Малко след края на отпускарския период тази година вече е време да започнем да мислим за следващото лято. Това са няколко хостела в Европа, които трябва да посетиш не заради региона, в който се намират, а заради самите тях. През наближаващото лято пожелаваме на всички, и особено на самите себе си, да намерят времето необходимо за една дълга и страхотна обиколка из европейските пътища с кола.

celica-1
celica-4
celica-3
celica-7
celica-8
celica-2
celica-5
celica-6
celica-9

Hostel Celica, Любляна, Словения

Hostel Celica е разположен близо до центъра на Любляна и се подвизава в бивш военен затвор. Осемдесет артиста са превърнали двайсет затворнически клетки в уникални помещения за… спане. Така де, кога друг път ще ти се отвори възможност да си платиш, за да отседнеш в килия и на всичкото отгоре да останеш доволен? Иначе, разделен на шест ниши, хостелът ти дава възможност да вкусиш по малко от католицизма, исляма, юдаизма, будизма и индуизма. Шестата религия, според сайта, е готова да приеме всякакви вярвания.

Цена на нощувка: около 30 евро.
Цена на пътуване: 200-250 лв. в двете посоки с автобус.
Разстояние с кола от София: 923 км. за около 9 часа и 30 мин.

arkabarka-1
arkabarka-3
arkabarka-2
arkabarka-6
arkabarka-4
arkabarka-5

Arkabarka, Белград, Сърбия

Безплатна закуска когато и да се събудиш. Това е изречението в описанието на хостела, в което веднага заковаваш погледа. Иначе Arkabarka се намира в самата Дунава, в централния парк на града. Квадратната плаваща сграда предлага стаи за от двама до петима души, които от своя страна ще имат на разположение барбекю, велосипеди и страхотна тераса за разпускане. Домашните любимци са също добре дошли, без допълнителни такси.

Цена на нощувка: 48 евро за двойна стая с личен санитарен възел и 36 евро за такава с общ.
Цена на пътуване: от 75 до 100 лв. в двете посоки с автобус.
Разстояние с кола от София: 396 км. за близо 5 часа.

dasparkhotel
dasparkhotel-1
dasparkhotel-2

DasParkHotel, Есен, Германия

Как да не обичаш хостелите, когато създателите им са толкова мили и добродушни. Цената на тези полу-тръби полу-стаи е “платете колкото желаете”. DasParkHotel разчита на подкрепата на посетителите си и на това, че ще платят според джоба си. Иначе разполагате с легло, малко празно пространство за вещи под леглото и възможността да заредите не само своите батерии, но и тези на любимата ви техника.

Цена на нощувка: по желание на клиента, но все пак нека се държим подобаващо.
Цена на пътуване: около 330 лв. за двупосочен билет до Дюселдорф с Air Berlin през следващото лято.
Разстояние с кола от София: 1 997 км. за около 19 часа. Non-stop.

kadir-4
kadir-8
kadir-1
kadir-5
kadir-3
kadir-7
kadir-00
kadir-6

Kadir’s Tree Houses, Олимпос, Турция

В случай, че искате да изживеете атмосфера тип Астерикс и Обеликс, заповядайте в дървените къщи на Kadir. Един от най-популярните хостели в света, който към момента разполага с около 300 места. Освен че Kadir’s Tree Houses ти дава възможността да станеш вегетарианец като предлага изцяло вегетарианска кухня (два пъти в седмицата и ястия с месо), също така ти дава опцията да се включиш в разходка из някой каньон, да се покатериш на върха на ничия скала или да поскубадайвнеш.

Цена на нощувка: 30 лв. на нощувка с включени закуска и вечеря, от 6 до 12 годишни деца се настаняват с 50% намаление.
Цена на пътуване: около 650 лв. с Turkish Airlines до Анталия.
Разстояние с кола от София: 1 373 км. за около 16 часа и 30 мин.