Прекрасно е, когато човек има кауза, за която да се бори или мисия, която да следва. Въпреки че в днешния по-малко идеалистичен начин на живот трудно може да се говори за каузи и мисии, все пак оказването на помощ не е нещо забравено. В тази връзка искаме да ви разкажем за TimeHeroes – проект, който лесно би могъл да събуди възхищение. Това е платформа, която събира каузите, които имат нужда от подкрепа с доброволците, които искат да се включат в тях

“Щом искаш да помогнеш на кауза, значи си герой”, обясняват простичко от TimeHeroes.

Изглежда верни на максимата “времето струва пари” създателите на платформата заявяват, че най-ценното нещо, което един доброволец може да дари е времето си. Точно и затова името на платформата е “TimeHeroes”.

“Направихме импровизиран “конкурс” сред приятели. Отправната ни точка беше time bank или time market – идеята е, че когато доброволстваш, реално даряваш времето си на онези, които имат нужда от него. Една приятелка предложи Time Heroes и веднага казахме “това е”. Това ни разказаха Яна, Момчил, Павел, Алек и Бистра – екипът зад платформата. Според тях, освен че е готино, името е и страшно вярно.

Мисия или кауза – е, няма значение

Наред с всичко друго от днес (1 октомври) има нова версия на сайта TimeHeroes. “В него вече не говорим за каузи, а за мисии”, ентусиазирано ни обясниха още хората зад инициативата. По думите им новият сайт е по-удобен и красив. Освен това той предлага доста нови функционалности, както и интегриран “геймификейшън”, като стъпва още повече на геройската тематика.

“Занапред ще се развиваме все повече като “платформаза правене на добро” – не само за доброволчество”, споделиха бъдещите си цели от TimeHeroes.

Мисиите (каузите) са значими идеи, които имат нужда от обединяването на много хора, за да се случат, гарантират и защитят, ни казаха още основателите на платформата. Мисиите на TimeHeroes са много – от права на децата, през развитие на градската среда, до защита на животните и опазване на природата. TimeHeroes дава информация за активностите, през които можеш да подкрепиш своите мисии. Те могат да отнемат между 5 минути, като например подписване на петиция, през час  – четене на приказки на деца в болница, до 1 ден – засаждане на дръвчета, както и малко повече – даване на уроци. Освен това за граждани и нетърговски организации включването в TimeHeroes е безплатно.

Няма малки и големи мисии, за нас всички са важни, подчертават още от основателите на инициативата.

Как започва всичко и защо продължава?

Попитахме хората зад TimeHeroes как са решили да предприемат инициативата. “Яна и Алек се заговориха един августовски ден на 2011 г. и се оказа, че имат абсолютно една и съща идея. Яна дори я беше разписвала в проект още 2008, но без особен успех. Идеята най-общо звучеше така – “хей, няма ли да е яко, както има програма за кината, да има “програма” за доброволческите инициативи? Едно място,където има всичко и можеш да избереш това, което най-много ти допада – по тип, по място и по време, което се изисква да вложиш”. И така – поканихме Павел и Момчил на борда и започнахме работа, а в последствие привлякохме и Бистра”.

Онова, което ни задвижи напред, и все още ни дърпа, е убедеността, че много хора в България имат силното желание да се включват в доброволчески дейности, но него правят, защото не знаят къде и как – изисква се твърде много проучване и проактивност от тяхна страна, за да намерят подходящата дейност, смятат от TimeHeroes. Според тях все още няма и достатъчно доброволчески инициативи, а когато ги има, те често не успяват да достигнат до своите таргет-групи. “Работим, за да променим това. Онова, което доскоро липсваше, е мостът, който да свърже потенциалните доброволци с организациите, които имат нужда от тях. Нашият стремеж е да изградим този мост, правейки процеса по намиране на подходящата доброволческа инициатива бърз и лесен”, подчертаха от платформата.

Те разказа още, че всеки от тях има различен опит с доброволчеството. “Помагали сме на какви ли не неща в свободното си време. Самият TimeHeroes също започна като изцяло доброволчески проект – повече от година влагахме личното си време и личните си средства, за да го пуснем на вода и развием”. Според тях доброволчеството е всемогъщо, защото “помага не само на онези, на които помагаме, а и на самите нас, помагащите. Чувството за смисъл, след като си помогнал на някого – не може да се опише, трябва да се изпита”.

А вие имате ли кауза?