В сърцето на датската столица е разположена мрежа от малки и големи магазини, които имат две общи черти. Първата е, че обслужването е първокласно. Персоналът притежава уникалното качество да бъде безкрайно мил, без да изглежда по търговски лицемерен. Втората особеност е, че абсолютно всеки магазин е с различен интериор, впечатляващ с вниманието към детайла. Дотолкова, че посещението на няколко такива обекта се равнява на посещение на художествена галерия – вдъхновяващо и зареждащо за няколко дни напред.

Flavour 1
Flavour
Flavour 2
Flavour 3

Flavour

Магазините като този са стотици в Копенхаген. Няма значение дали си момиче и дали разбираш от мъжки streetwear особено много (като мен например). Просто не можеш да останеш безразличен към страхотните материи и перфектната изработка на дрехите. Flavour e датско творение и отваря врати още през 1993 г. като и досега има голямо влияние върху датската улична и кежуъл мода. Създаден от двама скейтъри, от самото начало Flavour предлага изчерпателни селекции, включващи продукти от A Question Of, Altamont, Carhartt, Obey, New Balance и т.н., включително и на много датски брандове, които не са за подценяване.

Skindergade 19,
1159 Copenhagen K
Website

Norr 2
Norr 3
Norr 4
Norr 5
Norr
Norr 6

Norr

Norr е храм за напрегнатия градски човек. Концептуален лайфстайл магазин, чиято задача сякаш е не да ти продаде нещо, а да възстанови вътрешния ти мир. Две трети от него е посветен на дамите, а останалото пространство е за придружавашите ги господа. Всичко тук е секси – от тапицираните с кадифе обли диванчета до селекцията книги и аромати за дома. Разбираш, че наистина си в храм, когато попаднеш в дъното на магазина, където ще намериш езерце с живи риби от типа „оранжева японска“ (или както там се наричат). Селекцията облекла и аксесоари е представена от няколко скандинавски марки: Margit Brandt, S’Nob de Noblesse, Suit, Five Units, EOS, Decadent и др.
За възстановяване на силите препоръчвам кафенето Joe and the Juice, разположено в самия Norr. Веригата кафетерии дължи славата си на страхотното си меню и на служителите си – безкрайно симаптични млади мъже.

Pilestræde 36,
1106 Copenhagen K
Website

Acne 4
Acne
Acne 3
Acne 1
Acne 2

Acne Studios

Една от любимите ми шведски марки отваря магазина си малко преди 14 февруари 2012 и червеният интериор съблазнява дeсетки посетители от самото начало на съществуването си – повечето за да попият от атмосферата, отколкото да пазаруват  Удоволствие е да бъдеш погълнат от чувствения футуристичен лабиринт, сред който са разположени облекла, обувки и аксесоари на марката. Съзадтелят на Acne шведът Jonny Johansson споделя: „Когато мисля за Копенхаген, си представям секс, наркотици… ултра декадентско. Първият ми спомен от града е свързан с района на червените фенери и не мога да го избегна. Затова и този магазин е червен, червен, червен и леко мръснишки“. Потвърждавам, с едно уточнение – в Скандинавия дори в перверзията дизайнът е на първо място.

Hay 1
Hay 2
Hay

HAY

Всъщност HAY е създаден през 2003 като мебелен магазин с амбициозната цел да поощри влечението на датските дизайнери към стила на 50-те и 60-те години, но в един по-съвременен контекст.

През 2008 отваря врати най-големият им обект в центъра, разположен на два просторни етажа в стара жилищна сграда. Ние попаднахме в един от магазините им за аксесоари, в който без помощта на любезия персонал, щяхме да се чудим цял ден какво да си изберем сред безкрайното разнообразие от причудливи, красиви малки нещица.

Website

SS 4
SS 1
SS
SS 2
SS 3

Samsoe & Samsoe

Можеш да определиш с две думи скандинавския дизайн – свобода и простота – и това ще бъде достатъчно. В Samsoe&Samsoe свободата се усеща във въздуха и най-вече в колекциите облекла, обувки и аксесоари, предназначени за индвидуалистите, новаторите, ценителите. Създаден е още през 1991 от братята Samsoe като бижутерен магазин, като днес се е превърнал в култ заради колекциите си от дамски и мъжки облекла предимно от сурови материи – деним, вълна, памук, лен, кожа на марките D.Co, No Nationality, Samsoe&Samsoe, Ilse Jacobsen и Minimum. Samsoe&Samsoe можете да откриете още в Осло, Малмьо и Стокхолм.

Østergade 52
1001 Copenhagen K
Website

247120_10150206300215318_5425232_n
254150_10150206300315318_241482_n

Christiania

Всъщност Christiania e държава в града! На входа има табела, поздравяваща с добре дошли, на изхода – надпис „Влизате в територията на ЕС“. Създадена още през 1971 на мястото на бивши казарми, днес е обществена тайна, че в Christiania съвсем необезпокоявано можеш да си закупиш марихуана, хашиш, спейс кексчета и какви ли не „весели“ неща, принципно забранени от датския закон. Затова пък има охрана, която строго дебне за туристи с фотоапарати. Стига да не снима, всеки любопитен, бил той и малолетен, е добре дошъл. В момента Christiania е напълно независимо от общината и държавата място в самия център на Копенхаген с 1000 души население, съставено предимно от стари хипита и семействата им. Един изключителен социален феномен, който не бива да пропускате.