Всеки знае или е чувал, че това е дестинацията, на която можеш да откриеш брутални партита, красиви забивки и доволно разнообразие от шопинг местенца. Да направиш представителна извадка на въпросните магазини е трудно, но ето един кратък гайд на едни от най-готините места, които открихме.

SOTO

Разбрах, че следя SOTO в Instagram малко след като излязох от него. Казвам него, но всъщност SOTO е проектът на група приятели, разделен на два отделни магазина, позиционирани почти един до друг. SOTO 1 — мястото за улична мода, a SOTO 2 — това за високия клас нишови брандове. Това са магазините, в които можеш да видиш на живо Maison Kitsuné, Marcelo Burlon, Highsnobiety и други подобни интернет-хайпнати брандове.

Личи си, че Андреа, Йеспер и Еркан, трима от петте члена на екипа на SOTO, имат непоклатим вкус и усещане за уют и красота. Не знам обаче кое е по-добре — да изпразниш джобовете си предварително и просто да влезеш, за да поизплакнеш окото или да влезеш в магазина с бездънна кредитна карта, защото една покупка никога не е достатъчна. Рискът е твой.

Aдрес: Torstrasse 72, 10119

KAUF DICH GLUCKLICH

С Anne и Mo не можахме да си поговорим, тъй като потокът от клиенти по никакъв начин не предоставяше този лукс. За този магазин обаче е важно да се знаят две неща. От неговите създатели има още две заведения, на които определено си заслужава да изпиеш по едно берлинско кафе (каквото и да означава това). Освен това Kauf Dich Glucklich не е място за дрехи — тук има прекалено адекватна селекция на книги, аксесоари за iPhone, iPad, аксесоари за вкъщи, козметика и прочее необходимости от първа степен.

Aдрес: Rosenthaler str. 17, 10119

KICKZ

Да сменим стила. Kickz е Blok Shop-ът на Берлин. Или с други думи това е мястото, на което можеш да намериш както емблематични скейтърски кецки, така и много добър асортимент от хип-хопърски облекла. Адам Барнард е един от собствениците на мястото, изцяло поел маркетинга около него. А когато разбра, че сме българи, Адам веднага изстреля няколко впечатления от пиянския му престой в зимния ни Слънчев бряг — Банско.

Aдрес: Münzstraße 20, 10178

MAZOOKA STORE

Нямаше как да не влезем в Mazooka Store, на чиято дограма имаше залепени стикери Worthless Designshit (безполезни дизайнерски неща). Джулс ни разказа как подкрепят местните дизайнери и ги продават в комбинация със селектирани винтидж дрехи. А през това време Фрида си релаксираше, докато дъвче нейните си неща.

Aдрес: Kastanienallee 3, 10435

SUPERCONSCIOUS

Черешката на поста е Superconscious — българският магазин с чуждестранни марки, който повечето българи там познават. Запознахме се с Николай, който каза, че в Берлин е адски подходящо място, за да стартираш проект като този. Най-голямата трудност е изборът на локация. И по-точно трудното е да намериш точно това, което търсиш. Superconscious е още едно нашенско доказателство, че за предприемаческия дух граници няма.

Aдрес: Weinbergweg 22, 10119