Представяли ли сте си идеалния офис като любимата къща, в която работата върви леко и с удоволствие? Ако да, то едно от тези места се намира в центъра на София и се нарича SOHO — споделен офис или т.нар. коуъркинг пространство.

Coworking (коуъркинг) е стил на работа, при който споделяш работното си място с други хора. За разлика от типичния офис обаче всички вие може да работите за различни компании и вместо сами вкъщи или някъде другаде избирате споделения офис като вариант.

Идеята на коуъркинга е, че работим по-добре, когато не работим сами.

Услугата коуъркинг набира скорост от над едно десетилетие предимно в по-развитите държави — Щатите и Западна Европа. При нас концепцията я има от малко повече от година и половина. Има четири такива пространства в София — всичките са изключително различни едно от друго. Това ни разказа Люба Христова — основател на SOHO или Sofia Holistic Coworking Company.

11058401704_1466b57d18_h

SOHO стартира като стандартно коуъркинг пространство. Предлага офиси и бюра за споделено ползване за професионалисти на свободна практика и стартиращи компании. За почти 2-те си години успява да прерасне в такова с арт насоченост.

Преимуществата на работата в споделен офис се простират от професионалната до личната сфера. При коуъркинга е важна общността, която се създава заедно със споделянето на работното и личното пространство.
В SOHO културна и социална платформа се развиват паралелно с професионална такава, което го превръща в “любимата къща” на мнозина.

Всеки месец имаме различна изложба. Стремим се да имаме поне по една театрална постановка и по едно литературно четене и концерти, каза Люба. По този начин хора с разнообразни интереси могат да станат част от общността. Създават се познанства както на социално, така и на професионално ниво.

Коуъркинг пространствата привличат най-често хора от IT сферата или стартиращи компании. Попитахме Люба дали можеш да си наемеш офис, ако си моден дизайнер, например: “Разбира се. A и много бихме се радвали. Не случайно имаме цял един етаж с отделени пространства. Идеята е да можеш да си донесеш дори и шевна машина, като това да не притеснява останалите. Е, ако си графичен дизайнер би ти било малко по-практично. Освен от персоналните пространства, можеш да се възползваш и от общите такива, включително градината, като просто си преместиш компютъра”, обясни тя.

11058388946_314644f539_h

Как се ражда идеята?

“От малка си представях как живея в триетажна къща с голям зелен двор до Докторската градина. Как там се случват разнообразните арт неща – джаз клуб с музика на живо, ръчно правени неща, които се продават, включително вкусотойки и прочие“, сподели Люба. “Покрай висшето ми образование в сферата на икономиката и устойчивото развитие, идеята ми еволюира в по-зелена посока. Не ми беше напълно ясно как точно да е издържана, но трябваше да бъде с тази философия”, каза още основателят на SOHO. Тя обясни, че идеята за коуркинг пространство се е оформила, черпейки вдъхновение както от предишни професионални опити и мечти, така и от колеги с допълващи проекти.

Говорейки как иска да се развива SOHO, Люба отбеляза, че ѝ се иска там да има още повече хора с нестандартен професионален и личен опит. “В SOHO най-важното са хората. Всичко, което се случва е за и благодарение на тях. Ние черпим страшно много идеи от обитателите си и от хората, които са в по-общия ни кръг — тези, които идват за събития”.

11058473393_f621fbd507_h

А цените?

Цените варират в зависимост от потребностите на клиента. Може да споделяш бюро, с още трима души в просторна зала или пък да си избереш твое индивидуално в по-тиха и спокойна атмосфера. Ако пък си в екип или работиш на шевна машина, можеш да си избереш лично пространство, в което може да работите до четири човека. Ако пък решиш да се възползваш от конферентните зали или стаите за срещи можеш да ги наемеш и за един час, обясни Люба.