Винаги съм се чудил как ще започне първата ми история за онова неща, което обичам да правя най-много? Да ви призная, че въобще не е така, както съм си го представял.

Това ще са едни малки епизоди, в които ще се опитам да ви разкажа за едни далечни и не толкова далечни места, да ви дам възможност да се докоснете до ежедневието, културата, храната и въобще до всичко това, което е различно от нас и нашата култура. Да накарам всички тези хора, които поради една или друга причина не пътуват, да започнат да го правят. Да не се страхуват от непознатото и различното и да им припомня, че материалните неща и свят в един момент се променят и изчезват, а спомените — не.

След като чух тези думи от най-добрия ми приятел преди време, аз се впуснах в авантюрата на пътешествия и приключения. Приятно гледане!

Episode 1

Може да звучи налудничево, но такова нещо съществува. Държава като Малдивите винаги съм смятал, че е място, което би трябвало да се посети само ако човек реши да се сгоди, вече го е направил и търси перфектното място за меден месец или пък е супер богат. Е да, но тук се оказа, че съм сбъркал.

Това е едно райско катче, заобиколено от вечно греещо слънце и безкрайни океански води. Малдивите са островна държава, която има около 1200 острова, от които най-много 500 са населени — 200 с местно население, а останалите 300 са облагородени за туристи курорти. Официалната религия в държавата е ислям. Това е доста важен фактор, който обяснява някои главни разлики от западните хора и тамошното население. Обяснява и забраната да се внася алкохол в държавата и също така употребата му. Единствените места, на които го има, са някой друг хотел и въпросните курорти. 90% от останалите продукти, консумиращи се в Малдиви, са внос от чужбина (с изключение на водата). Хората са успели да разработят системи за филтриране на океанска вода и така един сериозен проблем е решен.

Maldives-1
Maldives-2
Maldives-16
Maldives-31

Летището, на което кацат всички международни авиокомпании, се намира на отделен остров — в пряка близост до столицата Мале. Придвижването между островите се осъществява с помощта на фериботи, моторни лодки или водни самолети, които излитат и кацат на вода, т.е. те играят ролята на такси. Фериботите предимно се ползват от местното население и това беше причината да ги ползвам и аз. Според мен това е начинът да се доближиш до местната култура. Веднага се намира някой, който знае английски език и информацията започва да вали. Буквално докато пътуваме през следващите 2 часа жаждата ми за знания е утолена. А хората са мили, усмихнати и много лъчезарни. Дневникът ми е неотлъчно до мен и внимателно се вписват интересните, новонаучени данни и истории.

Maldives-4
Maldives-5
Maldives-3
Maldives-32
Maldives-6

Запътил съм се към остров Maafushi, който се намира на 2 часа път с ферибот от столицата. Това е малък остров с площ около 2 кв. км. и близо 1500 жители. И затвор си имат тези хора.

В последствие разбирам, че повечето от тях са там за употреба на алкохол и неща, които са напълно нормални за по-голямата част от света. Да, и аз бях доста изненадан да го разбера, както и че на такова райско място има затвор, което никак не притесни престоя ми.

Maldives-7

След настаняване в хотелчето, което беше супер китно и уютно, направих няколко тигела по пясъчните улици на Maffushi и планът за следващите дни беше ясен.

Предстояха много нови приятни емоции и разходки до самотни пясъчни лагуни, рифове, изпълнени с цветове и красиви морски същества, нощен риболов, прекрасни гледки и въобще една приказка, която сме свикнали да гледаме по картичките.

Maldives-15
Maldives-14
Maldives-8

Плажът на острова не беше много голям, но за сметка на това имаше какво да предложи. Цветът на водата, пясъкът, полегналата палма и не на последно място морските снаксове, които бяха в изобилие, допринасяха за доброто релаксиране на това прекрасно място.

Maldives-10
Maldives-28
Maldives-25
Maldives-9
Maldives-26-2

Еднодневните екскурзии с лодка до различни места и близки острови са страхотна възможност да се запознаеш с други пътуващи и да прекараш наистина едни незабравими моменти, както и да се зачудиш защо не си си купил голям memory карта за фотоапарата или защо батериите все свършват.

Започва се с едночасово гмуркане и търсене на водни костенурки. Тези същества на природата са толкова грациозни и величествени, че човек би искал да си ги вземе за домашни любимци (поне на мен ми мина през главата). Има време за бърз обяд на лодката и веднага се потегля към друг риф за да се видят всички тези цветни корали изникнали като гъби там навсякъде в тюркоазните води. На връщане към щаб квартирата отскачаме на самотен остров, на който се питам колко ли бих оцелял ако се окажа сам там!? Просто прекрасно.

DCIM105GOPRO
Maldives-13
Maldives-11
DCIM103GOPRO
Maldives-21

Да бъда честен, морският и всякакъв друг вид риболов не са ми присърце, но след като видяхме улова от предишната вечер решавам, че авантюрата си струва. Видът на транспорта е самоделна рибарска лодка, която няма парапет, за да може риболовът да бъде по-удобен и уловът да се качва на борда по-лесно.

През този ден водите са доста бурни и плаването си е предизвикателство. След 60 минути плаване котвата е хвърлена, а кордата опъната. Въдици няма, има корда с макара, големи кукички и още по-голяма стръв. Точно след около 10 минути от различните краища на лодката започват да се чуват викове на улов, което веднага повдига духа на другите участници в начинанието. Аз хванах 2 рибки (шампион!) и реших да ги пусна обратно във водата. Ето и цялата кошница с остатъка от улова.

Maldives-30
Maldives-29

По-нагоре в разказа споменах за въпросните 300 острова, категоризирани като курорти. Това са всички тези места, които са създадени специално за туристи и повечето от тях са за доста заможни хора. Всеки от тях се оценява с различен брой звезди точно като при хотелските вериги. Повечето от тях не могат да се посещават от хора, които нямат резервация за нощувка. Има и такива, които са само за двойки. Оказа се, че съществуват курорти, които могат да се разглеждат само за едни ден. Ние се мятаме на остров Rannalhi Resort. Групичката, с която пътуваме, е съставена предимно от руско говорящи хора и това го разбираме след като в 10:00 часа сутринта отвориха първите си бири. Но какво да се прави — традицията го повелява.

Разгледахме резорта и направихме яки снимки. Обяда също си заслужаваше.

Maldives-18
Maldives-20
Maldives-17
Maldives-19
Maldives-23

И ето стана време да отлетя обратно към родните места. Имах желание да използвам максимално времето си и да се добера до летището в последния момент. Поради тази причина се наложи да пътувам със speed boat, който се оказа пълен с много щури италианци (ако някой е бил в Италия или има поглед над тези буйни души, то всичко е ясно).

Хората на тръгване изведоха целият персонал на хотела, в който бяха отседнали и се започнаха снимки, прегръдки и сбогувания. Готини хора. В speed boat-а всички пяха и се радваха все едно бяхме на увеселителен парк, което май си беше почти същото. Тези лодки се оказаха доста екстремни и повдигащи адреналина.

Раздялата с това уникално кътче на света не е никaк лесна, но плановете и идеите за следващи дестинации поддържат нивото на доброто ми настроение.