Аделина Кирилова е преподавател по йога. Завършва обучение за йога преподаватели в НСА – Българска федерация йога и се връща от Индия след много обучения с различни международни преподаватели. По начало завършва “Психолoгия”, но се занимава и с Астрология и също така се обучава в Аюрведа. Ако сте решили да промените живота си чрез йога, то Аделина определено е вашият човек.

Как започна и от колко време се занимаваш с йога?

— Занимавам се активно от 2005 г., а от 4 години живея в йога, преподавам и задълбочих още повече обученията и практиките си.

Какво ти носи йога практиката и кой е най-силният урок, който си научила в заниманията си?

— Веднъж влязъл в йога, трудно можеш да си представиш живота без това. Това не са упражнения или просто една практика, която с приключването на часа свършва. Това е начин на живот, хранене, движение, отношение към себе си, към другите, това е търпение, приемане, разбиране, съчувствие.

Чрез Йога практиките овладяваме ума. Учим се ние да контролираме него, а не той нас. Това едва ли всеки ще го разбере, но замислете се колко често се поддаваме на безмислени желания. Съдим другите, слагаме етикети – тава ми харесва, а онова не ми харесва… Гневим се, очакваме другите да са това, което ние искаме, а ако не са страдаме… Всичко това е игра на ума, която един истински практикуващ, знае че по-важно е има ли смисъл от това, а не дали му харесва или не.

Това е едно от най-важните неща, които научаваме. Опитвам се да не съдя, да приемам, да виждам, осъзнавам и осмислям нещата, да не правя нищо на сила, нищо, което ме кара да изпитвам дискомфорт в тялото и душата си. Разбрах, че всичко, което е за нас, се случва естествно и леко.

Йога ме научи на търпение, което за мен беше невъзможно преди. Зодия Овен съм, изключително огнена и темпераментна личност, и много си патех от импулсивността и нетолерантността си. Сега всичко това е по-овладяно и дори да се прояви понякога, много по-бързо се връщам в баланс. И най-важното, което трябва всички да правим и да можем, е да благодарим. Благодаря на себе си, на всяка ситуация и на всеки. Да си благодарен е най-хубавото и ценно нещо.

Ако някой, който не е активен физически, те попита защо да се захване с йога, как би го запалила по темата? Защо точно йога и от къде да започне?

— Аз считам, че човек стига до йога сам. Когато стане достатъчно осъзнат и иска да научи и разбере повече за себе си, да се наслади на прекрасните възможности, които дава живота, и да излезе извън матрицата – хранене, тоалетна, сън и работа – тогава той по съвсем естествен начин се обръща към йога.

Ако вече сте усетили порив да опитате, може да започне като посетите йога клас. Съветът ми е, ако сте решили, че искате да практикувате, но първия урок ви се е сторил не особено привлекателен, не се отказвайте. Продължете да търсите своя учител. Добре е всеки сам да усети учителя си. Винаги казвам – няма добра или лоша йога практика, има учител, който ти допада и те вдъхновява, или не. За това търсете, не спирайте!

Искам да отбележа нещо много важно. Уверете се, че човекът, който преподава, действително е обучен преподавател. Има много гъвкави девойки, които смятат че това е йога и преподават нещо, което няма общо с йога. Случвало ми се е да идват хора с оплаквания след такива часове. Питайте, къде се е обучавал. Имате пълно право да знаете това.

Разбули митът за хипитата, йогата и съвременния лайфстайл!

— Ами не знам защо се счита, че един практикуващ йога трябва да бъде занемарен и неподдържан. Това е неправилно тълкуване на това, което казват Древните текстове. Сещам се една мисъл на Парамаханса Йогананда: “Бъди толкова естествен и обикновен, колкото можеш да бъдеш, и ще се изненадаш колко подреден и щастлив може да бъде животът ти.” Което съвсем не означава да се занемериш, да не изкарваш пари, да живееш в бедност и отрицание. Има се предвид да имаш толкова, колкото ти е нужно. Да не се злоупотребява. Да се радваш и задоволяваш с дребните неща…

Още повече, ние живеем в съвременно общество, не сме в планините на Индия, за да следваме сляпо всички правила. Затова развиваме ума си, за да можем да имаме правилна оценка за ситуацията, за себе си и заобикалящия ни свят. Тялото е храм на нашата душа и ако ние се отнасяме небрежно към външността си и наблегнем само на духовното, тази душа със сигурност ще иска да напусне възможно най-бързо това тяло.

Кога не трябва да се практикува йога?

— Йога не трябва да се практикува на сила или защото е модерно. Когато имаме активни болки, дихателни проблеми или след операция. Във всички други случай няма причина да не се практикува. Когато проблемът е здравословен, може да се обсъди с лекар и йога преподавател и да се направи практика, подходяща за случая.

Може ли да се каже, че йогата е упражнение за съзнанието и себепознаването?

— Йога е преди всичко това. Опознаване на себе си, на своя истински Аз. Чрез асаните влияем на физическото си тяло, а чрез мидитативните овладяваме ума. Дихателните практики са мостът между тялото и ума. Заедно практикувани, тези практики правят човека напълно хармоничен, балансилан и трайно щастлив.

Free-Your-Mind

Ако приемем, че йогата се отразява на духа и тялото ни, как според теб влияе на самочувствието и сексуалното у нас?

Мога да кажа, че йога овладява егото. Човек придобива правилна оценка за себе си и другите и не приема себе си за нещо повече или по-малко от другите. Той е точно толкова колкото са и другите. Когато имаш такова усещане за хората и живота, тогава се живее много лесно, разтваряме гордостта, която ни пречи да обичаме другите. Относно секса, йога има едно правило, което се казва Брахмачаря – означава отричане и оттегляне от сексуалното. Но веднага искам да кажа, че оттук пак произлиза голямо недоразумение.

Това е така, когато човек вече излезе от своята репродуктивна възраст, създал е поколение и по съвсем естествен начин стига до това. Но в никакъв случай това не трябва да се налага на млади хора в разцвета на силите и живота си. Дори напротив, според Аюрведа секса е едно от трите най-важни неща в живота. Счита се, че по време на секс се отделя мощна енергия, която когато е овладяна и правилно насочена е изключително ценна и важна за човек. Има Тантра йога, която се занимава с овладяване и трансформиране на енергията.

Как си се представяш след 30 години?

— С един голям йога ретрит с голяма зелена поляна на която освен йога ще правя пикник с децата, внуците си и любимия мъж. Навсякъде ще се носи аромат на чай и прясно изпечени курабийки, кексове и сладкиши с аромат на джинджифил и канела.

Къде могат да те намерят бъдещите ти ученици?

— Провеждам часове в спортен клуб “Малееви” и фитнес център “Ориндж”.


Бански Flirt, ул. Солунска 52, бул. Арсеналски 9
Бельо Milavitsa