Strasbourg_snimka_1

Да посетиш Страсбург със сигурност би било чудесна идея. Градът ще ти остави ярки спомени за красива архитектура, зелени паркове, китни къщи… и достатъчно барове.

Strasbourg_snimka_2

Страсбург се намира в източната част на Франция близо до границата с Германия. Когато посещаваш града едно от първите неща, които не можеш да пропуснеш е да разгледаш Кадетралата на Страсбург (Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg). Към момента тя е шестата най-висока църква в света и наистина впечатлява с красивата си архитектура в готически стил. Всеки, който заплати нормална цена от 5 евро, може да се качи до върха на зданието и да разгледа Страсбург от птичи поглед.

Strasbourg_snimka_3

Катедралата освен с непостроената си втора кула е известна и с това, че в нея се намира един от най-големите астрономически часовници в света. Ако платиш 2 евро, около обяд можеш да се насладиш на любопитно представяне на часовниковия механизъм.

Strasbourg_snimka_4

Strasbourg_snimka_5

В центъра на Страсбург наред с готическата катедрала на всяка крачка можеш да се натъкнеш на типичната за Средновековието градска архитектура. Особено очарователни са черно-белите полудървени къщи, които могат да се видят най-вече в осеяния с речни канали исторически квартал Petite-France („Малка Франция“).

Strasbourg_snimka_6

Градът никак не е голям и спокойно можеш да се предвижваш пеш или с колело в централните части. Колело можеш да си наемеш. Има обаче и удобен градски транспорт, който се състои главно от трамваи. Билетчето за трамвай или автобус струва 1.60 евро. Обърни внимание, че това за трамвай се валидира преди да се качиш в превозното средство. Ако те хванат без билет, глобата е 48 евро и няма да те спаси фактът, че си турист и/или чужденец.

Strasbourg_snimka_7

Всъщност в Страсбург в определени седмици е препълнено с хора от други държави. Градът е седалище на няколко европейски институции, сред които и Европейският парламент. Парламентът заседава там поне веднъж месечно и страсбургчани определено са свикнали с редовния наплив на чужденци.

Strasbourg_snimka_8

Strasbourg_snimka_9

Тъй като евродепутатите са хора като всички останали, градът им предоставя достатъчно места за отдих и глътка бира. Туристите и жителите на Страсбург могат да избират между голямо количество барове, в които могат да се насладят на разнообразие от вкусове и градуси бира. Вероятно защото Страсбург се намира в центъра на Европа, цените не са от най-умерените. В повечето заведения бирата е между 4 и 8 евро, като разбира се стойността варира.

Strasbourg_snimka_10

Сравнително евтино място за стандартите на Страсбург е Au brasseur. В заведението за около 14 евро можеш да се вземеш халба бира и неограничено количество (спират да сервират, когато се наядеш) от традиционните за този район на Франция „фламенкухен“ (Flammkuchen). Ястието наподобява италианска пица, въпреки че никой страсбургчанин няма да ти каже, че това е пица. „Фламенкухен“ се предлага с няколко видя месо или кашкавал и определено заслужава да се опита.

Strasbourg_snimka_11

Ако не искаш обаче да сядаш в бар, спокойно можеш да избереш по-евтиния вариант: да си купиш бира в кенче или бутилка от супермаркет или малък магазин и да седнеш в някоя от много градинки в града.

Strasbourg_snimka_12

Въпреки че е седалище на европейски институции и се намира в центъра на Западна Европа, никак не е толкова лесно да стигнеш до Страсбург. Директни полети и автобусни линии има от твърде малко места. Ако летиш например от София имаш две възможности – пътуваш до Париж и се прекачваш или летиш до Франкфурт и се прекачваш. За туриста друг малък проблем може да се окаже фактът, че всички говорят на френски. Освен ако не ти се отдава с лекота, постарай се да говориш ясно на английски и казвай „Bonjour” с усмивка.

Strasbourg_snimka_13

Strasbourg_snimka_14