[wide]IMG_3500[/wide]

Максимата, че човек не вижда по-далеч от носа си не е съвсем вярна. Твърде често хората не забелязват какво имат пред себе си, устремили поглед в далечното. Такъв е моят случай с Истанбул. Ходих къде ли не по света, но до това великанско чудо, което се случва съвсем близо до София така и не бях стигал. Всеки път си казвах, че е близо и винаги мога да отида когато поискам.


В момента, в който стъпих там бях удивен. От всичко, което се случва, наред с всичко, което се е случвало хилядолетия наред. Културен микс сред хората по улицата, мултинационалност,  осезаема емоционалност и нещо във въздуха, което те кара да се чувстваш приповдигнат и енергичен. В Истанбул човек може да открие всичко, което поиска. Може да се забавлява по всякакви безумни начини, да си купи с кеф какво ли не и да си даде сметка колко общи думи са останали в езиците ни и до днес.

IMG_3411
IMG_3692
IMG_3716
IMG_3433

Истанбул е древно и модерно място едновременно, луксозно и бедно, супер динамично. Хората в повечето случаи са усмихнати и отворени към историята ти. Някои от тях накрая може да се опитат да ти продадат нещо все пак. Има „уау“ елемент на всеки 15 минути, което не е никак лоша опция. Малко е странно да си от Булгаристан, но като ти кажат „комшу“ и ти се усмихнат ти минава. Храната е повече от вълнуваща и в преносен и в пряк смисъл. При всяко положение турската кухня е превъзходна. Най-много липсват сладкишите и фиш кебап.

Със сигурност те обзема туристически дух в някакви моменти, но щом влезеш в мол ти става едно леко такова и коледно. Това, че Турция е извън ЕС играе малко лоша шега спрямо цените на някои европейски брандове, но пък местните марки също имат добри продукти.

IMG_3811
IMG_3532
IMG_3530
IMG_3492

Каквото и да си говорим най-добре е да си купите турски лири от София, както и американски долари. Плащайте с карта ако правите шопинг. Ще останете изумени колко съм прав. Ако решите да пътувате с автобус билетът в две посоки струва 90 лв. Пътувах много комфортно и бързо. Попитайте  като пристигнете за „сервизните коли“, които са малки автобусчета на същата фирма, които извозват пътниците от автогарата до няколко ключови за града места. Тази услуга влиза в цената на билета ви, което е прекрасна идея.

IMG_3904
IMG_3622
IMG_3516
IMG_3558
IMG_3605

И това са просто първи впечатления – плод на пет дневен престой там. Нямам търпение да отида отново и да натрупам нови. Необятността и неизчерпаемостта на Истанбул ме привличат най-силно, а енергията и динамиката ме вдъхновяват.  Малките хостели, Босфора, Таксим, трамваите и какво ли не още са опияняващи.