Aлекс Кратена — един от най-успешните бармани и миксолози в света, пристигна вчера в София по покана на Absolut Elyx, за да проведе серия от обучения и демонстрации в четири от най-добрите столични клубове и коктейл барове през идните дни.

Кратена е известен с десетките си титли за най-добър бар и барман в света от множество престижни конкурси на всички континенти през последните години. Менажираният от него и базиран в The Langham Hotel в Лондон бар Artesian става номер 1 три години подред в класацията за най-добри барове на света.

Самият Кратена е роден в Чехия през 1981 г. и е известен със създаването и осъвременяването на концепцията за съвременен хотелски бар. През 2012 г. той печели титлите “Международен барман на годината”, “Най-добър хотелски бар” и “Най-добро коктейл меню”, а през 2013 г. е признат за “Бар личност на годината”. С множеството си титли и признания Artesian бързо става най-влиятелният бар в Европа и започва да налага тенденциите в обслужването, коктейлите и миксологията.

Кратена вече проведе и първото си обучение по миксология пред български колеги и професионалисти в The Cocktail Bar вчера следобед. Днес програмата му продължава с още един мастър клас и участие като гост барман в By the Way oт 19:30 и събитие в Carrusel след 23:00 часа. Утре, 26 март, гостът ще говори за успешния мениджмънт на бар в 15:00 часа и ще е гост барман в The Cocktail Bar oт 20:30 часа. Същата вечер визитата му в България ще завърши със събитие със специален Elyx пърформънс и вход свободен в Bedroom Premium. В Carrusel и Bedroom Кратена ще демонстрира съответно и два тематични коктейла, вдъхновени от супер премиум бранда Absolut Elyx и подготвени специално за участието му там.