Проблем 1 — знаеш какво искаш, не знаш къде го продават

Да се обикаля по безбройни магазини до главозамайване в търсене например на “велурени тъмносини ботуши с cuban heel и метални орнаменти” или на “велурено червено портмоне с цип” е изморителна и често безрезултатна задача.

Да се браузва докато ви заболят пръстите от скролване през десетки онлайн сайтове е една идея по-лесно, но гаранция няма, че сте изчерпали опциите, защото онлайн магазини премного, а жените винаги искаме първо да видим всичко и после да изберем “най-хубавото”.

Shopstyle

Решение — Shopstyle
shopstyle.com

Shopstyle e своеобразна търсачка/каталог на почти всички онлайн магазини, предимно за дрехи, обувки и аксесоари, но включително и за домашен декор и продукти за деца. Нещо като Google-ът на модния онлайн шопинг. И за да стане по-ясно, например, ако се сблъскате с първия от горепосочените проблеми, отваряте сайта и пишете velvet/cuban/navy/boots и веднага се появяват разнообразни резултати – от Topshop, през Acne, до Yves Saint Laurent – които вие в последствие можете да филтрирате според цена, размер, марка, модел и какви ли още не изисквания. Евентуално, завършвате с изчерпателно и обикновено задоволително преравяне на всички онлайн магазини за продукта, който търсите, и сте посветили само около 10 минути на това начинание.

Времето е пари, парите са обувки!

Решение

Проблем 2 — знаеш, че искаш дизайнерско, но нямаш достатъчно пари за него

По принцип, по-добре един пуловер Kenzo, отколкото три от Zara, заради качеството, издръжливостта, материите, дизайна, това че не стимулираш пазара за масова продукция и естествено, първият е много по-куул. Като погледнем цифрите, обаче, уравнението излиза солено.

[royalslider id=”33″]

Решение — VestiaireCollective
vestiairecollective.com

VestiaireCollective (Collective Wardrobe) е сайт, основан през 2009-а г. от французина Sébastien Fabre и петима негови приятели, след като е помолен от снаха си да складира половината й обувки заради липса на място. Сайтът е супер cutomer-friendly платформа за покупко-продажба на качествени, употребявани и задължително оригинални дизайнерски дрехи.
За да продавате ви трябва акаунт, за да купувате ви трябва само дебитна карта, а изборът е изключителено богат.
С повече от милион членове, марките които се продават вътре не отстъпват на Farfetch или Net-a-Porter, а цените са с до 80% надолу. Освен това, продавачите са задължени да правят периодични намаления.
Изобилие от Maison Martin Margiela, Comme des Garcons, Givenchy, Marc Jacobs за жени, мъже и деца и най-вече много типично френски марки като Zadig & Voltaire, The Kooples, Louis Vuitton, Isabel Marant (прословутите кецове със скрит ток са на всяка страница в сайта) и др.

Екип от експерти проверява всяка дреха за автентичност преди да ви бъде изпратена, но някои определени артикули за съжаление не могат да бъдат доставени до България.

Но пък за палто Balenciaga на 1/3 от цената може да си струва да преминете през добрата схема “приятел в чужбина”.

Решение

Проблем 3 — обувките

Понеже пиша зад собственото си име, ще обясня проблема от моята гледна точка, а вие може и да се припознаете в нея.

Виждам страхотни обувки в стийт стайл блог – искам такива! Отивам в първия магазин и купувам нещо подобно, но не съвсем, защото няма разнообразие. Харесват ми, но не съвсем. Спирам да ги харесвам, защото всеки друг ги има. Спирам да ги нося – искам други! Виждам страхотни обувки в стрийт стайл блог…

Това е омагьосаният кръговрат на затрупването с нежелани и нещастни обувки.

[royalslider id=”34″]

Решения — Solestruck и Shoescribe и гореизброените сайтове
solestruck.com, shoescribe.com

Solestruck и Shoescribe са портали изключително и само за обувки – от тотално неизвестни дизайнери до мегабрандове. Изобилстват модерните и авантгардни дизайни и макар, че понякога Solestruck прекаляват с тренди щуротиите, тук е мястото да намерите екстравагантни обувки, видени в някой personal style blog и т.н.

Цените за доставка до България са приемливи, а ако ви притеснява пазаруването на обувки от интернет, има size chart със сантиметри, политика за връщане на покупката и парите, както и коментари от предишни купувачи.

P.S. Нека избираме внимателно, за да не бъдем диви консуматори.