[aside]Photos: Milla Mutafchieva[/aside]

Мила Мутафчиева пътува много! Абсолютно достатъчна причина да я помолим да ни разкаже за най-доброто място, на което е попадала напоследък. В случая, това се оказва не толкова малък пазар в Бангкок. Ето нейния разказ за мястото, вдъхновен от съвсем пресни спомени.


Без да омаловажавам Буда и безобразно красивите му храмове, ако имаш само един ден в Бангкок – това е мястото! Chatuchak Weekend Market е най-големият пазар в Тайланд, счита се и за най-големия weekend пазар в света. Kъм 5-6000 сергии предлагат на практика всичко и получават над 200 000 посетители дневно. По-голямата част от сергиите работят само през уикенда – тогава е и препоръчително да отидеш. Трябва да хванеш SkyTrain oт центъра на Бангкок за 10-12 спирки, да вземеш две-три хиляди тайландски baht (това съвсем не са много пари) и да се заредиш с много търпение и студена вода.

[royalslider id=”39″]

Пазарът е просто претъпкан с хора. Има много туристи, но и много местни – сделките на Chatuchak са изгодни за всички. Нечовешки пек е, но на всеки ъгъл усмихнати (и не съвсем) тайландски каки предлагат кола, вода и прясно изцедени плодови сокове за по 20 baht бутилката (това е към левче). В началото си малко шокиран. Оглеждаш се и виждаш хиляди хора – някои се моткат, други много ясно знаят какво правят, трети тъкмо са се върнали от спокойните южни острови с пресен тен и съвсем не са готови за всичкия тоя шум при температура от 35 градуса нагоре. Положението е love it or hate It.

Първо се разхождаш по широкия обиколен път. След известно време се престрашаваш и влизаш навътре. Между много от сергиите едва се разминават и по двама души, но можеш да си купиш всичко. Ама наистина всичко.

[royalslider id=”41″]

Пазарът е разделен на 27 секции – дрехи, обувки, аксесоари, мебели, техника, зайчета, гущерчета, динозаври… Да, Chatuchak Market има и секция животни, която предлага всичко от кученца и игуани, до Бенгалски котки и екзотични змии. Казват, че понякога може да намериш и малки тигърчета. За сравнение, Бенгалските котки в Европа могат да достигнат 2000 евро, докато тук цената на бебенцата е малко над 200. Почти невъзможно е обаче да пренесеш животно до Европа легално.

Снимките тук, както и около повечето сергии на пазара не са позволени, тъй че “ура” за малките джобни камери. Строги мъже дебнат дали не храниш или дразниш животните, но реално условията далеч не са розови – повечето животинки са в тесни клетки на екстремно високи температури и шум.

[royalslider id=”40″]

Не по-малко изумителни си сергиите с мебели. Повечето от тях са модерни щандове с климатик и плъзгащи се врати и предлагат жестоки неща – от скандално кичозни златни статуи, през хладилници SMEG, до копия на Philippe Starck и Eero Aarnio. Цените са високи за пазара, но повече от достъпни сравнени с всеки друг Европейски магазин за интериорен дизайн.

По-голямата част от сергиите с дрехи и аксесоари са затрупани от некачествени и безинтересни боклуци. Впечатляващ е и обхвата на ментетата, който далеч не се изчерпва с LV и Chanel – дори Mulberry и италианските очила Super Retro Future получават внимание по щандовете. Ако се оглеждаш обаче попадаш на малки щандчета с локални фешънисти, които продават собсветно производство на цени между 3 и 13 евро. Кожени обувки за около 3 евро, дантелени роклички в японски стил за около 5 – така дори Софийските секънд хенд магазини може да ти се сторят скъпи.

[royalslider id=”42″]

В един момент, обаче, със сигурност огладняваш. На всеки 10-на метра в Chatuchak има щанд за храна или малък ‘ресторант’. Нивата на хигиена са спорни, да не кажа критични, но ако има едно правило за Тайландската кухня, то е – колкото по-зле изглежда мястото, толкова по-вкусно готви бабата зад плота. Или с две думи – има голям шанс пролетните рулца за 20 baht и Pad Thai за 90, да се окажат най-добрите в живота ти.

Chatuchak Weekend Market,
Chatuchak Park 10900,
Bangkok, Thailand