo 1

photo 2

photo 4

Друго хубаво нещо на Виена е, че метрото в петък и събота работи цяла нощ и няма нужда да се притесняваш как ще се прибереш.
В много от кафенетата на столицата можеш да се почерпиш със сладолед или друго изделие на сладкарското изкуство. Препоръчваме Ice Dream Factory – сладките неща там са много вкусни.

DSCF5014

DSCF5017

DSCF5022

На много места имаш възможността и да похапнеш и изпиеш чаша вино или бира, а цените са окей. Ресторантчетата са уютни и семпли. Kolar е закътано заведение в централната част на града, където ще си изкараш добре на достъпни цени.

DSCF5029

DSCF5031

Виена може и да не те остави без дъх, но те оставя с дълбоки впечатления.

DSCF4833

Яко изкарване на всички, които са се запътили натам!